Foto: FIBA
Foto: FIBA

Kreću i košarkašice: Može li Srbija da ponovi Rio?

Vreme čitanja: 3min | ned. 25.07.21. | 21:29

Olimpijski turnir će otvoriti utakmica između Južne Koreje i Španije noćas od 3.00, a naša reprezentacija igra od 10.20 protiv Kanade

(od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Tokija)

Noćas u tri sata čuće se pucanj za početak olimpijskog nadmetanja u ženskoj košarci. Drugi put za redom reprezentacija Srbije će biti deo odabranog društva i to sa bitnom ulogom. Evropska titula osvojena pre mesec dana u Španiji, izabranicama Marine Maljković dala je potrebno samopouzdanje i napravila pravi uvod za ono što ih čeka na turniru u Saitami.

Izabrane vesti

Generacija koja već godinama pravi velike uspehe na najvećim takmičenjima poslednji put će u Tokiju nastupiti u istom sastavu. Dve glavne uzdanice Sonja Vasić i Jelena Bruks posle Olimpijskih igara više neće biti deo nacionalnog tima. Jelena će svoj košarkaški put nastaviti samo u mađarskom Šopronu, dok će Sonja okačiti patike o klin. Sve to daje ovom turniru još veću težinu.

Srbija je osvojila četiri odličja u poslednjih šest godina. U Budimpešti je bila šampion Evrope 2015. godine, a onda naredne uzela bronzu na Olimpijskim igrama u Riju. Bronzano odličje je uzeto i na Evropskom prvenstvu 2019. godine u Beogradu. Nedavno su Srpkinje ponovo postale evropske šampione, pa su u Japan došle da pokušaju da ponove već viđen scenario...

Sa Olimpijskih igara u Riju (Foto: Reuters)Sa Olimpijskih igara u Riju (Foto: Reuters)

Grupa A: Koreja, Srbija, Kanada, Španija

Grupa B: Nigerija, Japan, Francuska, SAD

Grupa C: Australija, Portoriko, Kina, Belgija

Sistem takmičenja je ovde promenjen u odnosu na ranije. Sada su ekipe podeljene u tri grupe od po četiri tima. Po dva najbolja iz svake grupe prolaze u četvrtfinale, a dalje idu i dva najbolja trećeplasirana. Prvo mesto u grupi bi trebalo da donese lakšeg protivnika u borbi za polufinale.

Naš tim otvara Olimpijske igre duelom sa Kanadom u ponedeljak od 10.20 pre podne. Rival je dobro poznat, jer je u grupi sa Srbijom bio i u Riju 2016. godine. Tada je Kanada dobila utakmicu rezultatom 71:67, i pored toga što je Srbija tokom većeg dela meča imala visoko vođstvo. Takav šokantan poraz nisu zaboravile devojke, tako da će ovog puta sigurno biti opreznije.

Najteži rival u grupnoj fazi takmičenja bez dileme biće selekcija Španije (četvrtak 10.20). Dugogodišnji post protiv ove selekcije naš tim je prekinuo na EP, kada je napokon zabeležio pobedu. Trijumf je upisan posle velike drame u četvrtfinalu u Valensiji, a Srbija je dobila posle produžetka. Španija na EP nije igrala u punom sastavu, tako da se očekuje da u Tokiju bude spremna i naoštrena da svima pomrsi račune. Crvena furija je na prethodnim Olimpijskim igrama dva puta ukrstila snage sa Srbijom, jednom u grupi, drugi put u polufinalu i oba puta naš tim je poražen.

Treći rival u grupi za Srbiju će biti Južna Koreja, koja ne bi trebalo da predstavlja bilo kakav problem na terenu. Naš tim do sada nije imao priliku da odmeri snage sa njima.

U grupi B se nalaze Nigerija, Japan, Francuska i SAD. Za Ameriku koja je godinama dominantna na ovom turniru, zlato je i sada unapred „rezervisano“: One su bez premca i teško da će biti ekipa koje mogu jednako da im parijaju. Francuska je protiv Srbije igrala finale Evropskog prvenstva, videla je da može mnogo i dolazi u Saitamu sa lepim šansama za uspešan turnir. Za najbolje plasiranog trećeg mogli bi da se u ovoj grupi bore Japan i Nigerija.

Poslednja grupa je ugostila timove Australije, Portorika, Kine i Belgije. Australija je u pripremnom periodu odmerila snage sa prvim favoritom SAD i čak je zabeležila pobedu – 70:67. To je tim koji je na prethodnim OI eliminisan od strane Srbije. Belgija takođe ima snažnu ekipu, što su svi mogli da vide na Evropskom prvenstvu.

RASPORED - ponedeljak

03.00: Španija – Južna Koreja

10.00: Srbija – Kanada



tagovi

ženska košarkaška reprezentacija Srbijetokio 2020Olimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara