Nikola Jokić (© AFP)
Nikola Jokić (© AFP)

Moćni Jokić tripl-dablom krenuo da gazi Majami u finalu! Denver poveo 1:0

Vreme čitanja: 3min | pet. 02.06.23. | 04:42

Teško je više pronaći pohvale za Nikolu Jokića koji je na parketu izgledao kao da je odigrao 10 finala NBA lige, a ne da je večeras debitovao. Srbin je vodio Denver do početne prednosti protiv Majamija

Finalna serija u teoriji treba da donese najteže utakmice, najuzbudljivije. Međutim sada je bilo potpuno suprotno. Nikola Jokić i ekipa kao da je izašla iza zgrade da igra protiv klinaca koje mogu i zatvorenih očiju da pobede. Veći deo utakmice je tako i izgledao. Denver je sa pola snage gazio, a da nije bilo velike serije Majamija početkom četvrte četvrtine, tim sa Floride bi se propisno obrukao. Doduše, to nije toliko ni bitno. Ono što je najvažnije, Denver je poveo u velikom finalu 104:93.

Najupečatljiviji detalj je ležerna igra Nikole Jokića. Ništa nije forsirao, uglavnom je gledao kako da razigra igrače. Posebno u prvom poluvremenu kada je već imao 10 asistencija, a njegov tim dvocifrenu prednost. Bio je oličenje lidera koga zanima samo timska igra.

Izabrane vesti

Za 40 minuta na parketu je izgledao kao da se nije pošteno ni zadihao, a ubacio je 27 poena, uz 10 skokova i 14 asistencija. Debitovao je u NBA finalu sa tripl-dablom što je poslednji put viđeno još 2002. godine kada je Džejson Kid to uradio u dresu Netsa.

Najveću podršku je Jokić imao u Džamalu Mareju koji je okončao meč sa 26 poena.

U poraženom sastavu jedini koji je zaslužio pohvalu je Ben Adebajo. On je imao 26 poena. Ispod očekivanja bio je Džimi Batler koji je ubacio samo 13 poena.

Ako Majami nešto žestoko ne promeni u nastavku serije, teško da će pripretiti moćnim Nagetsima koji su samo nastavili tamo gde su stali protiv Los Anđeles Lejkersa koji su pometlani u finalu Zapada.

Bio je to početak u kojem je Nikola Jokić izgledao kao da u laganom ritmu igra u svom dvorištu u Somboru. Pronalazio je saigrače, čak šest puta asistirao u prvoj deonici što je očekivano razigralo ekipu, a pre svih Erona Gordona koji je ubacio 10 poena u prvoj deonici. Majami nikako nije bio u stanju da zaustavi Nagetse u ovom periodu, a da stvar bude gora, Jokić nije ni šutirao. Nakupio je 10 asistencija do kraja prvog poluvremena, a izgledalo je kao da ni ne šutira. Isticao se pre svega plejmejkerskim potezima.

Pronalazio je saigrače, ostavljao im lopte kao na tacni. Pored već pomenutog Gordona, do kraja poluvremena se razigrao Marej koji je izrešetao koš Majamija za velikih 17 poena prednosti na poluvremenu.

Da nije bilo Bema Adebaja ko zna šta bi stajalo na semaforu pošto se Džimi Batler nije video na parketu u prvom poluvremenu, a i šut nije funkcionisao. Najgore je prošao Maks Štrus koji je promašio šest otvorenih šuteva.

Centar Majamija je zaista zaslužio sve pohvale jer je jedini bio spreman da se nadmeće sa Denverom. Inicirao je seriju gostiju početkom drugog poluvremena, ali i to je bilo kratkog daha jer Hitsi nisu imali odgovor na igrau Jokića i Mareja. Nemilosrdan je bio najbolji duo NBA lige. Nikada Majami nije znao ko će da asistira, a ko će da preuzme ulogu košgetera. Jedan od bitnih momenata treće deonice je bio šut Srbina sa zvukom sirene. Pogodio je vrlo bitnu trojku.

Posle toga se ponovo Denver rastrčao, pogađali su i ostali, a Eriku Spolstri ništa nije preostalo nego da zatraži novi tajm-aut s obzirom da je domaćin imao 19 poena prednosti u finišu treće četvrtine. Jedini period utakmice kada stvarno možemo da kažemo da je Majami bio bolji je početak četvrte četvrtine kada su prišli na devet razlike, ali onda je lopta išla u ruke Jokiću koji je rešio dva napada i tako sprečio bilo kakav pokušaj velikog preokreta.


tagovi

Nikola JokićDenver NagetsMajami HitNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara