Nikola Milutinov (©Starsport)
Nikola Milutinov (©Starsport)

Najbolji centar na ofanzivnom skoku u istoriji

Vreme čitanja: 2min | pet. 19.01.24. | 17:03

Pljušte pohvale na račun Nikola Milutinova posle fenomenalne partije

Nije 22. kolo Evrolige gotovo, ali teško da će neko nadmašiti učinak Nikole Milutinova. Centar srpske reprezentacije je potvrdio epitet jednog od najboljih u Evropi partijom za anale: 20 poena i 20 skokova u pobedi Olimpijakosa nad Makabijem. Priznanje za MVP-a kola, kojem je trenutno ubedljivo najbliži sa indeksom 40, na najbolji način bi zaokružilo izvanredno izdanje bivšeg centra Partizana.

Dominirao je pod obručima, pokupio devet skokova u napadu, 11 u odbrani. Bio prava napast za visoke igrače tima iz Tel Aviva, borbenog Romana Sorkina, snažnog Hasijela Rivera i letećeg Džoša Niba. Zato ga je posle utakmice pošteno i nahvalio najbolji košarkaš Ponosa Izraela na gostovanju u Pireju, Vejd Boldvin.

Izabrane vesti

"Olimpijakos ima najboljeg centra na ofanzivnom skoku u istoriji i on je to pokazao protiv nas. Imao je 20+20 utakmicu. Niko tome ne može da parira, izuzev verovatno Real Madrida", nije štedeo reči hvale američki plejmejker.

Koliko je Nikolin nastup protiv Makabija bio izuzetan najbolje govori podatak da je poslednji put takva partija viđena u sezoni 2006/07, a da su još samo tri košarkaša uspela da sakupe 20 ili više poena i 20 ili više skokova na jednom meču Evrolige.

Milutinov je tako ušao u elitno društvo sa Mirsadom Turkdžanom (27 poena i 23 skoka, 2001/02), Spenserom Nelsonom (23 poena i 20 skokova, 2005/06) i Antonisom Focisom (22 poena i 24 skoka, 2006/07). Grčki košarkaš ujedno drži i rekord po broju uhvaćenih lopti na jednom meču sa 24, a samo devet igrača je pre "petice" Olimpijakosa uspelo da se domogne cifre od 20 skokova (među njima i Dejan Milojević). Treba istaći da je Turkdžan to izveo četiri puta (tri puta po 21, jednom 23).

Takođe, Nikola je već neko vreme sedmi na listi igrača sa najviše dabl-dablova u Evroligi, pa je sinoć samo učvrstio svoju poziciju, ali se i ozbiljno približio šestom mestu, na kojem sedi čuveni Tanoka Bird sa 31 dabl-dablom. Ispred svih je neprikosnoveni Turkdžan koji je 50 puta mečeve završavao sa dvocifrenim učinkom u dve kolone.

Šlag na torti je podatak da je protiv Makabija u istoriji Evrolige više skokova na jednoj utakmici uspeo da sakupi samo Stojko Vranković davne 1995. godine. Iza su ostali Husein Bešok (19, 1999), Din Geret (18, 1995), Turkdžan (18, 2003) i Boban Marjanović (17, 2015).


tagovi

Nikola MilutinovKK OlimpijakosKK Makabi Tel AvivMirsad Jahović

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara