Screenshot - Youtube.com
Screenshot - Youtube.com

The Luka Special

Vreme čitanja: 6min | pon. 16.05.22. | 18:00

Kako su Finiks Sansi na teži način shvatili da ne treba da se igraju s vatrom

Pevali su se epovi o Finiksu u NBA. Minule sezone je na opšte iznenađenje stigao do velikog finala, gde ga je zaustavio Janis Adetokunbo. Podigao je broj obrtaja i ligaški deo tekuće takmičarske godine okončao sa najboljim učinkom. Svi su Sanse videli u još jednom velikom finalu, mnogi i sa prstenom na ruci. A onda su naljutili Luku Dončića.

Kada je četa najboljeg trenera lige Montija Vilijamsa razbila Mavse kod kuće u petoj utakmici, verovatno se stekao utisak da je gotovo. Da će Dalas u najboljem slučaju izboriti majstoricu, ali da u Arizoni nema šta da traži. Kardinalnu grešku je napravio Devin Buker, jer je osokoljen dobrim rezultatom provocirao Dončića na razne načine. Kakav je samo odgovor od slovenačkog reprezentativca dobio. Ekspresan, jasan i ubitačan.

Izabrane vesti

U petom susretu je bilo raznih čarki između bekova Finiksa i Dalasa, da bi se Buker pri velikoj prednosti prenemagao posle jednog pada, iako je bilo jasno da se nije povredio, jer i pad nije bio previše dramatičan. Posle gotovo minut izležavanja okrenuo se sa osmehom na licu i svoj potez nazvao "The Luka Special" (Lukin specijal). Jasno je da se rugao košarkašu Maveriksa, koji zna da iskoristi vreme kada završi na parketu kako bi došao do daha.

Luka je potom u Amerikan Erlajns Centru u Dalasu ubacio 33 poena uz 11 skokova i osam asistencija i odveo polufinale Zapada u majstoricu. Ono što je usledilo je istorija.

Kada su svi očekivali da Kris Pol, Buker i društvo "odrade" Mavse pred svojim navijačima, Slovenac je pružio jednu od najboljih partija u karijeri. Poslednju četvrtinu nije ni igrao, pa je jasno da je statistčki imao bolje nastupe, ali kada u jednačinu ubacimo važnost utakmice, sve što su Sansi radili da ga destabilizuju, ali i očekivanja košarkaške javnosti u SAD, jasno je da je Dončićeva igra u majstorici bila nešto posebno, a Mavsi su slavili sa neverovatnih 123:90.

"Mnogi ljudi su rekli da će biti blouaut. Bili su u pravu", rekao je Kid.

Šutirao je fenomenalno. U prvom poluvremenu ubacio 27 poena - koliko i kompletna ekipa Finiksa (57:27). Kao što je Džejson Kid i istakao, pronašao je svoje mesto i u odbrani, uložio dodatnu energiju i tako pomogao u limitiranju napadačkih mogućnosti sastava iz Arizone. U drugom poluvremenu dodao je svega osam poena, ali više nije bilo potrebno jer su Sansi bili potučeni. Čak je u publika u Futprint Centru zviždala svojim ljubimcima, koji su delovali kao statisti pored Luke, Spensera Dinvidija i drugara.

Bivši as madridskog Reala je promašio svega sedam šuteva iz igre (12/19), a za tri je gađao sa 54,5 odsto preciznosti (6/11). Na sve to sakupio je i 10 skokova, spojio saigrače u četiri navrata sa poenima, ukrao dve i izgubio samo dve lopte. Nekarakteristično nizak broj završnih dodavanja samo je pokazatelj koliko je bio rešen da sam dobije utakmicu. Često igrači sa takvim stavom i puni samopouzdanja ulaze u mečeve, pa i one odlučujuće. Samo najbolji na kraju izađu kao pobednici. To je definitivno Luka, budući MVP.

Otkako je Buker podrugljivo imitirao Dončića, Mavsi su do poluvremena sinoćnje utakmice tukli Sanse u šest vezanih četvrtina sa 57 razlike. Luka je postigao 68, Devin 30 poena od tog trenutka. Prva petorka Finiksa je sinoć u uvodnih 24 minuta ubacila 15 poena i to sledećim redosledom: Kris Pol 1, Devin Buker 2, Deandre Ejton 3, Mikal Bridžis 4, Džej Krauder 5 poena. Do kraja su dodali još toliko što znači da je Dončić bio efikasniji od kompletne petorke Finiksa, iako je u igri proveo pola sata.

Fascinantan je i podatak da je slovenačkom košarkašu ovo bila četvrta "majstorica" u NBA plej-ofu i na svakoj je bio nestvarno dobar. Njegov prosek od 38,3 poena u eliminacionim mečevima je najveći u istoriji najjače lige sveta. Ponizio je najbolji tim iz ligaškog dela i još jednom dokazao veličinu. U sedam utakmica sa Sansima ubeležio je više poena od Bukera, više skokova od Ejtona, više asistencija od Pola i više ukradenih lopti od Bridžisa.

"Uvek sam govorio da je ovaj tim poseban zbog toga kako smo svi povezani i kako igramo. Kada igramo čvrsto i dobro u odbrani, teško je zaustaviti nas. Posle prve dve utakmice ovde odbrana nam se popravila i mislim da je to presudilo", bio je čak i skroman posle pobede.

Na licu mesta bio je i najveći igrač u istoriji franšize iz Teksasa - legendarni Dirk Novicki. Zajedno su sumirali utiske po okončanju susreta, uz zvižduke sa tribine koji su im bili kao muzika za uši.

"Bio je srećan. Mislim da smo svi puni samopouzdanja kada vidimo Dirka uz teren na gostujućim utakmicama. Svi ga cene jer - Dirk je Dirk. Prošao je kroz sve. Bio je šampion, sve zna".

Dirk Novicki i Luka Dončić (©AFP)Dirk Novicki i Luka Dončić (©AFP)

Nije mogao da skine osmeh s lica.

"Veoma sam srećan. Iskreno mislim da smo ovo zaslužili. Igrali smo sjajno tokom čitave serije. Možda u par utakmica nismo bili svoji, ali došli smo ovde spremni da pokažemo od čega smo. Čitav tim je bio neverovatan. Nikada nisam video ovakav nastup u sedmoj utakmici. Veoma sam ponosan na ovo što smo danas uradili", zaključio je Dončić na konferenciji za medije posle utakmice.

Dinvidi je bio pun reči hvale, iako je i sam odigrao sjajnu sedmu utakmicu (30 poena). On i Luka su postali prvi saigrači još od Šekila O Nila i Kobija Brajanta koji su postigli više od po 30 poena u sedmoj utakmici plej-of serije.

"On je taj tip koji želi da zada završni udarac. Nikada se ne boji trenutka. Želi da se odmeri sa najboljima i nokautira ih. Sjajno je bilo što je preuzeo kontrolu i smirio strasti, a onda je odbrana uradila svoje", rekao je košarkaš Dalasa, čije angažovanje su mnogi osporavali s obzirom da je za njegove usluge put Vašingtona poslat Kristaps Porzingis.

Po okončanju susreta usledile su brojne reakcija sa svih krajeva sveta. Interesantno zapažanje imao je košarkaš Lokomotive Kubanj iz Krasnodara Erik Mekolum.

"Sećam se kada je Čarls Barkli kritikovao košarku preko bare i Evroligu jer je dozvolila klincu od 18 godina da bude MVP i dominira. Pogledajte šta taj isti klinac sada radi u NBA. Dominira još više, utisak je i da mu je lakše", pravo u metu gađa iskusni američki košarkaš, brat zvezde Nju Orleansa Si Džej Mekoluma.

Jedne činjenice prisetio se i američki novinar Tom Hejberstroh.

"Finiks je na mesto prvog trenera 2018. godine postavio Igora Kokoškova, selektora Luke Dončića u slovenačkoj reprezentaciji, a onda mesec dana kasnije zaobišao Dončića na draftu. Kokoškov sada iz stručnog štaba Mavsa gleda ovaj pakao".

O Dončića se svojevremeno ogrešio i poznati američki analitičar Stiven Ej Smit.

"Ne zanima me ovaj klinac iz Evrope, Finiks mora da izabere Deandre Ejtona", pred draft 2018. godine je napisao Smit i Sansi su ga poslušali.

Sinoć se ujeo za jezik i priznao je grdno pogrešio.

"Nikada nisam više pogrešio. Ne mogu da poverujem kako dobro Dalas Maveriski izgledaju, a kako patetično loše izgleda Finiks. Kris Pol i Devin Buker se nisu pojavili. Velike čestitke i izvinjenja Spenseru Dinvidiju, Maksiju Kleberu, Redžiju Buloku i ostalim igračima Dalasa. Znao sam da će se Dončić i Džejlen Branson pojaviti, u ostale sam sumnjao. Paklena greška. Čestitke Dalasu i Marku Kjubanu", napisao je Smit posle susreta.

Dalas u finalu Zapada igra protiv Golden Stejta, pa je jasno da će se za Medžik Džonson trofej (koji se od ove godine dodeljuje najkorisnijem igraču finala zapadne konferencije) boriti Luka Dončić i Stef Kari. Čeka nas još jedan spektakl.


tagovi

Luka DončićDalas MaveriksFiniks SansDevin BukerKris PolSpenser DinvidiErik MekolumDžejson Kid

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara