Milivoje Lazić (©MN Press)
Milivoje Lazić (©MN Press)

Milivoje Lazić za MOZZART Sport: Kako sam od Partizana za 48 sati napravio moćnog evroligaša

Vreme čitanja: 4min | pet. 03.07.20. | 13:14

Trener mladih nada Parnog valjka, priča kako su se Beograđani samo dva dana nakon prve prozivke plasirali na nažalost otkazani F8 turnir Evrolige u juniorskoj konkurenciji

Niko u februaru nije ni sanjao, uključujući i tek postavljenog trenera Milivoja Lazića da će se juniori Partizana lagano plasirati na F8 Evrolige u juniorskoj konkurenciji koji nažalost zbog pandemije neće biti odigran u Kelnu. Elem, na ANGT kvalifikacionom turniru održanom u Beogradu, samo dva dana nakon prve prozivke Partizanovi juniori ponašali su se kao na pokaznoj vežbi...

Pobeda nad Makabijem iz Tel Aviva, Zvezdom, te Panatinaikosom, sve bez greške, kao i finale sa CFBB Parizom, razlog su za razgovor s povodom. Javnost intersuje kako se 12 kvalitetnih pojedinaca stavlja u funkciju tima, samo dva dana nakon prve prozivke kada je iskusni trener tek preuzeo kormilo?

Izabrane vesti

“Dobro ste zapazili da su juniori Partizana bili na okupu dva dana pre početka februarskog turnira i da nismo bili favoriti. Dužnost sam preuzeo u to vreme, a tražilo se da pomognem… Kako god, tokom utakmica momci su izborili pravo da se o njima govori kao najboljem timu. Pokazali su kako se voli, bori i gine za voljeni klub. Pazite, svi protivnici su bili kvalitetni, ali je bilo potrebno uložiti nadljudske napore da bi se pobedila svaka utakmica”, rekao nam je Lazić, aludirajući pre svega na grupu već pomenutih rivala. Konačno, a mimo svih očekivanja Parni valjak je bez poraza obezbedio plasman na F8, savladavši u finalu CFBB Pariz, inače ekipu iza koje stoji KSS Francuske, dakle država sa 79:67.

Da li je stvar u upornosti, a zatim ima li elemenata da o odličnim rezultatima Partizana govorimo u kontekstu poslovičnog inata naših sportista, naročito košarkaša kojima je još od jugoslovenskih vremena dominacija prirodno stanje duha? 

“Ni jednog momenta nismo popustili u želji da uzmemo ono što nam pripada, a to je pobeda i da učinimo KK Partizan najponosnijim klubom. Pohvalio bih kompletan tim, jer je bio spreman da se podredi zajednickim ciljevima. Svi su dali veliki doprinos u ostvarenju do sada najvećeg uspeha kad su u pitanju mlađe kategorije Partizana”.

Sve rečeno, apsolutno je tačno, a Lazić ne zaboravlja da su se pored takmičenja za F8 fazu u Beogradu vodile bitke i u Nemačkoj, Španiji i Litvaniji. Da li bi na nekom od ovih kvalifikacionih turnira Partizanovim juniorima bilo lakše?

“Ni govora, jer naš turnir shodno sastavu ekipa bio je ubedljivo najzahtevniji, pa nam sama činjenica da igramo u Beogradu nije donela neku značajniju prednost. Međutim, momci su pokazali su karakter, igrali kvalitetno u svim segmentima igre, što me duboko drži kraj stanovištva da je Partizan u datom momentu bio psihološki najjači tim na takmičenju. Na nesreću svih ljubitelja dobre košarke otkazan je F8 turnir u Kelnu”…

Šta dalje, jer granično 2002. godište već naredne sezone u najjačoj evropskoj konkurenciji ustupa mesto generaciji rođenoj godinu dana kasnije.

“Već smo zaboravili blisku prošlost i počeli da se bavimo onim što nas čeka u budućnosti, a to je da pomognemo mladim igračima da u ova teška vremena još više i bolje nauče da treniraju i da veruju u sebe i u radne navike. To je jedini put ka uspehu”, rekao je Lazić za Mozzart Sport, nakon čega smo ga zamolili da defiše poziciju juniorske, naspram seniorske košrke, odnosno da oceni njenu važnost za formiranje budućnosti kraljice igara.

“Suštinski stvari su neraskidivo povezane, pa bih se usudio da kažem da svi veliki klubovi za zadatak moraju da imaju ekstremno profesionalan pristup u formiranju mladih košarkaša. Ukratko, tim se gradi od temelja, ne pravi preko noći, pa onaj ko misli da se samo preko tržišta može stvoriti seniorski sastav u debeloj je zabludi. Mi u Partizanu držimo da su deca kluba, njegova budućnost. Držimo da ih treba kaliti, kako tehnički, kondiciono, tako i moralno. Nije to samo zbog nas kao kluba, već zbog srpske košarke u načelu”.

Na kraju, Lazić u ime KK Partizan, čiji je MOZZART ekskluzivni beting partner kaže:

Hvala KK Partizan na bezrezervnoj podršci, hvala najboljim navijačima na svetu koji su bili uz nas. Hvala i svim zdravstvenim radnicima koji su na prvoj liniji borbe protiv COVID-19 pandemije, ali i svima ostalima koji rade i zrtvuju se za sve nas”!

Priča je pre svega poučna, pa ako se zaključak kao forma protokolarno nameće, ne smemo a da ne konstatujemo da je Milivoje Lazić izabrao put kojim se ređe ide! Zamenio je seniorsku za juniorsku košarku, a to prosto ne biva...

Kvalifikacija njegovog uspeha s juniorima zato ne sme da prenebregne činjenicu, odnosno sećanje na Lazićev položaj asistenta Duška Vujoševića u Partizanu u sezoni 2010/11, a zatim zabeležene rezultate u Crvenoj zvezdi gde je bio važan šraf u postavi šefa struke Svetislava Pešića, da bi zatim nakratko preuzeo mesto prvog trenera.

Ti, detalji Lazićeve biografije, uz dugo bitisanje u stručnom štabu Pantera, navode nas na konstataciju da uspeh juniora Partizana s njim na čelu nije slučajan, već nameran, što uliva nadu da će i u budućnosti i iz drugih klubova stizati vesti nalik priči koja je zaključena zapetom, nikako tačkom. 


tagovi

Milivoje LazićKK Partizanjuniori

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara