Maksvitis, trener Žalgirisa (©MN Press)
Maksvitis, trener Žalgirisa (©MN Press)

Maksivitis se raspričao o Partizanu: Moćniji su nego lani, svi šutiraju za tri, Kaboklo podseća na Veselog

Vreme čitanja: 3min | sre. 13.12.23. | 16:28

„Imaju drugačiju kompoziciju tima nego prošle sezone, ali nadam se da će nastaviti trend poraza u gostima“, rekao trener Žalgirisa

Utakmica od velike važnosti za Partizan Mozzart Bet, u još jednoj istinskoj zemlji košarke – Litvaniji.

Crno-bele će u četvrtak veče (19.00) u Kaunasu dočekati Žalgiris, koji loše stoji na tabeli sa skorom 5-8, dok je srpski klub na 7-6 posle tri uzastopne pobede. I sa imperativom na leđima da najzad počne da niže uspehe i u gostima.

Izabrane vesti

Trener Žalgirisa Kazis Maksvitis se na konferenciji za novinare u Kaunasu baš raspričao o Partizanu, mada su mu i litvanski izveštači više pitanja postavljali o crno-belima nego o njegovom timu.

Sudeći po ofanzivnom rejtingu, Partizan je jedan od vodećih timova Evrope. Prave malo faulova i „poklanjaju“ malo slobodnih bacanja. Veoma su raznovrstan tim. Imaju nekoliko lidera, kao što su Kevin Panter, Pi Džej Doužer i Džejms Naneli. Oni su verovatno jedini tim u Evroligi u kojem i visoki igrači šutiraju za tri poena. U Partizanu skoro svi šutiraju za tri. Mogu da rašire teren, da igraju atipične napade ili pod košem. U dobrom su ritmu, dobili su obe utakmice kod kuće prošle nedelje. Ali, smatram da bi trebalo da prvo gledamo sebe“, istakao je Maksvitis.

Prošle sezone Partizan je pobedio oba puta, pa je pitanje novinara bilo da li to znači da Žalgirisu ne prija da igra protiv Obradovićevog sistema.

„Gledali smo i oba prošlogodišnja meča, jer su trener i okosnica tima ostali isti. Nadam se da će se ovog puta završiti drugačije“.

Pitanje je bilo i da li je Obradović od defanzivnog trenera postao napadački orijentisani specijalista.

Mislim da je kompozicija Partizanovog tima ove sezone drugačija. Atletski su moćnija ekipa sa visokim defanzivcima i igračima koji mogu da pokriju više pozicija. Imaju bekove koji dobro kontrolišu loptu i visoke šutere za tri poena. Rekao bih da je Partizanov napad jednostavniji. Verovatno zbog toga što su dodali talentovanije i višestrane igrače, pa igraju sa manje kombinacija. Ali, izvlače veliku korist iz svega toga".

Litvanci se uzdaju u činjenicu da Partizan slabije rezultate beleži u gostima.

„Igraju mnogo bolje na svom terenu pred njihovom bučnom publikom. Kod kuće igraju sa više kontakta. Ovog puta smo mi domaćini, nadam se da će se trend Partizanovih poraza u gostima nastaviti“.

Kaboklo (©MN Press)Kaboklo (©MN Press)

Pitali su Litvanci trenera Maksivitisa i koliki je potencijal Bruna Kabokla.

„Ogroman. Sličan je Janu Veselom. Bruno je isto počeo karijeru kao lako krilo, ima sjajne fizičke karakteristike, impresivnu dužinu ruku. Sad u Evroligi uglavnom pokriva pozicije četiri i pet. Talentovan je igrač koji se još privikava na evroligašku košarku, ali već donosi veliku korist timu“.

A, onda i pitanje da uporedi Doužera i Egzuma, u smislu da li je Amerikanac prava zamena u timu za Australijanca koji je sada u Dalasu.

„Doužer igra sve bolje i bolje. Vrlo je višestran igrač, koji može da pokrije pozicije od jedan do četiri u Partizanovom timu. Talentovan je, mislim da bi mogao da postane čak i bolji od Egzuma“.

S druge strane, ekipu Žalgirisa, isto kao i Partizanovu, muče povrede.

Kao što znate, imamo dosta povređenih igrača, a i od onih koji su na raspolaganju Ned Montvila nije mogao da trenira zbog bolesti i Edmond Samer se nije skroz oporavio od povrede. Nadam se da ću moći da računam na njih. Tu je i novajlija Ostin Holins, danas ćemo tek da vidimo u kakvoj je formi. Moramo da sredimo naše probleme i da se suprotstavimo Partizanu sa skraćenom rotacijom“.

Iako je tek stigao, na teren će i Ostin Holins, bivši košarkaš Crvene zvezde.

„Realno je da će igrati, jer smo pritisnuti problemima. Potrebno mu je više vremena da se spremi, ali nemamo izbora“, priznao je trener Žalgirisa.


tagovi

KK PartizanEvroligakk ŽalgirisBruno KabokloPi Džej DoužerŽeljko ObradovićKazis Maksvitis

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara