Basketaši Srbije (©KSS)
Basketaši Srbije (©KSS)

Košarkaši se vratili gde im je mesto, a basketaši nastavili dominaciju

Vreme čitanja: 2min | pet. 08.09.23. | 13:27

Nove medalje naših ekskluzivnih beting partnera

Košarkaška reprezentacija Srbije obezbedila je medalju na Mundobasketu u Japanu, Indoneziji i na Filipinima, pošto je u polufinalu razbila favorita Kanadu sa 95:86. Vratili su se tako Orlovi posle šest godina bez medalje gde im je i mesto - u sam vrh svetske košarke.

A da je Srbija zemlja igre pod obručima (ili obručem), govore i neverovatni uspesi basketaša. Brojne evropske i svetske selekcije igraju basket 3x3 na visokom nivou, samo Srbija dominira. Naši basketaši potpuni su vladari u igri na jedan koš otkako je 2012. održano prvo zvanično FIBA Svetsko prvenstvo. Osvojili su ga i iz Atine krenuli u žetvu odličja na planetarnim i kontinentalnim turnirima.

Izabrane vesti

Sve je krenulo od Marka Savića, Dušana Domovića Buluta, Marka Ždera i Milana Boškovića koji su pre 11 godina sa samo jednim porazom uzeli zlato, pobedivši Francusku u velikom finalu. A 11 godina dominacije zaokružili su Marko Branković, Strahinja Stojačić, Nemanja Barać i Stefan Kojić osvajanjem petog uzastopnog evrpskog zlata za Srbiju.

Kada se podvuče crta, basketaši Srbije su osvojili šest od osam mogućih zlatnih medalja na 3x3 Svetskim prvenstvima, kao i pet od osam najsjajnih odličja na Evropskim. Pritom samo jednom nisu završili na postolju na planetarnim smotrama (2019. su bili četvrti), dok su u Moskvi 2014. uzeli srebro. Kada su u pitanju kontinentalna takmičenja, na prva tri osvojena je samo jedna medalja, pre nego što su Savić, Domović Bulut, Ždero i Majstorivić krenuli u žetvu, koju su posle nastavili i Aleksandar Ratkov, Mihailo Vasić, Mirolsav Pašajlić, a nedavno i pomenuti Stojačić, Branković, Barać i Kojić.

Zaista nema basketašima Srbije ravnih na svetu. Jedina žal ostaje što nije osvojeno zlato na Olimpijskim igrama. U Tokiju je 2021. prvi put odigran 3x3 turnir, a Orlovi su se domogli bronze. Zato će u Parizu imati šansu da zaokruže vladavinu, a ovoga puta će na Igrama učestvovati i košarkaši.

BASKETAŠI SRBIJE NA SVETSKIM PRVENSTVIMA

2012 (Atina) - zlato

2014 (Moskva) - srebro

2016 (Gvangdžou) - zlato

2017 (Nant) - zlato

2018 (Bokaue) - zlato

2019 (Amsterdam) - četvrto mesto

2022 (Antverpen) - zlato

2023 (Beč) - zlato

BASKETAŠI SRBIJE NA EVROPSKIM PRVENSTVIMA

2014 (Bukurešt) - peto mesto

2016 (Bukurešt) - srebro

2917 (Amsterdam) - četvrto mesto

2018 (Bukurešt) - zlato

2019 (Debrecin) - zlato

2021 (Pariz) - zlato

2022 (Grac) - zlato

2023 (Jerusalim) - zlato

BASKETAŠI SRBIJE NA OLIMPIJSKIM IGRAMA

2020 (Tokio) - bronza


tagovi

Basket 3x3Reprezentacija Srbije u basketuStrahinja Stojačić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara