Devin Buker i Luka Dončić (Foto: AFP)
Devin Buker i Luka Dončić (Foto: AFP)

Luka priredio još jedan specijal Bukeru i oduvao Sanse najboljom Božićnom partijom ikada (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 26.12.23. | 07:22

Košarkaš Finiksa sebi napravio ozbiljan problem kada je pre godinu i po dana provocirao Dončića

Bili su Finiks Sansi na pragu trijumfa u polufinalu Zapada tokom plej-ofa 2022. godine, a onda se Devin Buker pravio pametan. Provocirao je Luku Dončića, rugao mu se da simulira i prenemaže se, pa je usledio uragan slovenačkog reprezentativca koji je i danas poznat kao "Luka Special". Pričalo se posle tog preokreta i nestvarnih partija bivšeg košarkaša Real Madrida o rivalstvu izmenju njega i zvezde Finiksa, ali kako ga rivalstvom nazvati kada Buker redovno dobija lekcije? Tako je bilo i u noći između ponedeljka i utorka. Na Božić. Usred Arizone. Dončić je plesao po terenu i na kraju ubacio značajno više poena nego što su Devin i Kevin Durent postigli zajedno, za trijumf Dalas Maveriksa u "Futprit Centru" 114:128.

Dončić je bio prosto nezaustavljiv. Malo šta mu nije polazilo za rukom, a kada je tako... Protivnik nema čemu da se nada. U odsustvu Kajrija Irvinga proveo je preko 43 minuta na parketu i za to vreme ubeležio neverovatne brojke: 50 poena, 15 asistencija i šest skokova! Sve to uz 15/25 iz igre, 8/16 za tri i 12/12 sa linije penala. Kao i četiri ukradene lopte i tri blokade... Ne morate da trljate oči. Dobro ste videli, iako poznati košarkaški sajt "Basketball Reference" dosad u svojoj bazi podataka nije imao nijednu partiju sa takvom statistikom. Luka je u Finiksu radio šta je hteo.

Izabrane vesti

A koje je sve rekorde oborio... Listi nema kraja. Najpre je srušio sopstveni i zadržao titulu igrača koji je postigao najviše poena protiv Sansa u NBA ligi. Bila mu je to šesta utakmica 50 ili više poena u karijeri. Svi ostali igrači koji su u dresu Dalasa to izveli, imaju zajedno četiri (Dirk Novicki 2, Džamal Mešburn i Džim Džekson po jednu). Suvišno je reći da je Dalas dobio svaki put kada je Luka prešao pola puta do stotke.

Idemo dalje. Slovenački reprezentativac je postao tek četvrti igrač koji je na Božić postigao 50 ili više poena. Pre njega je to pošlo za rukom Bernardu Kingu, Viltu Čemberlejnu i Riku Beriju. Ipak, niko od njih nije imao i druge brojke kao Luka, pa je zaključak da je ovo bila najbolja Božićna partija u NBA istoriji! Nije ni tu kraj...

Još u prvom poluvremenu utakmice Dončić je prebacio brojku od 10.000 poena u karijeri, a samo šest igrača je brže od njega stiglo do pet cifara: Vilt Čemberlejn (236), Majkl Džordan (303), Eldžin Bejlor (315), Karim Abdul Džabar (319), Oskar Robertson (334) i Džordž Gervin (355) - i onda ide Luka kojem je bilo potrebno 358 nastupa u najjačoj ligi sveta. Kada na to dodamo asistencije, 24-godišnji as Dalasa je drugi najbrži košarkaš ikada koji je stigao do 10.000 poena, 2.500 uhvaćenih lopti i 2.500 završnih dodavanja. Impozantno. Parametri koji govore da je na dobrom putu da bude jedan od najvećih ikada u NBA.

Što se tiče utakmice u kojoj je ponovo dopunjavao istorijske knjige, u poslednju deonicu se ušlo sa poenom viška u korist domaćina, ali Dončić je imao drugačije planove. Nastavio je da zatrpava koš rivala kako je poželeo, spajao je saigrače sa poenima, a kada je veoma raspoloženi Grejson Alen stao na drugoj strani, počela je da se pravi osetna razlika. Kevin Durant nije imao svoje veče, a Bukeru se Luka dobro uvukao pod kožu. Čak je u trećoj deonici imao fizički konflikt sa Grentom Vilijamsom, pa su obojica zaradili po tehničku. Finiks nije imao odgovor na Dončićeve majstorije i ubrzo je sve bilo gotovo.

U večeri koja će se još dugo pamtiti i prepričavati, Dončića su ispratili Derik Džons sa 23 poena i mladi Derek Lajvli sa 20 poena i 10 skokova. Proradio je u finišu zahvaljujući Lukinim dodavanjima, pa se okuražio i počeo da hvata sve pod protivničkim obručem i vraća svaku loptu u koš. Tim Hardavej je još bio dvocifren sa 18 poena, dok Dante Egzum nije imao svoje veče, pa je za 33 minuta postigao sedam poena, uz pet asistencija i četiri skoka.

Kod Sansa daleko najbolji i najefikasniji Grejson Alen sa 32 poena. Ubacio je poput Dončića osam trojki (iz 17 pokušaja), pa su tako obojica izbili na vrh Božićne liste prema broju ubačenih šuteva sa distance, a društvo im pravi i Peti Mils. Čimezi Metu je takođe bio veoma dobar sa 23 poena i čak 19 skokova, a Buker je uz 20 poena imao i 10 asistencija, dok je Durant meč okončao sa 16 poena, osam skokova i sedam završnih dodavanja. Dvocifren je bio i veteran Erik Gordon sa 14 poena.

Božićni program je gotov, NBA se vraća u normalne tokove, ali Luka Dončić se postarao da ovosezonski "Christmas Day" bude poseban, ali i da Devin Buker dobro utvrdi gradivo po pitanju kovanice "Luka Special".

NBA

Utorak

Njujork - Milvoki 129:122

/Branson 38 - Adetokunbo, Lilard 32/

Denver - Golden Stejt 120:114

/Marej 28 - Vigins 22/

LA Lejkers - Boston 115:126

/Dejvis 40 - Porzingis 28/

Majami - Filadelfija 119:113

/Hakez 31 - Heris 27/

Finiks - Dalas 114:128

/Alen 32 - Dončić 50/



tagovi

Dalas MaveriksFiniks SansLuka DončićDevin BukerKevin DurantDante Egzum

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara