Na visini zadatka – Džimi Batler (©AFP)
Na visini zadatka – Džimi Batler (©AFP)

Majami može bez Laurija, Boston bez Horforda i Smarta ne! Hladnokrvni Batler za 1:0, kobna treća četvrtina

Vreme čitanja: 4min | sre. 18.05.22. | 05:25

Hit po povratku na teren dobio period rezultatom 39:14, uprkos tome utakmica bila tvrda do kraja

Finale Istočne konferencije počelo je baš onako kako su svi očekivali - žestoka odbrana na obe strane, mnogo taktičkih minijatura Erika Spolstre i Imea Udoke, ali na kraju pobedu nosi - Majami! Vezali su i sedmu pobedu košarkaši Hita bez svog Kajla Laurija, Boston je i u skraćenoj rotaciji bio dostojan protivnik, ali se u drugom poluvremenu i te kako osetilo odsustvo dva jako važna čoveka, Ala Horforda i Markusa Smarta, za koje je pitanje hoće li se pojaviti na drugoj utakmici u noći između četvrtka i petka - 118:107 (25:28, 29:34, 39:14, 25:31).

Zažalili su u Filadelfiji što su se olako odrekli Džimija Batlera, najbolji igrač Majamija još jednom je pokazao zašto je tako. Batler je bio hladan kao druga strana jastuka u momentima kada je finalisti iz 2020. to najviše bilo potrebno, pogađao je važne šuteve iz kontakta i doveo Vrelinu na još tri pobede do velikog finala. Odigrao je mnogo važnih utakmica u plej-ofu i zadržao je prepoznatljiv nivo.

Izabrane vesti

03.00: (1,50) Golden Stejt (13,0) Dalas (2,95)

Znali su odlično i u Bostonu da će najveća pretnja biti upravo Batler zbog čega su morali da ga “seku“ faulovima, ali njega to nije izbacilo iz takta. Naprotiv, od 18 izvedenih slobodnih bacanja promašio je samo jedno, a bez pogotka za tri utakmicu je završio sa 41 poen (12/18 iz igre), uz sveukupno odličan učinak jer je dopisao devet skokova, pet asistencija, četiri ukradene i tri blokirane lopte! Ispostavio je račun Batler, Seltiksi nisu imali dovoljnu širinu da odgovore.

U satima pred start utakmice zvanično je potvrđeno da Ala Horforda neće biti zbog ulaska u kovid protokol, dok Markus Smart i dalje oseća posledice nezgodnog doskoka u sedmoj utakmici sa Milvokijem. To je nateralo Udoku da posegne za drugim rešenjima, Robert Vilijams je odigrao vrlo dobro, Pejton Pričard se raspucao i pogodio pet trojki za 21 poen, Džejson Tejtum ponovo je bio udarna igla sa 29 poena (10/21 iz igre, 2/9 za tri) mada se osetilo da je pod žestokim pritiskom timske odbrane Majamija, dok se Džejlen Braun probudio tek u poslednjoj četvrtini kada je ubacio 15 od 25 poena, samo tada je domaćin već imao dovoljan zamajac da izbegne dramu i obezbedi trijumf.

Nije posle prvog poluvremena i dobre igre Bostona ovenčane vođstvom od 62:54 moglo da se pretpostavi da će Majami imati tako lak posao u nastavku. Pogotovo se to odnosi na treću deonicu gde se na parketu nalazio samo jedan tim, domaćin. Serijom 22:2 Spolstrina ekipa otvorila je treću deonicu i minus od osam poena pretvorio se u +12 (76:64) čime je Majami dobio sasvim dovoljnu zalihu da iskontroliše ostatak utakmice i napravi prvi od četiri podviga.

U potpunom rascepu našli su se gosti koji jednostavno ništa nisu mogli da pogode iz igre! I ta dva poena u pomenutoj seriji došla su sa linije slobodnih bacanja, oba puta je Braun imao polovičan učinak. Majamijeva odbrana bila je na vrhuncu moći, a uz granitni zid pred svojim košem sve je mnogo lakše išlo u fazi napada. Uz Batlera veliki posao odradili su Gejb Vinsent i Maks Strus koji su ponovo bili Spolstrini ljudi od poverenja za delikatne poslove. Odrađivali su ih obojica savršeno, a onda se čašćavali lakim poenima kojima su prvo doneli preokret, a onda učinili da se održi prednost na dvocifrenoj granici. Obojica su utakmicu završili sa po tri trojke, Vinsent je imao 17, a Strus 11 poena. Ne treba zaboraviti Tajlera Hiroa i Bema Adebaja bez kojih teško da bi Majami napravio ono što jeste večeras. Prvi je ubacio 18, drugi 10 poena, ali je odradio strašan posao u odbrani sa četiri blokade.


Mogla je ova utakmica da ostavi Majami bez Pi Džej Takera pošto se u ranoj fazi susreta požalio na povredu u igri bez kontakta, delovalo je kao da je u pitanju koleno ili kvadriceps i nije ga bilo do kraja prvog dela. Vratio se u nastavku i njegovo iskustvo takođe je poguralo Majami ka pobedi, pogotovo sa važnom trojkom iz ugla u završnici kojom je odbio nalet Bostona.

Boston je možda mogao da prevaziđe izostanke Horforda i Smarta da je koncentracija bila nešto bolja. Kelti su promašili čak osam slobodnih bacanja (24/32) i dozvolili preveliki broj grešaka što je rezultatiralo da na kraju u statistici stoji 16 izgubljenih poseda.

Majami obavio četvrtinu posla, Boston sada mora da spremi odgovor kako bi sa mirom dočekao mečeve u TD Gardenu.

NBA - FINALE ISTOKA

Majami - Boston 118:107 /1:0 u seriji/

/Batler 41 - Tejtum 29/

NBA - FINALE ZAPADA

03.00: (1,50) Golden Stejt (13,0) Dalas (2,95)


tagovi

NBA ligaMajami HitDžimi BatlerBoston SeltiksDžejson TejtumTajler HiroDžejlen Braun

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara