Majk Šiševski (©AFP)
Majk Šiševski (©AFP)

Najveći meč koledž košarke: Poslednji ples Šiševskog i "zlikovaca" sa Djuka protiv večitog rivala Severne Karoline

Vreme čitanja: 6min | sub. 02.04.22. | 15:11

Pozornica je spremna za sudar dva ponajbolja košarkaška programa u Americi

Djuk protiv Severne Karoline. Utakmica o kojoj priča kompletna američka sportska javnost poslednjih dana zaokupila je medijski prostor u SAD. Zašto je prosečna cena karata za sudar koji se noćas igra na stadionu Caesars Superdome, domu NFL franšize Nju Orleans Sejntsa u Luizijani pred 73.000 gledalaca, preko hiljadu dolara? Odgovora je puno.

Tobacco Road, 12 kilometara dug put koji spaja (ili deli) dva univerziteta i koja je jedan od razloga zbog kojih je ovo 102 godine dugo rivalstvo preraslo iz lokalnih u nacionalne okvire. Tog januara 1920. Severna Karolina upisala je prvu pobedu nad Djukom, a kasnije će se dva prestižna univerziteta sudariti još 256 puta, ali nikada na Fajnal foru, nikada na završnoj etapi popularnog Martovskog ludila. Nije, međutim, samo duga istorija rivalstva ono zbog čega je ovaj susret jedan od najvećih, ne samo u američkom univerzitetskom sportu, nego u tamošnjem sportu generalno. Dve ekipe su igrale neke od najboljih utakmica u istoriji košarke, a usput su izgradile svoju reputaciju kao ponajbolji programi u zemlji. S tim je saglasan i Nejt Rivers, prvotimac Cibone.

Izabrane vesti

"Pa zapravo svi znamo da je to veliko rivalstvo, a teško je izdvojiti jedan razlog. U suštini, to su po mom mišljenju dva najbolja košarkaška programa u zemlji. Igrao sam u ACC konferenciji, to je ona koja stalno dobija medijsku pažnju, pa ima u tome nešto. Djuk i Severna Karolina su košarkaški univerziteti. Neki su koledži usmereni na američki fudbal, a oni su poznati kao košarkaške meke i na tome su izgradili svoj ugled", kaže Rivers u razgovoru za portal Germanijak.

Jasno da tako značajno suparništvo nije moglo proći bez velikih igrača koji su preko glave navlačili dresove ovih koledža. Prvo ime koje pada na pamet je Njegovo leteće visočanstvo. Nije tajna da su talenti Majkla Džordana prvi put bili izloženi u izlogu Severne Karoline, a naravno da je najbolji u istoriji 1982. u finalu protiv Džordžtauna ubacio pobednički šut za NCAA titulu. Osim Majkla Džordana za Severnu Karolinu nastupali su i Vins Karter, Rašid Valas, Džejms Vorti, Sem Perkins, Riks Foks, Keni Smit... Za Djuk su pak igrali Art Hejman, Džejson Vilijams, Grent Hil, Šejn Batije, Džej Džej Redik, Kajri Irving, Džejson Tejtum, Zajon Vilijamson...

Moderno rivalstvo je prepuno pamtljivih predstava nekih od ovih bivših i sadašnjih NBA igrača. Džordan je brojao do 32 poena 1983. godine, Džejson Vilijams je ubacio 37 poena 2002, a Redik 35 četiri godine kasnije. Međutim, najbolje košgetere u međusobnim okršajima Djuka i Severne Karoline znaju tek članovi njihovih familija. Tako je izvjesni Dik Grout za Djuk postigao 48 poena 1952. u pobedi rezultatom 94:64, a isti igrač drži i najveći prosek poena protiv istog protivnika – 27,3 poena po utakmici.

Dosta medijskog hajpa oko sudara Djuka i Severne Karoline pristiže jer dobar deo američkog pučanstva prezire Djuk i njihovu uspešnost (nešto poput Brejdijevih Nju Ingland Petriotsa). I manje je bitno što Severna Karolina drži ogromnu razliku u međusobnim okršajima sa 142 pobede u odnosu na 115 recki omraženog rivala. Djuk je u ovoj priči "zlikovac". Neki će se čak saglasiti sa tim da deo razloga leži i u promociji igrača čiji lik i delo nisu bili najomiljeniji među fanovima koledž košarke, poput Lejtnera, Redika ili najsvežijeg primera, Grejsona Alena.

"Ne znam da li razlog leži u tome, ali ludo je videti koliko ljudi navija protiv njih", priča Rivers.

No bez obzira na narativ i zauzete pozicije, ovde se i dalje radi o dve vrhunske ekipe, a iza svakog velikog tima obično stoji i jednako veliki trener. Severna Karolina i Djuk su kroz istoriju sa klupe vodili neki od najboljih košarkaških trenera svih vremena. Din Smit je 36 godina bio alfa i omega Severne Karoline osvojivši dve NCAA titule 1982. i 1993. godine, uz još 11 Fajnal for nastupa. Karijeru je završio s 879 trijumfa i 11 ACC konferencijskih titula. Severnu Karolinu je od 2003. godine, pa sve do ove sezone vodio Roj Vilijams, takođe osvajač dve titule i vlasnik skora 279-76.

"Igrao sam prošle godine protiv Severne Karoline i rasturili smo ih. Mislim da je u jednom trenutku bilo i 20 poena viška. To je bio prvi put da je Roj Vilijams doživio poraz u prvoj rundi", hvali se Rivers, pa brzo dodaje kako se radi o sjajnom treneru.

Doduše, ne tako sjajnom kao što je 75-godišnji Majk Šiševski, iliti Coach K, sinonim za koledž košarku, čovek s najviše pobeda u koledž košarci i jedan od najboljih američkih trenera svih vremena. Pet šampionskih kruna (1991, 1992, 2001, 2010. i 2015.), 13 nastupa na Fajnal foru, 101 pobeda na NCAA turniru i ukupno 1.202 trijumfa. Coach K je vodio ukupno 1.569 utakmica u svojoj karijeri, od toga čak 1.437 na klupi Djuka.

"Rekao bih da se radi o najboljem treneru koledž košarke ikada. On je i trener nacionalne selekcije i radi se o ponajvećem imenu u košarci. Samo poslušajte igrače koji su kroz istoriju igrali za Djuk ili trenera NBA ekipe na koji način pričaju o njemu. Njegov uticaj na američku košarku je bio neverovatan", pojašnjava Rivers za Germanijak.

"Ako pogledamo statistiku, čini mi se da je Djuk pobedio u 50 utakmica za vreme Šiševskog, a Severna Karolina je slavila u 49. Ne može biti mnogo napetije od toga u tom razdoblju. Imam jednog prijatelja koji sada igra za Duke, ime mu je Teo Džon. On je njihov šesti igrač, ulazi s klupe, pa i zato to malo pomnije pratim".

I zaista je tako kako ističe Rivers, jer tokom dugogodišnjeg boravka Šiševskog u Djuku, njegovi su izabranici skupili jednu pobedu više od Severne Karoline, premda su dve recke velikih rivala stigle, kako to ističu pedantni američki analitičari, dok je Šiševski rešavao probleme s leđima i nije vodio Djuk s klupe.

Inače, Coach K je najavio da mu je ovo poslednja sezona na klupi i potencijalno bi ga najveći rival mogao da ga pošalje u penziju ranije nego što bi on to želeo. Baš kao što su ga pobedili ranije u sezoni i to u njegovoj poslednjoj utakmici pred domaćim navijačima na Cameron Indoor stadionu. Trener Severne Karoline Hibert Dejvis ističe kako je "sjajno što se Djuk i Severna Karolina susreću u ovako velikoj formi i to u njegovoj prvoj godini na klupi, a Šiševskovoj poslednjoj". A Šiševski bi zasigurno voleo na kraju karijere da se izjednači po broju titula sa Severnom Karolinom budući da ih u svojim vitrinama imaju šest, a Djuk jednu manje (otkako je Coach K 1980. seo na klupu Djuka i jedni i drugi su osvojili po pet šampionskih pehara). Mnogo toga je Coach K napravio u svojoj karijeri, ali jednu stvar nije dosad mogao – nikada u svoje 42 sezone nije vodio Djuk do pobjede protiv večnog nemesisa na najvećoj pozornici.

To je, dakle, noćas na kocki. Ili će Šiševskom presuditi ekipa koja ga je već ponizila u poslednjoj domaćoj utakmici ili će prvi put nakon 2015. dobiti priliku da se okiti novom, poslednjom titulom u prebogatoj karijeri. I sigurno je da će Coach K među svojim igračima tražiti heroja. Pred 70.000 duša koje žive i umiru s ovim timovima.

"Sve oči američke javnosti su uperene u tu utakmicu. Igra se na fudbalskom stadionu koji prima preko 70.000 gledalaca i nema sumnje da će biti dupke pun. To je ludo da su se dva takva rivala našla na Fajnal foru, izuzetno je teško uopšte biti među četiri najbolje ekipe u državi. Igrao sam dva puta na tom turniru i dva puta smo rano ispali. I dobro znam da je to posebno takmičenje u kojem ne pobeđuje uvek najbolja ekipa. Pobeđuje onaj sastav kojem se sve posloži u tih 40 minuta. San svakog klinca u Americi koji se bavi košarkom je da zaigra na Fajnal foru, da pogodi odlučujući šut i donese pobedu", zaključuje Rivers.

Tekst preuzet sa portala Germanijak.hr.

NCAA – Fajnal for

00.09: (2,70) Vilanova (14,5) Kanzas (1,55)

02.49: Djuk – Severna Karolina


tagovi

Severna KarolinaDjuk Blu Devilsmartovsko ludiloNCAAMajk Šiševski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara