""
""

Momci, pustite Raduljicu da vodi! Gruzini, ko od trojki živi - od trojki umire!

Vreme čitanja: 4min | pon. 27.11.17. | 22:05

Stefan Peno osvetlao obraz debitanata i umalo dopisao dabl-dabl! Srbija zabeležila i drugu pobedu u kvalifikacijama! Slede tri gostovanja naredne godine, sledeća utakmica u Beogradu tek u julu

Pobeda, ali i mala opomena. Najviše zbog prvog poluvremena. Nema razloga za dramu, daleko od toga, pošto košarkaši Srbije s maksimalnim učinkom završavaju prvi krug kvalifikacija za Mundobasket u Kini 2019. godine, ali se nakupilo dovoljno materijala za analizu i usavršavanje pred naredno okupljanje, u februaru naredne godine. Srbija - Gruzija 105:87 (21:21, 23:24, 30:19, 31:23).

Izabrane vesti

Posle rutinske pobede nad Austrijom, ovom timu Srbije možda je baš i bila potrebna ovakva utakmica pred naredna tri gostovanja. Da se održi nivo borbene gotovosti na visokom nivou i da se dobro upamti da nijedna utakmica nije unapred dobijena, ma koliko protivnik na drugoj strani bio jak ili oslabljen. 

Gruziju je pogodilo staro košarkaško pravilo - ko od trojki živi, od trojki umire! Svaka čast selekciji Ilijasa Zurosa i tome što su ubacili čak 14 dalekometnih hitaca. Na kraju ih je sačekala teška sudbina, uz mirne ruke Marka Simonovića i Milana Mačvana! Njihove tri vezane trojke početkom završnog kvartala dokrajčile su tvrdoglave Gruzine i postavila krov nove pobede Srbije. Temelj je, ipak, izgradio Miroslav Raduljica!

Dok je Gruzija živela od trojki, Srbija je napadački odgovor imala u reketu i baš to preko - Miroslava Raduljice. Iskusni centar odigrao je jednu od najboljih utakmica reprezentativne karijere i istu je završio sa 28 poena, osam skokova i četiri asistencije. Bio je gorivo srpske mašine u trenucima kada se protivnik raspucavao tokom prvog dela utakmice, kada je i ubacio 15 koševa, ali i stabilna konstanta čija su rešenja gurala Srbiju napred u nastavku.

Za razliku od utakmice sa Austrijom, publika, ali i selektor Aleksandar Đorđević imali su prilike da vide upravo ono na šta je ceo stručni štab ukazivao uoči početka kvalifikacija - nedostatak uigranosti i malo vremena za kvalitetan rad kako bi rezultati bili pravi. Utisak je da su Orlovima večeras nedostajala dva vezivna elementa - plejmejker sa iskustvom i komandant u odbrani.

Ukratko - Stefan Jović. Nisu Stefan Peno i Ilija Đoković zaslužili kritike, naprotiv! Uradili su sve što su mogli kako bi ekipa na kraju ostala na nogama. I to su uradili vrlo uspešno. Ali, kod obojice su bili primetni momenti treme i, što je daleko važnije, nedostatak važnih utakmica u nogama, gde su njihove role bile tako značajne. Na kraju njihov učinak daleko je bio od zanemarljivog. Peno je flertovao sa dabl-dablom i skupio 17 poena, čak devet završnih dodavanja i poslao selektoru Aleksandru Đorđeviću poruku da je spreman da uči još mnogo kako bi jednog dana preuzeo vodeću ulogu. Ovog puta svetla pozornice bila su uperena baš u njega, pošto je osvetlao obraz debitanata u ovom timu Srbije. Đoković ga je ispratio sa pet koševa i dva završna dodavanja. 

Gruzija je ozbiljno namučila Srbiju, posebno u prvom poluvremenu, kada su mahom i imali vođstvo. Igrali su Gruzini po starom, dobrom, oprobanom receptu - živela od trojki i šokirala protivnika. Tu je, opet, na površinu izašla stara boljka - loša defanzivna reakcija na protivnikov šut sa distance, što je Gruziju zapravo i održavalo na površini. Doduše, selektor Ilijas Zuros se odlučio i za nepopularnu taktiku da svaki napad Srbije „seče“ faulovima. Tako su Orlovi u prvih dvadeset minuta izveli čak 25 slobodnih bacanja, uz 16 pogodaka, gde je prednjačio Miroslav Raduljica (9/12). Do kraja igrači Srbije imali su 47 bacanja, od toga 34 uspešno izvedenih! 

Majkl Dikson je svojim izdanjem u prvom delu utakmice podsetio na strašnu partiju Gorana Dragića iz finala prošlog Evrobasketa. Tada je slovenački kapiten za poluvreme ubacio 26 poena za poluvreme. Dikson je za dve četvrtine igre postigao 23 poena (4/7 za tri, 8/14 iz igre), a još dopisao po četiri skoka i asistencije i dve ukradene lopte, za dodatnu muku Srbije. 

Stvari su počele da dolaze na svoje u trećem kvartalu, kada je Gruzija ubacila „samo“ četiri trojke, ali je Srbija odgovorila sa čak 30 poena i tako postavila temelj druge pobede. Raduljica je odradio svoj deo posla do sredine perioda, a onda su Milan Mačvan, Dejan Todorović i Stefan Peno dopunili ostatak. Samo u poslednjem minutu treće deonice Srbija je serijom 5:0 stigla do prve dvocifrene prednosti i tako praktično ušla u mirnije vode, kada je prvo Mačvan rešio dva penala, da bi Todorović uspeo da izvuče faul uz koš iz dvokoraka! 

Definitivnu razliku napravili su Simonović i Mačvan vezanim trojkama početkom završnih deset minuta, kada za Gruziju više nije bilo nazad. Ali, potpis i pečat ove pobede stavio je Peno minijaturom u završnim minutima, kada je Srbija i prešla granicu od 100 ubačenih poena. 

Kod Gruzije najefikasniji je ostao Dikson, ali sa 36 poena. Kapiten Manučar Markoišvili ga je ispratio sa 10 poena. Kod Srbije Simonović je imao 17, a Mačvan 18 poena. 


SRBIJA - GRUZIJA 105:87
/21:21, 23:24, 30:19, 31:23/

Hala Pionir
Gledalaca: 5.890

SRBIJA: Radanov, Tepić 2, Simonović 12, Mačvan 18, Paunić 8, Lešić, Marinković 5, Đoković, Raduljica 28, Todorović 8, Peno 17, Đoković 5, Gagić 2.

GRUZIJA: Dikson 36, Rogava, Boisa, Bitadze, Markoišvili 10, Pacacija, Darbaidze, Berišvili 11, Bokolišvili 14, Dvališvili 2, Tsikitišvili 6, Bekaurim Bitadzi 8.


(FOTO: Star Sport)


tagovi

košarkaška reprezentacija Gruzijekošarkaška reprezentacija SrbijeMarko SimonovićMilan MačvanMiroslav Raduljica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara