(© AFP)
(© AFP)

Ne gledajte brojeve, gledajte stav: Vembanjama je rešio da pokaže Amerima da nije atrakcija, nego sila (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.11.23. | 06:09

Mladi Francuz sjajan u Arizoni, posebno u završnici meča sa Finiksom, kad je sam inicirao pobedu San Antonija

Svi znaju da je dobar, a niko ne može da pretpostavi koliko. Osim, možda, Grega Popoviča. Taj je oblikovao mnoge šampione, pa bi mogao još jednu zvezdu u nastajanju. Pod njegovim savetima stasava novo čudo svetske košarke, Viktor Vembanjama, sposoban da doslovce sam pobedi Finiks i to u Arizoni (132:121).

Nije (samo) do spektakularnih 38 poena, niti do hajpa koji prati njegovu premijernu sezonu u NBA ligi, već do stava. Kad je gusto, kad je frka, kad se činilo da je San Antonio uhvaćen za vrat i davi se u problemima, 19-godišnji Francuz je zgrabio loptu toliko odlučno da se činilo kako je u stanju da samopouzdanjem nadmaši svakog ko mu stane na crtu. A stali su Kevin Durent i Devin Buker, prvi kao vlasnik dva prstena, drugi kao jedan od boljih šutera u ligi. Izgledalo je dao da će ih Vembi nadmudriti tim pozitivnim nabojem koji je emitovao na gostovanju u Arizoni. Dugogodišnji NBA asovi ostali su zapanjeni, kako im tinejdžer deli lekciju. Da, na početku sezone, kad maltene niko ne obraća pažnju na odbranu. Da, u suštinski nevažnoj utakmici. Da, u tek petoj njegovoj otkako se takmiči na ozbiljnom nivou. Samo, niko ne voli da gubi. Posebno ne ova dvojica, koja su se pomučila da istope prednost gostiju iz Teksasa od 20 poena s kraja prvog poluvremena i četiri minuta i 21 sekundu pre završnog zvuka sirene poravnaju na 116:116.

Izabrane vesti

A onda se pojavio Viktor Vembanjama. Inicirao je seriju Sparsa 12:0, u kojoj je sam postigao deset poena. Bacanja, zakuzavanje, trojka, dalekometni hici... Nije ni čudo što je stigao kao prvi pik na draftu.

Do duela sa Finiksom rekord karijere mu je bio 21 poen. Sad ih je ubacio 38 i naterao Amerikance da se pitaju gde su mu granice, jer se tek raspakovao. Ovo mu je, ponavljamo, tek peta utakmica u NBA!?

Da bi ovo mogao da bude susret za Viktorovo pamćenje postalo je jasno tokom prvog poluvremena kad je spakovao 20 poena. Baš koliko je iznosila razlika u korist Mamuza na velikom odmoru (u drugoj četvrtini bila i 27), da bi zatim trener Popovič rešio da ga odmori, a Durent i Buker da pokažu da imaju ponos, pa su malo po malo, koristeći odsustvo bivšeg igrača Metrpolitana spuštali razliku. Naročito je bio raspoložen Buker koji je maltene prespavako prvu četvrtinu, ali se razigrao u nastavku i pokrenuo tim do pomenutih 116:116. Usled velike potrošnje i(li) pomisli da je možda završio posao, Finiks je stao, Durent na trenutke delovao odsutno (promašio četiri slobodna bacanja za utakmicu), malo mu je i sreća okrenula leđa, ali kad je Vembanjama kročio opet na parket tačno se uočila razlika da je bez njega San Antonio drugačiji tim. Konceptualno i što se tiče samopouzdanja.

Na kraju je Durent imao 28 poena, Buker ubacio 31, Grejson Alen 16, a Kejta Bates Diop dodao 13. Osim Vembanjame, koji je osim vrlo dobrog šuta iz igre (15 od 26) dodao i deset skokova i dve asistencije, San Antonio se oslonio na Zeka Kolinsa (19), ali i doprinos Davina Vasela, koji je svih 17 poena postigao tokom prvog poluvremena u kome se i povredio.

NBA LIGA

Filadelfija – Toronto 114:99

/Embid 28 – Barns 24/

Nju Orleans – Detroit 125:116

/Mekolum 33 – Kaningem 22/

Juta – Orlando 113:115

/Markanen 22 – Bančero 30/

Finiks – San Antonio 121:132

/Buker 31 – Vembanjama 38/





tagovi

Viktor VembanjamaSan AntonioSan Antonio SparsNBA ligaDevin BukerKevin DurantFiniks Sans

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara