(©AFP)
(©AFP)

Makabi se vadi protiv Baskonije, Micićev Efes potapa Himki u Bosforu

Vreme čitanja: 4min | čet. 14.01.21. | 12:45

Olimpija u Berlinu krči put ka vrhu

Prva polovina evroligaške nedelje u potpunosti je pripala domaćinima. Prvi od dva meča duplog kola Evrolige bio je berićetan za timove koji nisu mrdali iz svog dvorišta. Na osam odigranih mečeva, bodovi nisu otperjali iz hala u kojima su mečevi odigrani. Jedino je Barselona bila uspešna u Podmoskovlju, a Olimpijakos u Tel Avivu, pa će „Ponos Izraela“ večeras vaditi fleke u „Minora Mivtačim areni“.

Makabi će protiv Baskonije (20.05) pokušati da popravi utisak i u poslednjem meču dana u Tel Avivu učini ono što mu protiv Olimpijakosa nije pošlo za rukom – da odbrani domaći teren. Biće to sudar timova koji su na startu sedmice zabeležili neuspehe. Od ulaska u 21. milenijum, Makabi i Baskonija odmerevali su snage 30 puta u Evroligi, a tim iz Vitorije ima nešto bolji skor u međusobnim okršajima – 16:14.

Izabrane vesti

I Makabi i Baskonija streme ka ulasku u TOP 8, pa im porazi u duplom kolu ne idu u prilog. Španski tim deklasiran je na Bosforu (96:76). Fenerbahče je prodisao punim plućima od dolaska Marka Gudurića i uhvatio je priključak za timovima koji se nalaze na pozicijama koje vode u plej-of. Makabi je poklekao u Tel Avivu posle produžetka, Olimpijakos se u Pirej vratio uzdignutog čela, a Elajdža Brajant promašio je šut za pobedu.

Nemaju Baskonija i Makabi problema sa povređenim i zaraženim igračima, udariće svim raspoloživim snagama jedni na druge. Biće to duel dve ujednačene ekipe kada se baci oko na statističke parametre. Baskonija odskače u pogledu kreacije (19,5 asistencija naspram Makabijevih 15,6). Skoti Vilbekin glavna je napadačka opcija Sferopulosovog tima, a Aleks Piters, Rokas Gijedraitis i Ahile Polonara najistaknutiji su pojedinci Baskonije u dosadašnjem toku takmičenja.


Efes je rapidno podigao nivo igara, a bolja izdanja Atamanovog sastava poklopila su se sa rastom forme Vasilija Micića. Neprepoznatljiv je bio Efes na startu sezone, nije bio ni bleda senka prošlogodišnjeg tima koji je harao Evropom. Istina, dugo je odsustvovao Šejn Larkin, i bilo je potrebno vreme da sve legne na svoje u novoj sezoni. Duga pauza odrazila se na turski tim, a Efes je od sredine decembra samo jednom poražen na dva fronta (od Reala u „Sinan Erdem“ dvorani).

Ne mrda se Efes ove sedmice iz Istanbula. U utorak su Vasilije Micić i saigrači slomili berlinsku Albu (84:76), a sada im u goste dolazi „fenjeraš“ Himki. Kao da su se sve moguće nedaće nastanile u Podmoskovlju ove sezone. Problemi sa virusom korona, povrede i za kraj nepoklapanje talasnih dužina Rimasa Kurtinaitisa sa Jonasom Jerebkom i Gregom Monroom. Njih dvojica nisu bila u sastavu protiv Barselone, a nije bilo ni Janisa Time i Stefana Jovića. Himki je položio oružje pred Kataloncima (87:75), a Efes će u prvom meču dana (18.30) poneti ulogu favorita.

U međusobnim okršajima Efes vodi sa 4-2, a poslednji meč pripao je Pivarima. Protutnjao je Efes kroz podmoskovlje (105:77) u 10. kolu, a najzaslužniji za ubedljiv trijumf Atamanove čete bili su Kruno Simon, Šejn Larkin, Tibor Plajs i Adrijen Moerman. Himki je zakucan za dno tabele, ima samo dve pobede, suočava se sa brojnim problemima i Efes ne bi smeo da dovede pobedu u pitanje ako želi da se nađe u TOP 8. Ovakvi susreti moraju se koristiti za povećanje bodovnog salda.


Olimpija se početkom nedelje prošetala modnom pistom protiv Valensije i pokazala raskošno perje. Ubedljiva je bila Olimpija (95:80), slavila lakše nego što se očekivalo i nastavila da učvršćuje poziciju među osam najboljih timova na Starom kontinentu. Namazani Aito Garsija i njegovi puleni poraženi su na poslednja dva meča u Evroligi, ali još uvek gaje nadu da mogu u TOP 8. Osam pozicija je u izmaglici, ne vidi se najbolje iz Berlina, a klopka koju sprema Aito Garsija mora biti ogromna, pošto je Olimpija krupna zverka.

Šilds i Micov propustili su duel sa Valensijom, izvesno je da ih neće biti na terenu ni protiv Albe. Olimpija i Alba samo jednom su ukrstili koplja u Berlinu, a italijanski predstavnik se sladio u prestonici nemačke minule sezone. U tekućoj kampanji, Olimpija je u Mediolanum forumu nanela težak poraz Berlincima – 75:55. Kevin Panter i Malkolm Dilejni preuzeli su dirigentsku palicu u Milanu, a Nils Gifaj i Luk Sikma, najbolji strelci Albe uz Fontekija, mogli bi da propuste večerašnji okršaj.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara