Košarkaši Partizana i trener Željko Obradović (Foto: Starsport)
Košarkaši Partizana i trener Željko Obradović (Foto: Starsport)

Megdan kandidata za pehar: Partizan u Krasnodaru protiv najboljeg igrača Evrokupa

Vreme čitanja: 6min | sre. 22.12.21. | 08:52

Košarkaši Partizana u osmom kolu Evrokupa gostuju Lokomotivi Kubanj

Derbi kola, ali i jedan od najiščekivanijih okršaja u Evrokupu igra se u Krasnodaru (17.30) - Lokomotiva Kubanj dočekuje Partizan. Duel timova koji spadaju u najuži krug favorita za osvajanje pehara mogao bi da bude od velikog značaja za konačan ishod Grupe A, ali i za dalji tok takmičenja. Crno-beli bi trijumfom napravili veliki korak ka prvom mestu koje im otvara povoljniji žreb u eliminacionoj fazi, ali i obezbeđuje prednost domaćeg terena. Ipak, da bi upisali sedmu recku izabranici Željka Obradovića će najpre morati da zaustave najkorisnijeg igrača Evrokupa - fenomenalnog Džonatana Motlija.

Predstojeći okršaj biće sedmi između Lokomotive i Partizana u ovom takmičenju. Ruski tim je bio uspešniji, te je ostvario četiri trijumfa, a pritom crno-beli nijednom nisu slavili u Krasnodaru (0:3). U godini na izmaku dva puta su delili megdan, a obe ekipe su upisale trijumfe kod kuće.

Izabrane vesti

Kada je kadrovska situacija u pitanju, sjajna vest za crno-bele je da se Kevin Panter vratio treninzima i da bi posle tri meča pauze trebalo da istrči na parket. Loša je da su nastupi Uroša Trifunovića i Rodiona Kuruca pod znakom pitanja.

Partizan je bez pomoći najboljeg igrača doživeo neuspeh samo u okršaju sa Cedevita Olimpijom u ABA ligi, dok je u regionalnom prvestvu bio bolji od Mornara minulog vikenda, a pre nedelju dana je u Areni savladao poljski Šlonsk u sedmoj rundi Evrokupa. Crno-beli su tako jedini tim u takmičenju koji je samo jednom poražen, te su i na čelu Grupe A.

17.30: (1,80) Lokomotiva Kubanj (14,5) Partizan (2,15)

U periodu Panterovog odsustva sa odličnim izdanjima nastavio je Zek Ledej, ali su priliku da napreduju u hijerarhiji odlično iskoristili Jam Madar, Gregor Glas i Balša Koprivica. Alen Smailagić je nastavio sa dobrim igrama, a isto se može reći i za Aleksu Avramovića, kojeg u Krasnodaru čeka posebno težak zadatak - moraće da bude senka sjajnog strelca Erika Mekoluma.
"Ući ću maksimalno motivisano da ga zaustavim, kao što sam to radio i dosad protiv igrača koji su jaki na lopti. Sjajan posao rade i Danga, Madar - čitava spoljna linija. Ekipa smo koja ne prima veliki broj poena, izuzev te utakmice sa Cedevita Olimpijom koja je odigrala maestralno i zadavala nam mnogo problema. Mislim da je ključ u našoj odbrani, pristipu utakmici, da kroz defnazinve zadatke otvaramo kontranapad. To nam je nedostajalo prethodne dve utakmice, igrali smo malo sporije i trudićemo se da to podignemo na viši nivo", izjavio je Avramović pred današnji meč.

Lokomotiva je u nešto lošijem ritmu. Posle poraza u Hamburgu u minulom kolu drugog najkvalitetnijeg evropskog takmičenja bez posla je ostao Jevgenji Pašutin. Uloga prvog trenera ekipe poverena je srpskom stručnjaku, koji je bio deo Pašutinovog stručnog štaba - Branku Maksimoviću. Bivši strateg FMP-a je postavljen za vršioca dužnosti, a na debiju u novoj roli je pretrpeo poraz od Nižnjeg Novgoroda u VTB ligi. Utakmica je okončana posle 50 minuta košarke, a u finišu drugog produžetka bolja je bila ekipa Zorana Lukića. Susret je sa 25 poena obeležio Mekolum, drugi strelac tima u Evrokupu, a dobro se videlo i koliko uticaj na igru i rezultate tima ima krilni centar Džonatan Motli. Amerikanac je susret okončao sa 19 poena, ali je zaradio pet ličnih grešaka, te je na terenu proveo oko 23 minuta. Nije bio Maksimoviću na raspolaganju u finišu, što je Nižnji iskoristio i slavio.

Mekolum i Motli su pokretačka snaga tima iz Krasnodara. Iskusni bek se dokazao u Evropi i na najvišem nivou, branio je boje Anadolu Efesa i Himkija u Evroligi, dok u Evrokupu iza sebe ima 79 nastupa uz prosek od 17,4 poena po meču. Kada namesti ruku gotovo je nemoguće zaustaviti ga, što je na svojoj koži osetila i Crvena zvezda. Krajem minule sezone je u Pioniru kao košarkaš ekipe iz Podmoskovlja ubacio 29 poena (indeks 33) - crveno-beli su na kraju slavili 92:81. U Evrokupu je najbolju partiju pružio u sezoni 2019/20 kada je protiv Huventuda brojao do 32, uz indeks korisnosti 41.

Kada je u pitanju Motli, s ozbirom na partije kakve pruža u svojoj debitantskoj sezoni na tlu Starog kontinenta, pravo je pitanje kako je promakao evroligaškim timovima i zašto više nije u NBA ligi? Bivši igrač Dalasa, LA Klipersa i kratko Finiksa je prosto nezaustavljiv u dresu Lokomotive. Odigrao je 13 utakmica i samo jednom nije upisao dvocifren poenterski učinak. Taj podatak je još impresivniji ako se u obzir uzme da se ne oslanja na šut sa distance (pogodio samo dve trojke iz sedam pokušaja).

Fantastične fizikalije koristi na najbolji mogući način. Sjajno trči tranziciju, a duge ruke mu omogućavaju da bude i prava napast na ofanzivnom skoku (četvrti po broju uhvaćenih loptu u EK - 7,6). Pokazao je da ume i jako dobro da čita igru protivnika i izrasta u pravu napadačku silu u evropskoj košarci. Ni u odbrani ne zaostaje, što potvrđuje podatak da je treći bloker Evrokupa (1,4 blokade po meču). Sveukupno, Motli je ubedljivo prvi u MVP trci sa prosečnim indeksom 28,3 i to dovoljno govori o njegovom kvalitetu i formi.

Američki tandem predstavlja najveću snagu Maksimovićeve ekipe, ali je ona dobro popunjena na svim pozicijama. Za Lokomotivu nastupa i NBA šampion Kvin Kuk, a tu su i odlični strelac Darijus Tompson, kao i iskusni krilni košarkaš Stenton Kid. Američku koloniju u Krasnodaru upotpunjuje snažni centar Greg Vitington, koji se odlično pokazao u dresu Galatasaraja pre dve sezone.

Da crno-bele čeka težak zadatak, svestan je i Željko Obradović.
"Evidentno je da su oni promenili trenera posle poslednjeg kola u Evrokupu. Napravili smo skauting utakmice u VTB ligi. Isti su igrači, ali bilo je noviteta. Bavili smo se time, kao što se uvek bavimo svim detaljima za koje mislimo da su bitni i koji mogu da nam pomognu da dobijemo utakmicu. Igramo protiv tima koji ima izvanredne igrače na svim pozicijama. Napravljeni su da budu sledeće godine u Evroligi. Veliki je izazov pred nama, moramo da odigramo izvanrednu utakmicu ako želimo da pobedimo", zaključio je trener Partizana.

Boje tima iz Krasnodara brani i iskusni srpski košarkaš Ivan Paunić.
"Partizan je ozbiljan rival, nepokolebljivi takmičar. Utakmica će biti izazovna za oba tima. Okupili smo jak tim, sa talentovanim i iskusnim igračima. Biće ovo meč za prvo mesto u grupi, tako da nas očekuje uzbudljiva borba u kojoj će oba tima dati sve od sebe da pobede. Nije ipak mudro pričati o tome ko je favorit. Pobednik će se znati posle poslednjeg zvuka sirene, ali verujem u naš tim", izjavio je Paunić za klupski sajt pred meč sa crno-belima.

Govorio je i o Željku Obradoviću, sa kojim je imao prilike da sarađuje u reprezentaciji Srbije.
"Željko u privatnom životu i Željko na terenu - to su dve drugačije osobe. Na kafi je otvorena, mirna osoba, ali njegova unutrašnja energija ispliva na površinu tokom utakmica. Uvek želi da pobedi. Posvećuje pažnju malim stvarima, drži se plana i to očekuje i od svojih igrača. Na utakmicama, ali i treningu su mu jako važni detalji. Mesecima može da se bavi samo odbranom, kako bi došlo do određengo automatizma među igračima. Ta preciznost, pažnja koju posvećujd detaljima - to ga čini posebnim. Zbog toga je verovatno i najuspešniji trener".

Izdvojio je Kevina Pantera, Zeka Ledeja i Alena Smailagića kao ključne igrače Partizana.
"Angažovali su kvalitetne igrače tokom leta. Tu su Panter i Ledej, kao i Smailagić koji je došao iz NBA. Ovaj trio im donosi najviše poena. Što se tiče Alena, mogu da dodam da ga je veliki broj klubova želeo, ali je odabrao Partizan jer je želeo da sarađuje sa Željkom Obradovićem", istakao je Paunić.

EVROKUP - 8. KOLO

Utorak

Bursa - Ulm 68:66
/Nidam 20 - Blosomgejm 16/

Promiteas - Venecija 68:78
/Grent 19 - Bramos 13/

Burg - Budućnost 82:86
/Šurbi 15 - Kobs 24/

Lovaloa - Andora 81:74
/Hanter 16 - Kroford 15/

Valensija - Cedevita Olimpija 85:97
/Van Rosom 13 - Blažič 24/

Sreda

17.30: (1,80) Lokomotiva Kubanj (14,5) Partizan (2,15)

18.00: (1,55) Turk Telekom (14,5) Lijetkabelis (2,70)

20.00: (4,40) Šlonsk (17,0) Huventud (1,25)

20.00: (1,60) Trento (14,5) Hamburg (2,55)

21.00: (2,55) Gran Kanarija (14,5) Virtus Bolonja (1,60)

*** Kvote su podložne promenama




tagovi

KK PartizanKK Lokomotiva KubanjŽeljko ObradovićBranko MaksimovićKevin PanterZek LedejAlen SmailagićDžonatan MotliErik MekolumIvan Paunić

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara