Ludilo i to pravo: Djuk jedva, Vilijamson od tragičara do junaka, UCF i zla sreća (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 25.03.19. | 12:18

Uzbudljiva završnica najzanimljivijeg okršaja šesnaestine finala

Mučili su se, mučili Plavi đavoli, delovalo je na dva minuta pre kraja da nema izlaza za tim Majka Kšiševskog, jer je Djuk gubio četiri razlike – veliki zaostatak, ako se zna da napad u NCAA ligi traje 30 sekundi -  a onda se desio Zajon Vilijamson.

Igrač koji će biti prvi pik na draftu je napravio pravi dar-mar u reketu UCF-a u završnici susreta i doneo pobedu sa 77:76, ali...

Izabrane vesti

Da krenemo od početka. Teren za preokret napravio je pre svih Kam Rediš oko minut i po pre kraja trojkom kojom je smanjio zaostatak na poen. Tejlor je uspeo da vrati UCF na plus tri, pošto je pogodio slobodna bacanja, a onda su usledili trenuci „biti ili ne biti“.

Zajon Vilijamson je promašio šut za tri poena. U dvorani muk, na klupi Djuka niko ni da se pomeri. Srećom po njih, Delorije je uhvatio loptu i Đavoli su imali novu šansu - ovaj put je nisu prokockali, ali je ponovo malo nedostajalo da bude drugačije. Vilijamson je prošao kroz reket, naslonio se na Tako Fola i pogodio uz kontakt, pa je Djuk imao šansu da meč odvede u potpuni egal u najzanimljivijoj utakmici šesnaestine finala.

Umesto toga, novo uzbuđenje... Zajon je promašio dodatno bacanje, a odbrana UCF-a se potpuno spetljala i dozvolila Baretu da dođe do lopte. Amerikanac je iz odbojke pogodio za vodstvo Djuka osam sekundi pre kraja. A onda je Martovsko ludilo pokazalo zašto nosi baš takvo ime.

Tejlor je pokušao šutem za dva poena da sve preokrene u poslednjem trenutku i napravi najveće iznenađenje u dosadašnjem toku turnira. Promašio je... Uhvatio je loptu Oberi Dokins, najefikasniji igrač UCF-a na ovom meču, pokušao iz odbojke da pogodio, igrala je lopta po obruču, ali je na kraju skliznula na pogrešnu stranu i Plavi đavoli su mogli da započnu slavlje.

Vilijamson je na kraju meč završio sa 32 poena, a Baret ga je ispratio sa 16 poena. Sa druge strane, Dokins je odgovorio pravom merom, pošto je ubacio 32 poena za UCF, a Tako Fol i Bidžej Tejlor ubacili po 15 poena. Herojski, ali ipak nedovoljno za veliku pobedu.

KAKO SU PROŠLI OSTALI FAVORITI?

Osim Djuka, za prve nosioce turnira su postavljeni Severna Karolina, Virdžinija i Gonzaga. Svi su uspeli da preskoče prva dva koraka i nađu se među 16 najboljih koledž timova u Sjedinjenim Američkim Državama.

Severna Karolina nije morala mnogo da se oznoji  u prve dve runde - tim sa jugoistoka se jedino pomučio u prvom poluvremenu protiv Ajone, ali u drugom je pokazao zašto je među glavnim favoritima da se nađe na Fajnal foru. U narednom meču protiv Vašingtona Karolina je od starta nametnula stil i nije ni u jednom trenutku dozvolila rivalu da se pita - 81:59.

Ni Virdžnija nije imala problema, a slično kao i ekipa Severne Karoline i ovaj tim se pomučio samo u prvom poluvremenu u prvoj rundi. Gardner Veb je pružio solidan otpor, ali je potpuno pao i dozvolio prvom nosiocu da odnese prevagu i plasman dalje. Protiv Oklahome je sve teklo bez ikakvih problema, pa je tim iz Virdžinije zakazao duel u osmini finala sa najvećim iznenađenjem do sada, Oregonom.

Predstavnik Kalifornije se, takođe, nije previše namučio. Gonzaga je demolirala Dikinson u prvoj rundi sa 38 poena razlike, a u drugom meču je pao Bejlor - 83:71.

I dalje je živ san o plasmanu svih prvih i drugih nosilaca među „elitnih osam“, kako ih Amerikanci često zovu. Mičigen Stejt, Tenesi, Mičigen i Kentaki su takođe uspešno prebrodili prve dve prepreke i streme ka istoriji koja kaže da se nijednom nije desilo da svih prvih osam timova prođe u četvrtfinale.

GDE SMO VIDELI NAJVIŠE UZBUĐENJA, A KO JE DOŠAO DO IZNENAĐENJA?

Duel između Djuka i UCF-a će se sigurno dugo prepričavati na parketima širom Amerike, ali je i Tenesi navijačima priredio Martovsko ludilo za pamćenje. Petnaesti nosilac, Kolgejt, uspeo je da pruži zaista sjajan otpor favorizovanom timu u prvoj rundi i držao se do poslednjih 60 sekundi. Tad je na površinu isplivao individulani kvalitet igrača Tenesija, koji su uspeli da slome otpor i obezbede duel sa Ajovom u drugoj rundi.

A tamo još veća drama.  Tenesi je na poluvremenu vodio 49:28, a u na startu drugog dela igre je došao do maksimalnih 25 poena viška. Šta se dalje desilo, verovatno nije jasno ni jednima ni drugima. Ajova je napravila fascinantnu seriju, igrala poluvreme iz snova i stigla do produžetka, prvog na ovogodišnjem turniru. Za nešto više momci iz Ajove nisu smogli snage i morali su da pruže ruku protivniku.

Najveća iznenađenja u prvoj rundi su nam priredili Oregon i Irvajn koji su se direktno sudarili u duelu druge runde. Oregon je uspeo da u prvoj rundi izbaci Viskonsin, dok je Irvajn napravio iznenađenje eliminacijom Kanzas Stejta. Iako je Irvajn uspeo da serijom 12:0 dođe do prednosti početkom drugog poluvremena, juče je bio bolji 12. nosilac, pa će Oregon u „Sweet 16“ fazi igrati protiv prvog nosioca, Virdžnije. Vredi još pomenuti ranu eliminaciju Marketa od Marej Stejta u prvom kolu, kao i poraz aktuelnog prvaka Vilanove od Pardjua.

Martovsko ludilo nastavlja se u noći između četvrtka i petka, a ostala su još dva koraka do finalnih obračuna na Fajnal foru u Mineapolisu kroz dve nedelje.

NCAA - MARTOVSKO LUDILO, DRUGA RUNDA:

Subota

LSU - Merilend 69:67
Kentaki - Voford 62:56
Mičigen - Florida 64:49
Florida Stejt - Marej Stejt 90:62

Nedelja

Gonzaga - Bejlor 83:71
Mičigen Stejt - Minesota 70:50
Pardju - Vilanova 87:61
Kaznas - Obern 75:89
Tenesi - Ajova 83:77 (posle produžetaka)
Severna Karolina - Vašington 81:59
Djuk - UCF 77:76
Teksas Tek - Bafalo 78:58

Ponedeljak

Virdžinija Tek - Liberti 67:58
Virdžinija - Oklahoma 63:51
Hjuston - Ohajo Stejt 74:59
Oregon - UC Irvajn 73:54

FOTO: Reuters


tagovi

Zajon VilijamsonDjuk Blu Devilsmartovsko ludilokoledž košarka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara