Ekipe Srbije kroz kvalifikacije i selektor Svetislav Pešić (©MN Press)
Ekipe Srbije kroz kvalifikacije i selektor Svetislav Pešić (©MN Press)

Kvalifikacije igrala 33, na spisku više od 40 igrača, a ko će na Svetski kup?

Vreme čitanja: 8min | uto. 28.02.23. | 10:38

Marko Jagodić Kuridža i Dušan Ristić najkonstantniji

Minuti su bili potrebni košarkaškoj javnosti da arhivira pobedu nad Velikom Britanijom, te da se odmah lansira nova tema za diskusiju i razmišljanje - sa kojim snagama će Srbija na Mundobasket u Japanu, Indoneziji i Filipinima?

Selektor Svetislav Pešić načeo je ovu priču na konferenciji za novinare izjavom da pripreme za sledeće reprezentativno okupljanje počinju danas, što obuhvata organizaciju kalendara okupljanja, priprema, kontrolnih utakmica, strateški izbor lokacija za uigravanje... Iskusni stručnjak podsetio je sve još jednom da NBA igrači mogu da se priključe reprezentativnim obavezama 28 dana pre početka takmičenja. Nije naodmet podsetiti da je Nikola Jokić, dvostruki uzastopni MVP, sa svojim Denverom među najozbiljnijim kandidatima za šampionski prsten, dok je Bogdan Bogdanović sa Atlantom u zoni plej-in turnira, mada ima šansu da ode direktno u plej-of... Na pitanje o statusu Miloša Teodosića nije se previše osvrtao, pošto je želeo da se priča o onima koji su izneli najveći teret kvalifikacija i obezbedili Srbiji novi plasman na Mundobasket.

Izabrane vesti

A ko je Srbiju odveo do Manile, gde će se 29. aprila održati žreb za grupnu fazu? Selektor je i na završnoj konferenciji istakao da "kontinuitet ne postoji kada se koristi 40 igrača", što je apsolutno tačno. Nismo rekorderi, ali sa 33 igrača koja su upisala makar jedan minut nalazimo se među selekcijama koje su koristile najviše resursa tokom ovih 12 utakmica (Slovenija 30, Turska 31, Italija 32, Srbija 33, Španija 34, Francuska i Litvanija po 35, Grčka 39).

Na spiskovima selektora, počev od prvog 15. novembra 2021. do poslednjeg saopštenog pre dve sedmice prodefilovalo je više od 40 igrača! Niko od njih nije odigrao sve mečeve, štaviše samo su dvojica skupili dvocifreni broj nastupa. To su Marko Jagodić Kuridža i Dušan Ristić. Kapitena Srbije u odsustvu Miloša Teodosića, Vladimira Lučića i Nemanje Bjelice nije bilo samo u duelu sa Belgijom u Nišu zbog povrede skočnog zgloba, dok je novi centar Galatasaraja propustio Tursku i Grčku na početku druge faze, mada je bio u protokolu za duel sa Helenima u Beogradskoj areni.

Pojavljivanje Jagodić Kuridže među kandidatima za reprezentativni dres sa pune 34 godine bilo je jedno od najvećih iznenađenja za košarkašku javnost, ne i za selektora Pešića. Prekaljeni krilni centar je svojim bespoštednim zalaganjem na svakom treningu i posvećenim radom, te mirnim karakterom, iskrenim odnosom i skromnom prirodom brzo postao jedan od najvažnijih ljudi za svlačionicu. Posle samo tri utakmice zaslužio je kapitensku traku, iako je on odmah naglasio kako istu "nije zaslužio stažom u reprezentaciji". Na Evropskom prvenstvu je bio među omiljenim likovima srpske reprezentacije.

“Bilo je teško, preko 40 igrača je igralo kvalifikacije. Teško je bilo uklopiti se svaki put. Evo i za večeras su tu bili igrači iz Zvezde i Partizana, plus Gudurić koji su sa jednim treningom zaigrali. Nije lako igrati bilo kakvu utakmicu sa jednim treningom. Sada je na kraju još i lepše“, izjavio je Jagodić Kuridža posle Velike Britanije.

Dušan Ristić je verovatno najveći dobitak Srbije u kvalifikacijama za Mundobasket. Njegove role u novembarskim mečevima sa Velikom Britanijom u Njukaslu i pogotovo Turskom u Beogradu dugo su se prepričavale, a hladnokrvnim realizacijama ekspresno je kupio publiku. Igrao je sa posebnom dozom samopouzdanja koju je nosio sa letnjih priprema i učešća na Evrobasketu, što je preneo na početak klupske sezone u Fuenlabradi, što mu je nedavno donelo transfer u Galatasaraj.

“Čini mi se da sam u sezonu ušao sa posebnom dozom samopouzdanja i sigurnosti jer sam celo leto proveo igrajući i trenirajući protiv verovatno najboljih centara, na svetu Jokića i u Evropi Milutinova. To iskustvo mi je i te kako pomoglo da u ovu sezonu uđem maksimalno spreman, fizički i mentalno. Ove partije su samo nadogradnja svega onog što se dešavalo tokom leta. Ono što mi najviše znači jeste da sam spreman maksimalno da pomognem Srbiji i dobro se osećam“, govorio je Ristić za Mozzart Sport pred novembarske mečeve.

Ognjen Jaramaz i Aleksa Radanov su zabeležili po osam nastupa. Nekadašnji bek Partizan Mozzart Beta bio je jedan od igrača na čijem je prisustvu Svetislav Pešić najviše insistirao zbog problematike nedostatka pravih organizatora igre van Evrolige i NBA. Iako i sam član evroligaša Bajerna, Jaramaz je posredstvom posebnih dozvola odigrao poslednje četiri utakmice gde je dao svoj doprinos, mada se najviše pamte njegove minijature protiv Grčke u Beogradu, kada je pogodio nekoliko važnih šuteva i pogurao Srbiju ka velikoj pobedi. Radanov je bio Pešićev čovek zadatka, neko ko je sebe najviše pokazao kroz odbranu. Impresionirao je načinom na koji je potpuno skrajnuo Skotija Vilbekina u Beogradu tokom prvog poluvremena i kada ga on nije čuvao, as Fenerbahčea nas je najviše mučio.

Aleksa Avramović je zabeležio sedam nastupa i bez ikakve sumnje jedan je od najzaslužnijih što smo učesnici Mundobasketa. Da ga nije zadesila teška povreda bio bi siguran učesnik Evrobasketa, jer je uvek plenio ogromnom energijom i bespoštednom borbom za svaku loptu i kao takav bio među nosiocima igre. Sinoć je bio najefikasniji u redovima Srbije sa 20 poena i jedan od inicijatora serije 13:2 kojom smo se konačno odlepili od tvrdoglavih Britanaca.

Koliko je ceo sistem kvalifikacija bio zamršen govori i to da su bar 50 odsto utakmica odigrali samo još Uroš Trifunović i Boriša Simanić. Marko Gudurić je obukao dres Srbije četiri puta, a protiv Turske u novembru i Velike Britanije sinoć dao ključni doprinos pobedama, kapiten Vladimir Lučić je bio uz ekipu na tri susreta, a dovoljno je samo to što je odigrao onu odbranu nad Vilbekinom u poslednjem napadu da ponese velike zasluge.

Stefan Jović je takođe neko čija su četiri učešća bila pravo osveženje za reprezentaciju i, pokazalo se na delu, velika potreba Srbije iako je dugo bio bez angažmana. Posle igara za Srbiju potpisao je za Saragosu. Luka Mitrović je konačno debitovao za A selekciju i već posle prve utakmice zaslužio javne pohvale selektora, dok smo asove poput Nikola Jokića, Nikole Kalinića, Vasilija Micića i Nikole Milutinova videli samo kada je to raspored klupskih sezona dozvoljavao.

Pešić je takođe dobio uvid u kvalitete Nikole Jovića koji danas brani boje Majami Hita, Balšu Koprivicu i Alena Smailagića su povrede sprečile da pokažu više, baš kao i Dejana Todorovića koji je takođe igrao srcem...

Pored onih koji su se našli na parketu, određeni broj igrača ušao je ili se vratio u reprezentativni sistem. Dušan Beslać i Radovan Đoković su se našli u zvaničnom protokolu, ali nisu igrali u kvalifikacijama, dok su Nemanja Nedović, Aleksej Pokuševski, Aleksa Novaković, Nikola Topić, Dragan Apić, Dalibor Ilić, Nikola Rebić i Marko Pecarski bili među kandidatima, s tim da nisu zaigrali. Nikola Šaranović je došao na poziv šefa stručnog štaba da trenira sa reprezentacijom pred Grčku, dok su se na skeneru našli brojni mladi košarkaši, kao i naša deca po belom svetu, najviše u SAD...

"Prvi put sa se kao trener suočavao sa novim sistemom takmičenja. Dosta stvari koje ne zavise samo od tebe, već od svih drugih... Tu je bilo različitih, pa se pisalo: 'Pešić pregovarao sa Čovićem, Obradovićem, predsednikom Partizana...' Ne, mi nismo pregovarali, već razgovarali. Nema tu pregovora. Vrlo teška situacija za nas, novi sistem, najduže kvalifikacije. Imali smo preko 40 igrača, tu kontinuitet ne postoji. To je apsolutna improvizacija u pripremama i nemamo vremena. Ne napadam nikog i ne kritikujem. Videli ste sada, pisali: 'Pešić je dobio pojačanja iz Evroilge'. Odmah sam pao u nesvest, jer to je valjda gotovo, završeno i ne treba uopšte da igramo. Oni su došli iz jakih utakmica, pa su neki izgubili teško, što je psihološki i mentalno veoma teško. Videli ste kako je Dobrić večeras šutirao i pogodio važne koševe, a prethodno ga nije išlo. Ali on to ima, da pogodi kada treba", poručio je Pešić juče i dodao:

"Teške su kvalifikacije, videli ste šta su uradili naši prijatelji iz Argentine. Izgubili od ekipe koja nije favorit, a pre toga dobili Kanadu koja će ići na medalju i to bez Laprovitole i Deka, koji su izvanredni igrači. Među najboljima u Evropi na svojim pozicijama. Putovali su 15 sati do Buenos Ajresa, proveli 20 sati u avionu i došli da igraju utakmicu. Laprovitola je promašio dva ključna bacanja. Dakle, bez priprema, ali oni su kao Evroliga i sve je rešeno. Naravno da nije. Letonija je jača od Litvanije, iako je Litvanija zemlja košarke. Letonija je u ovom trenutku bolja ekipa, dominantno su osvojili prvo mesto. Taj kontinuitet mi nismo imali, ali bilo je i dobrih stvari. Kao što smo videli tih 40 kandidata, mogućnosti šta bi mogli da urade i ko bi to mogao da se kvalifikuje da igra Svetsko prvenstvo i ako bog da, da se kvalifikujemo za Olimpijske igre i da na neki način ta generacija da ukupan doprinos za reprezentaciju i srpsku košarku".

O sistemu kvalifikacija mnogo se govorilo još od momenta kada je uveden. Uticaj koji je imao na najveće reprezentacije sveta je veliki, doveo je do toga selekcije poput aktuelnog vicešampiona Argentine ne bude među 32, a sve se praktično svelo na postojanje kontinuiteta sistema kakvim mogu da se pohvale Francuska sa Vensanom Koleom, Španija sa Serđom Skariolom ili Belgija koju vodi Dario Đerđa...

Do početka Mundobasketa ostalo je nešto manje od pola godine. Nešto manje vreme imaće javnost da razmišlja o potencijalnih 12 za novu ofanzivu na svetsko zlato, koje čekamo više od 20 godina.

SRBIJA U KVALIFIKACIJAMA ZA MUNDOBASKET

Marko JAGODIĆ KURIDŽA                      11       19,5    6,2      3,3      1,1      7,8

Dušan RISTIĆ           10       18,4    10       5,1      0,6      12.4

Ognjen JARAMAZ   8         18,7    6,1      1,5      2,6      5,6

Aleksa RADANOV  8         18,5    4,1      2,4      0,9      5,4

Aleksa AVRAMOVIĆ          7         26,9    17,3    2,1      3,7      17,7

Uroš TRIFUNOVIĆ 6         18,3    4,3,     1,2      1,2      3,2

Boriša SIMANIĆ      6         15       5,3      2,5      0,7      5,7

Nemanja DANGUBIĆ          5         18,2    4,8      3,8      0,8      5,6

Vanja MARINKOVIĆ          4         23,5    8,8      1,8      2         6,8

Marko GUDURIĆ     4         22,9    12,5    1         4,8      15,3

Stefan JOVIĆ 4         22,4    4,3      1,5      5,8      8,3

Dejan DAVIDOVAC           4         21,1    5,8      3,3      1,8      9,3

Filip PETRUŠEV      4         18       7,8      4,0      1,5      9

Ognjen DOBRIĆ       4         14       6,5      2         0,3      6,3

Vladimir LUČIĆ       3         31,6    11       4,3      2         13

Nikola MILUTINOV 3         20,6    13,3    5,3      0,7      15,7

Luka MITROVIĆ      3         18,8    10       2         1,7      10,3

Jovan NOVAK          3         11,4    0,7      2         1,7      2,7

Nikola KALINIĆ      2         37,3    10       6         4         14

Nikola JOKIĆ 2         27,5    26,5    9         3         26,5

Miloš TEODOSIĆ     2         26,3    17,5    2         8,5      19,5

Nemanja BJELICA   2         23,3    6,5      4         2,5      5

Marko JEREMIĆ       2         21,2    6         2         0,5      2

Vasilije MICIĆ          2         21       7         2         5         10,5

Danilo ANĐUŠIĆ     2         20,8    7         4         2,5      7,5

Nikola JOVIĆ 2         14,8    6,5      3,5      1,5      10

Boban MARJANOVIĆ         2         14,6    5,5      7         -          7,5

Dejan TODOROVIĆ 2         14,5    5,5      2         -          4,5

Rade ZAGORAC      2         13,6    2,5      1,5      0,5      2

Nikola ĐURIŠIĆ       2         13,4    3,5      3         1         4,5

Alen SMAILAGIĆ   1         25,2    15       2         3         14

Balša KOPRIVICA   1         16,6    8         5         -          16

Aleksa USKOKOVIĆ           1         1,7      -          -          -          -

Legenda: Ime i prezime, odigranih utakmica, prosečno minuta, poeni, skokovi, asistencije, indeks korisnosti.

- Dušan Beslać i Radovan Đoković bili na klupi, bez minuta, Nemanja Nedović, Aleksej Pokuševski, Aleksa Novaković, Nikola Topić, Dragan Apić, Dalibor Ilić, Nikola Rebić i Marko Pecarski na spisku, ne i u protokolu, Nikola Šaranović trenirao sa reprezentacijom...



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Mundobasket 2023Marko Jagodić KuridžaDušan RistićMarko GudurićStefan JovićLuka MitrovićAleksa AvramovićNikola JokićNikola KalinićMiloš TeodosićNikola Jović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara