Vasilije Micić (©Reuters)
Vasilije Micić (©Reuters)

Micić umalo do retkog tripl-dabla u Evroligi! Efes opet igra moćno, pao i Olimpijakos

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.12.22. | 20:43

Barselona slavila protiv Albe - 88:86

Tripl-dabl postao je standard za top klasu u NBA ligi, dok je u Evropi, od Evrolige i ostalih klupskih takmičenja, do reprezentativnih akcija i dalje izuzetna retkost da igrač napravi takav podvig. Ono što je preko bare svakodnevnica, u Evropi se priča i piše danima. Tako je podvig Mateuša Ponitke u četvrtfinalu Evrobasketa protiv Slovenije, kada je tadašnjeg branioca titule poslao kući fantastičnim izdanjem uz dvocifrene brojke u tri glavne statističke kategorije, bio tema analiza danima pošto je susret završen.

Večeras je do takvog učinka umalo stigao Vasilije Micić! Srpski as predvodio je Efes do velike pobede nad Olimpijakosom (82:71) i bio nadomak istorijskog učinka. Micić na kraju nije stigao ni do dabl-dabla, a da je zaista želeo, verovatno bi skupio još po taj jedan skok i asistenciju koji su mu nedostajali do tripl-dabla koji se u Evroligi čeka više od tri i po godine. Prva zvezda Efesa provela je na terenu skoro 35 minuta i za to vreme imala 18 poena (6/11 iz igre, 3/8 za tri), te po devet uhvaćenih i podeljenih lopti za indeks korisnosti 31!

Izabrane vesti

Da je uspeo da zabeleži tripl-dabl, Micić bi stao rame uz rame sa Nikom Kalatesom i Nikolom Vujčićem, jedinim dosadašnjim vlasnicima ovog podviga u modernoj eri Evrolige! Kalates je to učinio protiv Budućnosti 4. aprila 2019. godine, kada je zabeležio 11 poena, 12 skokova i čak 18 asistencija, dok je hrvatski as imao dve ovakve utakmice – prvu protiv Prokoma u novembru 2005. (11p, 12sk, 11as) i drugu protiv ljubljanske Olimpije godinu dana kasnije (27p, 10sk, 10as).

Ovako, Micić je dirigovao igrom Efesa za četvrtu uzastopnu pobedu čime je dvostruki uzastopni šampion Evrope ušao u Top 8 društvo. Efes je utakmicu preokrenuo u poslednjoj deonici, nakon što je 30 minuta praktično jurio zaostatak u vrlo dobroj utakmici Olimpijakosa koji je imao čak i dvocifrenu prednost u jednom trenutku nastavka. Ipak, sve se okrenulo posle serije 12:3 na kraju treće i startu poslednje četvrtine, kada je Efes stigao do +8 (64:56), posle čega gosti do kraja više nisu mogli da priđu ispod pet poena zaostatka...

Micić je Efes predvodio zajedno sa Vilom Klajburnom koji je ubacio 24 poena (9/18 iz igre, 4/8 za tri), te Rodrigom Bobuom koji je dopisao 19 poena i šest skokova. Saša Vezenkov ponovo je bio najbolji kod crveno-belih sa 18 poena. Janulis Larencakis je imao 13, a Mustafa Fal i Kostas Slukas po 12 poena, s tim što je grčki reprezentativac imao još po šest asistencija i skokova, uz četiri izgubljene lopte.

Efes sada ima pobedu manje od Olimpijakosa (7-5). Susret je obeležilo svečano povlačenje dresa Krunoslava Simona, pod svodove dvorane.

U drugom meču Barselona je opravdala ulogu favorita u Berlinu i savladala Albu (88:86). Morali su Katalonci pošteno da se namuče, iako su imali veliku prednost tokom većeg dela meča. Berlinci su zaigrali na sve ili ništa u finišu. Ubacili su čak 29 poena u poslednjoj deonici, čak pet sekundi do kraja imali tri slobodna bacanja za izjednačenje. Zadrhtala je ruka Timanu, i tu povratka više nije bilo. Katalonci su u glavnom gradu Nemačke izvukli duplu korist.

Posle višemesečne pauze, izazvane kidanjem ligamenata, u sastav katalonskog velikana vratio se Nikola Mirotić. On je demonstrirao klasu i za 22 minuta ubacio 19 poena. Imao je i šest skokova za ukupan indeks 29. Srpski reprezentativac Nikola Kalinić je ubacio sedam poena.

EVROLIGA – 11. kolo

Četvrtak:

Alba – Barselona 86:88

/Blat 17 - Mirotić 19/

Anadolu Efes – Olimpijakos 82:71

/Klajburn 23 - Vezenkov 18/

Asvel – Monako (U TOKU)

Baskonija – Olimpija Milano (U TOKU)

20.45: Partizan Mozzart Bet – Valensija

Petak:

18.00: (1,80) Crvena zvezda (14,5) Virtus Bolonja (2,25)

18.45: (1,80) Fenerbahče (14,5) Real Madrid (2,15)

19.00: (1,55) Žalgiris (14,5) Panatinaikos (2,70)

20.30: (1,80) Bajern Minhen (14,5) Makabi Tel Aviv (2,15)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Vasilije MicićEvroligaAnadolu EfesKK OlimpijakosVil KlajburnSaša VezenkovNikola MirotićKK BarselonaNikola KalinićNikolas LaprovitolaAlba Berlin

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara