Kazis Maksvitis (©FIBA Basketball)
Kazis Maksvitis (©FIBA Basketball)

Maksvitis: Srbija nas neće dočekati sa crvenim tepihom i cvećem

Vreme čitanja: 2min | pon. 04.09.23. | 14:04

"Tipičan srpski sastav, tipičan tim Svetislava Pešića. Igrate čvrsto, igrate dobru odbranu. Šta nije karakteristično za ovaj tim je veliki broj kontranapada", kaže selektor Litvanije

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Udaljenost između dvorane "Mall of Asia", gde je prvi put trenirala reprezentacija Srbije i hale "Ninoj Akino" gde su se nalazili litvanski košarkaši nije velika, ali kada upadnete u popodnevni špic u Manili, vožnja od 15 minuta pretvori se u pustolovinu od preko pola časa. Vožnja kroz uličice i zabačene delove grada, koji žive neki svoj život, pravi su pokazatelj koliko je šarenolik život u glavnom gradu Filipina.

Izabrane vesti

Na trening našeg sledećeg protivnika stigli smo tačno pre nego što je počeo deo otvoren za medije. Strpljivo smo sačekali da litvanske kolege prođu sve teme sa selektorom Kazisom Maksvitisom, pre nego što smo ga pitali za dva minuta vremena. Prvo je odmahnuo glavom, ali se odmah i nasmejao, pa je rado prišao da ispoštuje i medije iz "suprotnog tabora".

"Dobro veče, kako ste", pitao je Maksvitis na tečnom srpskom.

Nismo bili dovoljno spremni da odgovorimo na litvanskom, pa smo na srpskom uzvratili, a onda na engleskom rekli da ćemo za sledeći put da naučimo nešto... Elem, o četvrtfinalu sa Srbijom (RTS, 10.45).

"Imamo pomešane emocije. Ostvarili smo veliku pobedu protiv SAD, ali smo imali malo vremena da je proslavimo. Moramo da zaboravimo prošli meč što pre, Srbija nas neće dočekati sa crvenim tepihom i cvećem, žele pobedu. Za sledeći meč neophodno je da se što pre oporavimo fizički, ali pre svega psihički", izjavio je Maksvitis srpskim medijima.

O srpskom timu samo najlepše, uz mnogo respekta...

"Tipičan srpski sastav, tipičan tim Svetislava Pešića. Igrate čvrsto, igrate dobru odbranu. Šta nije karakteristično za ovaj tim je veliki broj kontranapada. Srbija prosečno postiže 25 poena iz tranzicije, nekada je Srbija igrala duge i sporije napade, postavljene napade. Naš cilj je da zaustavimo njihovu brzu igru. Ovo su dve košarkaške nacije koje se susreću ponovo, što je uvek veliki izazov za obe strane. Pripremamo se za taj izazov".

Kada su u pitanju udarne igle srpskog tima, Maksvitis ističe dvojicu sa velikim iskustvom...

"Bogdanović i Milutnov su okosnica tima, ali uz njih tu su evroligaški igrači poput Gudurića, Dobrića, Stefana Jovića... Ako pričamo o talentu ekipe su izjednačene. Videćemo koji tim će biti bolji".

Svetislav Pešić je u najavi susreta poručio da će za pobedu protiv Litvanije "biti neophodan odličan napad i odlična odbrana", a da li to važi i za Litvaniju?

"Ako želite da pobedite u meču kao što je duel Srbije i Litvanije, moranje je dobra odbrana i dobar napad. U dosadašnjem toku Mundobasketa, rekao bih da imamo sličan stil napada i odbrane", završio je Maksvitis.


tagovi

Kazis MaksvitisMundobasket 2023košarkaška reprezentacija Litvanije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara