Pablo Laso i košarkaši Real Madrida (©Starsport)
Pablo Laso i košarkaši Real Madrida (©Starsport)

Najgori Real u Lasovoj eri: Nezapamćena kriza, Barsina superiornost i sve slabija poseta u Vizink centru

Vreme čitanja: 3min | uto. 05.04.22. | 10:53

Ima dovoljno vremena da izvuče sezonu, ali teško će do trofeja pored Barselone

Sjajno je madridski Real počeo sezonu. Stekao se utisak da je povukao prave poteze na letnjoj pijaci i oformio tim kadar da se potuče sa Barselonom za trofeje na tri fronta. U direktnom okršaju sa Blaugranom je ostao bez prvog (Kup kralja), a u tekućoj godini beleži gotovo istorijski loše rezultate. Na poslednjih 25 utakmica pretrpeo je 14 poraza. Najgori niz Kraljevskog kluba od kako ga Pablo Laso vodi sa klupe, prenosi AS.

Sve je počelo porazom u El Klasiku 23. januara (75:85). Tada su Blankosi bili lideri ACB lige i Evrolige, za četiri meseca pretrpeli su isto toliko poraza i upisali 34 trijumfa. Od tada ne liče na sebe i imaju negativan bilans na prilično velikom uzorku (11-14).

Izabrane vesti

Laso je i sam istakao da je sve krenulo po zlu kada se virus korona uvukao u redove ekipe. Prve pozitivne nalaze dobili su upravo španski stručnjak i Toma Ertel, a onda još 13 igrača. Usledilo je odlaganje mečeva, što je dovelo do toga da ekipa odigra čak tri u sedmici pred Kup kralja. Sve je rezultovalo porazom od Blaugrane u borbi za trofej (59:64). Fascinira i podatak da je Real samo tri puta dobio Barselonu otkako se u Kataloniju vratio Šarunas Jasikevičijus. Izgubio je 10 mečeva od ekipe litvanskog stručnjaka.

Neuspeh u finalu doveo je do niza od devet poraza na 13 utakmica, a Madriđani su trenutno u seriji od šest vezanih poraza na strani u Evroligi, a donedavno su bili dva meseca i 11 dana bez trijumfa kod kuće u Endesi. Kada se na sve to doda da su u Kaunasu postavili negativan rekord sa samo 47 postignutih poena, da su Fenerbahčeu dali samo četiri više, proćerdali prednost u poslednjim minutima protiv Efesa i Makabija, jasno je da Real prolazi kroz ozbiljnu krizu.

Povrede, korona, veliki broj veterana u timu koji nisu u stanju da odigraju kompletnu sezonu, pogotovu ne u ovakvom ritmu, neki su od razloga za krizu kroz koju Blankosi prolaze. Igrači Reala propustili su čak 211 utakmica ove sezone, osmorica po 11 ili više susreta. Sve to značajno je Lasu otežalo posao i sprečilo ga da na pravi način podeli uloge.

Nezadovoljni su u klubu učinkom bivšeg igrača Partizana Najdžela Vilijamsa Gosa, nije zadovoljio ni francuski reprezentativac Ertel, kojeg su dugo pokušavali da dovedu. Zato se već prave liste želja za nove akvizicije, pa se pisalo da bi put Madrida mogao da krene i plejmejker Vašington Vizardsa Raul Neto. Neće Blankosi napraviti promenu samo na poziciji organizatora igre, gde praktično planiraju dve. Uz dva plejmejkera žele i beka ili dva, kao i "četvorku".

Jasno je da će veliki broj igrača napustiti klub, kao i da će Serhio Ljulj i Rudi Fernandez ostati. Staviće parafe na nove ugovore, ali će im uslovi u njima, ali i uloge na terenu biti izmenjene. Ugovori ističu i Fabijenu Kozeru, Džefu Tejloru i Treju Tompkinsu. Ertel ima opciju za još jednu sezonu, ali pored svega pitanje je da li će je iskoristiti. Sa Vilijams Gosom će se najverovatnije pregovarati oko raskida, a isto bi moglo da zadesi i Rendolfa posle brojnih povreda.

Očekuje se da uprkos svemu Laso dobije novu šansu. Igrački kadar će biti značajno izmenjen, ali će i nova ekipa biti poverena španskom stručnjaku.

Uprkos veoma lošim rezultatima u poslednje vreme, Real je i dalje drugi na tabeli u Evroligi i španskom prvenstvu. Ukoliko u petak (20.45) savlada Bajern, obezbediće i drugo mesto pred doigravanje, najverovatnije poslati četu Andree Trinkijerija na prvoplasiranu Barselonu. Dobra vest je da je kadrovska situacija posle određenog vremena dobra. Van stroja je samo Karlos Alosen koji je završio sezonu.

Problem je što su i navijači izgubili veru u tim. Kao da su se već okrenuli narednoj sezoni. Poseta u Vizink centru je sve slabija. Od kako su popuštene mere u borbi protiv virusa korona, više od 6.500 navijača u dvorani viđeno je samo u duelima sa Barselonom. Situacija nije ružičasta, a Real ima još malo vremena da je preokrene ili se u potpunosti okrene novoj takmičarskoj godini.


tagovi

KK Real MadridPablo LasoNajdžel Vilijams GosToma ErtelSerhio LjuljRudi FernandezACB liga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara