Majkl Meloun (©AFP)
Majkl Meloun (©AFP)

Meloun: Ovo je meč koji moramo da dobijemo, pokažimo da smo gladniji od Majamija

Vreme čitanja: 4min | ned. 11.06.23. | 22:24

“Moramo samo da se vratimo na plej-of u 'balonu', kada smo gubili sa 1-3 i uspeli da okrenemo, da odemo dalje. Znamo da je sve moguće. Zato je moja poruka igračima pred izlazak na parket na treningu bila da moramo da se postavimo kao da gubimo 1-3 i da moramo da pobedimo u petom meču“

Denver je stigao na korak do besmrtnosti, nadomak najvećeg uspeha u istoriji franšize i titula je nadohvat ruke.

Nikola Jokić nema dilemu da će biti jako važno ostati fokusiran pred peti susret sa Majamijem, dok Majkl Meloun kaže da je trebalo malo više vremena da bi se došlo u poziciju da se igra za titulu, ali da su rezultati tu...

Izabrane vesti

“Jako je zanimljiv način na koji smo stigli do ovoga. Svaki tim treba da izabere put i ostane mu veran. Naš put je bio isprepletan strpljenjem, dobrim izborima na draftu i razvojem tih igrača. Dodali smo i prave igrače na kostur ekipe, tu mislim na Gordona, Koldvela Poupa, Brauna... Svako radi na svoj način. Neko želi instant uspeh sa Ol star igračima, mi nismo nikada žurili“, rekao je Meloun i dodao:

“Porodica Krenke se izuzetno ponela u celoj situaciji, uvek je bila smirena i nije reagovala burno na neke prepreke na putu. Drugi timovi sa manjih tržišta mogu da se ugledaju na naš primer, mnogi će verovatno želeti da iskoriste naš recept. Ovo je najbolji kurs koji smo izabrali i uradili smo pravu stvar, ali treba još mnogo toga da uradimo kako bismo postali svetski šampion. Znam da nas čeka paklen posao u petom meču“.

Odbrana je po Melounovim rečima najvažnija komponenta...

“Glavna reč koju ja volim da koristim kada je u pitanju izgradnja kvalitetne timske odbrane je – komunikacija. Ako pogledate našu seriju, izgubili smo drugu utakmicu i primili 17 trojki. Tada komunikacija nije bila ni blizu kako je trebalo da bude. U prvom meču Majami je ubacio 13 trojki, u trećem 11, pa onda osam trojki... Treba da imaš poverenje u saigrače, treba biti hrabar, da budeš agresivan. Ali, ako nemaš komunikaciju i disciplinu, to je problem. U ove tri pobede Majami smo sveli na 94 poena prosečno, uz jako niske procente šuta za tri, a u petom susretu moraćemo da budemo još bolji“.

Upitan da li ga nešto brine pred naredni meč, Meloun odgovara:

“Pobedili smo dve utakmice na strani, igrali odličnu odbranu, momci su se posvetili tome da igraju bolje u dužem intervalu. Bili su disciplinovani, radili su mnogo i dali pravi primer. Možda najveća briga pred ovaj meč koji sledi je ljudska priroda i borba sa unutrašnjim emocijama. Znamo da vodimo sa 3-1, neke ekipe se u toj situaciji opuste, mi ovo ne smemo da uzmemo zdravo za gotovo. Moramo samo da se vratimo na plej-of u 'balonu', kada smo gubili sa 1-3 i uspeli da okrenemo, da odemo dalje. Znamo da je sve moguće. Zato je moja poruka igračima pred izlazak na parket na treningu bila da moramo da se postavimo kao da gubimo 1-3 i da moramo da pobedimo u petom meču. Ako su oni očajni (za pobedom), mi moramo da budemo još očajniji, ako su oni gladni, mi da budemo još gladniji... Nismo slavili posle četvrte utakmice, znamo danas čeka veliki posao u naredom susretu i ta poslednja utakmica je uvek najteža. Nadam se da ćemo pred sjajnim navijačima iskoristiti neverovatnu šansu koja im se ukazala“.

Toliko se toga promenilo u Denveru od konferencijskog finala sa Lejkersima u “balonu“...

“Naši igrači u svakom posedu moraju da ostanu verni sebi i načinu na koji smo došli do ovoga. U meču ne smemo da razmišljamo o pobedi, nego da prvo uzmemo prvu četvrtinu, da krenemo od lakših zalogaja. Ako tako budemo razmišljali za 48 uradićemo ono što treba. Tokom poslednje dve godine smo prošli mnogo toga, izgubili igrače zbog povreda, u međuvremenu smo doveli neke bitne igrače, sada smo u ovoj poziciji“.

Da li je Jokićev stav da mu nije važna statistika pozitivno uticao na ostatak ekipe, da se svi podrede timu?

“Osam godina se znam sa Nikolom, gradimo zajedno kulturu da smo nesebičan tim gde se mnogo radi, tako je od prvog dana. Kultura se ne stvara odjednom, već se na njoj radi svaki dan. Dvostruki MVP kakav je Nikola je veliki faktor ove kulture koju gradimo. Veliki je radnik, nesebičan igrač, mnogo toga radi i ne dozvoljava da drugi padnu. Luksuz je moj kao trenera da imam takvog igrača na raspolaganju“.

Da li je ekipa pod stresom zbog važnosti meča?

“Protiv Finiksa smo dve utakmice dobili kod kuće, pa su oni isto uradili. Igrali smo seriju protiv ekipe koju su svi videli u finalu sa Zapada, što je logično s obzirom na nivo talenta i kvaliteta. Nismo pod stresom pred ovu petu utakmicu, imamo prednost domaćeg terena i sada moramo to da iskoristimo. Kada smo igrali protiv Finiksa nisam mogao ni da zamislim da ćemo do poluvremena u utakmici za prolaz voditi 30 razlike na poluvremenu. Mi sada imamo mogućnost da zatvorimo finale u još tri utakmice, ali se ne uzdamo u to već želimo da to učinimo što pre. Kada se oslanjaš na te stvari, dovodiš sebe u problem. Zato i kažem da je ovo utakmica koju moramo da dobijemo“.

Peti meč igra se u noći između ponedeljka i utorka od 02.30 uz prenos na televiziji Arenasport.


tagovi

Majkl MelounNBA ligaNBA finaleDenver Nagets

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara