Foto: aba-liga.com/Cedevita Olimpija/Ales Fevzer
Foto: aba-liga.com/Cedevita Olimpija/Ales Fevzer

Najprijatnije iznenađenje ABA lige protiv najneprijatnijeg: FMP čeka posrnuli Mornar

Vreme čitanja: 4min | ned. 17.10.21. | 11:43

Barani su nedavno dobili veliko pojačanje u centru Vilu Mozliju, ali bivši igrač Partizana neće debitovati protiv Pantera

Teško je iko pred početak sezone mogao da zamisli da će posle tri kola FMP imati učinak od dve pobede i poraza, a da Mornar neće osetiti ukus trijumfa. Popularni Panteri su oduševili na startu takmičarske godine, dok su Barani totalno podbacili. Sada je pred ekipom Nenada Stefanovića prilika da nastavi sa serijom dobrih rezultata i skine još jedan veliki skalp, dok će sastav Mihaila Pavićevića učiniti sve da upiše prvu recku (19.00).

Predvođena novim trenerom ekipa iz Železnika je u prvom kolu sjajno parirala ekipi Budućnosti u Morači i poklekla tek u poslednjem kvartalu protiv rivala koji je tokom 40 minuta košarke izveo preko 40 slobodnih bacanja. Potom je u FMP areni iznenadila Igokeu, a onda se u trećem kolu postarala za jedno od najvećih iznenađenja u dosadašnjem toku sezone. U sjajnoj košarkaškoj predstavi je usred Ljubljane savladala ekipu Cedevita Olimpije.

Izabrane vesti

Kako je i trener Pantera Stefanović za Mozzart Sport izjavio, ekipa je sastavljena tako da u svojim redovima ima mlade igrače koji se u svakom trenutku bore za minutažu i iskusne koji su motivisani da napreduju, nadmeću se i posluže kao primer mlađima. Čini se da su Panteri pronašli sjajan recept.

Izdvojio se iskusni Marko Radonjić, koji je sa 14,7 poena najbolji strelac ekipe. Posle uvodne tri runde drugi trojkaš regionalnog šampionata je posebno zablistao u Ljubljani, kada je u finišu trojkom obezbedio produžetak, a potom sa linije penala dotukao Zmajeve u Stožicama. Odličan je i novajlija iz čačanskog Borca Brajs Džouns sa prosekom od 12 poena, 5,7 asistencija i 4,3 skoka po nastupu (prosečan indeks 16,3). Od visokih igrača izdvojili su se Nenad Nerandžić (11,3 poena i 6,3 skokova po meču), iskusni Danilo Tasić (11 poena, 4,7 skokova i četiri asistencije po nastupu), ali i atletski sjajni Ebuka Izundu (8,3 poena i 4,7 skokova u proseku), koji ima još puno prostora za napredak.

Pred FMP-om je bez sumnje još jedna veliki izazov, iako je Mornar katastrofalno počeo sezonu. Barani su pretrpeli poraze od Krke, Cibone i Borca. Ispali su i u kvalifikacijama za FIBA Ligu šampiona i doživeli poraz na startu Evropa kupa.

Ipak, nastup u drugom poluvremenu utakmice sa Bašakšehirom u Istanbulu (u okviru Evropa kupa) daje razloge za optimizam. Barani su stali uz rame sjajnoj turskoj ekipi, koja u svojim redovima ima igrače poput Oguza Savaša, Bena Bentila i najkorisnijeg igrača Evrokupa Džamara Smita. Nisu ipak imali snage da nadoknade veliki minus iz prvog poluvremena.

Ekipu Mihaila Pavićevića zasad predvodi Vladimir Mihailović sa 17,3 poena po meču, a Barani su nedavno dobili i veliko pojačanje u reketu - angažovan je Vil Mozli iz Partizana. Amerikanac je samo tri dana po prekidu saradnje sa crno-belima zadužio opremu Mornara, ali neće debitovati u Železniku. Čini se da bi to FMP mogao da iskoristi i preko svojih visokih igrača napravi prednost.

Stefanović je pred okršaj sa sastavom iz Crne Gore istakao da slabi rezultati Mornara ne smeju da zavaraju i da ekipa iz Bara ima značajno veći kvalitet od onoga što je dosad prikazala.

"Posle jedne izuzetno teške i naporne utakmice u Ljubljani gde smo ostvarili veliku pobedu, očekuje nas još jedna zahtevna utakmica. Ovog puta igramo na domaćem terenu, sa jednim timom čiji je kvalitet značajno veći od onoga što govori stanje na tabeli. To više govori o tome koliko je liga jaka i koliko svako svakoga može da pobedi. Mornar je atletski dobar tim koji puno trči, uzima puno šuteva za tri poena i pogađa ih u visokom procentu. Nadam se da će biti dobra utakmica, nadam se i pred punijom halom nego što je to bio slučaj protiv Igokee jer mislim da su momci to svojim zalaganjem i rezultatima zaslužili. Na nama je da energetski budemo na, sada već za nas uobičajnom nivou, a da probamo da ispunimo defanzivne i ofanzivne zadatke. Nadamo se da će to biti dovoljno za povoljan rezultat za nas".

Njegov kolega sa klupe Mornara Pavićević tvrdi da njegovu ekipu čeka još jedan veliki izazov.

"Čeka nas veliki izazov. FMP je sastavljen od iskusnih, provjerenih igrača, koji znaju da igraju. Svako opuštanje protivnika umiju da kazne. To nije ništa novo, oni godinama igraju tako da 40 minuta daju sve od sebe. Ko ih malo potcijeni, skupo plati tu grešku. Moramo 40 minuta da budemo fokusirani, da se borimo za svaku loptu, svaki skok. Na to moramo biti spremni. I ako tako bude, imamo čemu da se nadamo. Ništa ne volim unaprijed da govorim, vidjećemo u nedjelju kako će se razvijati situacija na terenu".

ABA LIGA - 4. KOLO

Petak

Cibona - Partizan 61:79

/Prkačin 14 - Ledej 24/

Subota

Budućnost - Igokea 81:68

/Sili 21 - Robinson 13/

Nedelja

12.00: (1,60) Split (14,5) Studentski centar (2,55)

17.00: (1,35) Krka (16,0) Zadar (3,50)

18.00: (2,30) Borac (14,5) Mega (1,70)

19.00: (1,55) FMP (14,5) Mornar (2,70)

21.00: (1,30) Crvena zvezda (16,0) Cedevita Olimpija (3,90)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Cedevita OlimpijaFMPNenad StefanovićMihailo PavićevićKK Mornar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara