Majkl Meloun (©AFP)
Majkl Meloun (©AFP)

Meloun: Rekao sam igračima da ne čitaju novine i ne slušaju radio, nismo još ništa uradili

Vreme čitanja: 5min | sub. 03.06.23. | 23:30

“Iskreno, mislim da nismo odigrali dobro u prvoj utakmici. Gledao sam snimak utakmice, oni su imali 15-16 otvorenih šuteva za tri. To sam rekao igračima. To je veliki problem. Nema šanse da možemo da očekujemo da će Štrus ponovo da šutira 0/9 za tri, da će Robinson opet da bude na 1/5. U četvrtoj deonici dali smo im 30 poena, previše lakih šuteva“, kaže trener Denvera

Denver je napravio prvi korak ka NBA prstenu, ostala su još tri, a Majkl Meloun od svojih igrača očekuje više. Pre svega u odbrani od pik'n'rola, koja je bila veliki problem za Nagetse u prvoj utakmici serije.

Meloun smatra da Denver nije odigrao dobro na početku finala u mnogim segmentima i da to mora da se promeni za drugi susret (ponedeljak, 02.00)...

Izabrane vesti

“Iskreno, mislim da nismo odigrali dobro u prvoj utakmici. Gledao sam snimak utakmice, oni su imali 15-16 otvorenih šuteva za tri. To sam rekao igračima. To je veliki problem. Nema šanse da možemo da očekujemo da će Štrus ponovo da šutira 0/9 za tri, da će Robinson opet da bude na 1/5. U četvrtoj deonici dali smo im 30 poena, previše lakih šuteva. Rekao sam igračima da ne čitaju novine i ne slušaju radio, gde se već priča kako je ova serija gotova i da smo uradili nešto, a zapravo nismo uradili ništa. Dobili smo prvu utakmicu, a nismo igrali dobro. Znači, sada moramo da budemo bolji. Odbrana od pika nam je bila loša, Majami je imao čak 11 ofanzivnih skokova... Mnogo je stvari koje treba da popravimo, zato ne razmišljamo o njima, već kako mi da budemo bolji kako bismo pobedili“, kaže trener Nagetsa.

Ipak, ističe i da su rezerve uradile veliki posao u doigraivanju.

“Tokom ovih 16 plej-of utakmica klupa radi odličan posao. Tokom ligaškog dela bilo je loših momenata, ali veliki razlog zašto igramo ovako dobro je baš u periodima kada je Nikola van terena. Drugi su iskočili. Sada imamo njih trojicu koji daju mnogo sa klupe. Brus Braun, Kristijan Braun i Džef Grin su uradili dobar posao. Kada Nikola ne igra, gledam da uvek imam Džamala (Marija) ili Majkla (Portera), ili čak obojicu na terenu, da nam dvojica od trojice nosećih igrača uvek budu tu“, poručio je Meloun i dodao:

“Ključ je u odbrani. Mogu da nas pregaze ili pretrče, ali tada su naši momci najbolji. Odbrana, skok i trčanje, to su tri ključa“.

Izneo je Meloun kako balansira Jokićevu minutažu.

“Malo manje igra u prvoj i trećoj četvrtini, ali on insistira na tome da bude na parketu u drugoj i četvrtoj deonici. Ne mogu da ga koristim svih 48 minuta“.

Dotakao se trener Nagetsa i Jokićeve odbrane tokom plej-ofa...

“Generalno, Jokićeva odbrana je bila dobra. Kada gledate Jokića u odbrani, morate da uradite i test na vid. Jer, mnogi kada zamišljaju kvalitetne defanzivce, vide igrača koji blokira šuteve ili radi neke druge stvari u odbrani. Nikola odbranu igra na drugačiji način. Ima ogromnu inteligenciju koju koristi, dugačke ruke, rad nogu... Majami će igrati mnogo pik'n'rola, tako je bilo praktično od početka plej-ofa gde se direktno napada Jokić. Radimo dobre stvari kako bismo ga sačuvali. Nekada uspemo, nekada ne, nekada preuzimamo. Imali smo situacije u seriji sa Lejkersima da Jokić preuzima Lebrona. Kada prvi put čujete to, niste baš sigurni da je to dobro, a istina je da je uradio dobar posao. Njegovo sazrevanja tokom ovih osam godina je delom bilo okrenuto i ka tome da postane najbolja verzija sebe u odbrani kako bi ekipa bila bolja“.

U najavi finalne serije, mnogo se govorilo o prednosti koju Denver ima u veličini svojih igrača.

“Ovo je priča o tome kako da koristiš svoje vrline i osećaš kako će utakmica da se razvija. Imali smo neke dobre reakcije, čitali šta će oni da rade, što je Eronu otvorilo prostor u reketu protiv nižeg igrača. Dao je 14 od 16 poena i to nam je omogući da dobro krenemo. Prednost u visini je nešto o čemu smo mnogo govorili prošlog leta, želeli smo da se nađemo u toj situaciji, a uprava je uradila veliki posao da sastavi ovaj tim“.

Prokomentarisao je Meloun i Denverove šuteve za tri poena u prvom meču finala i šta očekuje od kolege Erika Spolstre u pogledu taktike...

“Imali smo neke dobre pozicije za šut, ali u poslednjoj četvrtini njihova zona je dobro funkcionisala zato što nam nisu dali lake pozicije. Tada su igrali zonu u svakom našem posedu. Zato smo mi njihovu zonu napadali sa Jokićem na liniji slobodnih bacanja, gde smo izvukli neke dobre šuteve. Doduše, neke šuteve nismo realizovali, imali smo 1/6 u otvorenim trojkama. Moramo da generišemo više trojki i to kvalitetnijih. Davno sam naučio da, pre nego što se adaptiraš na neke stvari moraš da se zapitaš da li plan utakmice realizuješ na pravi način i da li se to radi na silu. Možda nekada ne dozvoliš da se plan igre razvije na pravi način. Što se tiče Majamija, očekujem da izađu na teren sa više energije i agresivnosti“.

Upravo iz tog razloga naglasio je koliko je važno da napad dobro reaguje na često promene odbrana, što je Majamijev zaštitni znak.

“Treba imati veliko iskustvo. Nikola i Džamal su zajedno dugo godina, igrali smo dosta velikih utakmica, nikada u finalu. Njih dvojica su jako potentni u igri dva na dva godinama, znaju da komuniciraju bez da kažu bilo šta. Jednostavno, čitaju dobro situacije među njima. Oni su talentovani, kvalitetni momci koji su nesebični“.

Bem Adebajo je ispalio 25 lopti u prvoj utakmici, da li je to bila ideja?

“Nismo izašli smo na teren sa idejom da ga pustimo da nas razbije. Imamo veliki respekt prema njemu, ali ako ubaci 26 poena iz 25 šuteva, to je nešto sa čim možemo da živimo. Moramo da mu smanjimo manevarski prostor, on je igrač koji može da radi mnogo toga, da kontroliše utakmicu na mnogo načina. Zato je Ol star i moramo da reagujemo bolje“.

Govorio je Meloun i o značaju kondicionog trenera Felipea, koji je od Nikole Jokića napravio stenu...

“On je osvojio nagradu za kondicionog trenera godine prošle sezone, cene ga svi ne samo u Denveru, već i celoj NBA ligi. Otkako je preuzeo ulogu kondicionog trenera radi fenomenalan posao, ne samo sa Nikolom, već i celom ekipom. Svi su postali bolji, imaju više energije, snažniji, vodi jako računa i o ishrani momaka. Veliki dodatak za sve nas“.



tagovi

Majkl MelounNBA ligaDenver NagetsNBA finale

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara