Nikola Milutinov i Svetislav Pešić (©Star Sport)
Nikola Milutinov i Svetislav Pešić (©Star Sport)

Neka Atina ponovo bude talična, Srbija igra za Mundobasket! Grci testiraju mlađe snage s dvojicom evroligaša

Vreme čitanja: 5min | pet. 24.02.23. | 09:37

Orlovima bi trijumf definitivno rešio sve dileme oko odlaska na Svetski kup, Heleni će imati podršku više od 8.000 gledalaca u dvorani Ano Liosia

Kada vratimo film na devedesete godine prošlog veka, vreme kada je zlatna generacija Jugoslavije dominirala evropskom i svetskom košarkom, pamte se dva detalja, dve pobede koje su obeležile veličanstveni uzlet Plavih. Obe su se dogodile u Atini, prvo u finalu Evrobasketa 1995. godine protiv Litvanije, prvom zvaničnom takmičenju SR Jugoslavije posle ukidanja sankcija, te za titulu svetskog šampiona tri godina kasnije protiv Rusije, takođe u glavnom gradu Grčke. Kroz oba takmičenja do meča za zlato Jugoslavija je dolazila preko Helena u polufinalnom duelu zbog čega naša selekcija, u najmanju ruku, nije bila omiljena među grčkim ljubiteljima košarke.

Bilo je tokom narednih godina dosta zanimljivih, napetih duela sa Grčkom, poslednjem smo bili svedoci krajem avgusta u spektakularnom okršaju odigranom pred više od 19.000 gledalaca na parketu Štark arene kada je Nikola Jokić predvodio Orlove do trijumfa nad selekcijom čiji je glavni igrač bio Janis Adetokunbo. Neće današnji susret (TV Nova, 18.00) Srbije i ljutog takmaca doneti kvalitet košarke s kraja avgusta, ali bi nova pobeda bila i te kako značajna za ekipu Svetislava Pešića. Ovog puta, na talonu je odlazak na Mundobasket. U glavama kompletne delegacije Srbije je samo utakmica sa Grčkom i kako da se obezbedi trijumf koji bi reši svaku dilemu...

Izabrane vesti

Za tu priliku iskusni stručnjak uspeo je da izboksuje dolazak tandema moskovskog CSKA Nikola Milutinov - Dejan Davidovac, te beka minhenskog Bajerna Ognjena Jaramaza, dok će Dušan Ristić i Marko Jagodić Kuridža činiti petorku igrača koji su nosili dres Srbije i na prošlogodišnjem Evrobasketu. Grčka košarkaška javnost je sa pravom najviše fokusirana na Milutinova. Svi u Grčkoj, pogotovo u Atini i Pireju odlično poznaju centra iz Novog Sada i njegove kvalitete pod obručima. Iz redova našeg večerašnjeg rivala mogli su da se čuju komentari da je Milutinov među najboljim centrima Evrope koji, nažalost, zbog trenutnih dešavanja u Ukrajini i sankcija Rusiji ne može da se takmiči na najvišem nivou.

Ipak, Sotiris Manolopulos, prvi pomoćnik Dimitrisa Itudisa i čovek koji će predvoditi Grčku sa klupe u današnjem susretu, zna da Srbija nije samo Milutinov i da kvalitet postoji na svim pozicijama. Uostalom, Orlovima je ova utakmica mnogo bitnija nego domaćinu, koji je brigu oko plasmana na Svetski kup završio u novembru, tako da se u svlačionici ne oseća ta vrsta pritiska. Čak ni interesovanje medija za ovaj susret nije na tom nivou kao za mečeve odigrane pre nešto više od četiri meseca.

I pored toga, dvorana Ano Liosia u kojoj je domaćin AEK, biće dupke puna. Ni navijači nisu s početka imali preterano veliku želju da dođu i isprate utakmicu sa lica mesta, ali se to značajno promenilo tokom poslednjih nekoliko dana i prema izveštajima novinara više od 8.000 mesta u gledalištu biće popunjeno. Hala u predgrađu Atine relativno je nova po pitanju koriščenja za potrebe košarke. Građena je za Olimpijske igre 2004, ali je korišćena za biciklizam i druge sportove. Tek pre nekoliko godina AEK je prenamenio i uredio dvoranu za košarkaške utakmice. Jako bučna, akustična hala u koju gledaoci vole da dođu i gledaju kvalitetnu košarku.

Sotiris Manolopulos je za okupljanje planirao 17 igrača, s tim da je u međuvremenu ekipu napustio Lefteris Mancukas koji je otputovao sa Panatinaikosom na gostovanje Olimpiji u Milanu i neće biti na raspolaganju za današnji okršaj. To znači da će od igrača iz evroligaških klubova nastupati samo Panajotis Kalaicakis i Džordž Papas. Ni jedan, a pogotovo drugi ne mogu da se pohvale zavidnim učinkom u elitnom takmičenju. Kalaicakis je u poslednje vreme izgubio ritam koji je imao s početka sezone, ali je u međuvremenu pao u drugi plan, pa je njegov rođeni brat Jorgos Kalaicakis igrao više kod Dejana Radonjića.

Papasov slučaj je interesantan. On je Grk rođen u SAD, tačnije Nju Džerziju. Posle pet godina provedenih na univerzitetu Monmaut stigao letos u Olimpijakos, ali se nije naigrao. Samo jedna utakmica i to svega tri minuta protiv Fenerbahčea. Nije potencijal kakav imaju drugi grčki ili američki košarkaši u redovima pirejskog giganta, ali je među omiljenima kod navijača crveno-belih! Toliko da su se već nekoliko puta sa tribina začule glasne molbe za Jorgosa Barcokasa da u igru pusti Papasa. Jednom im je uslišio molbu, a gledaoci su, prema rečima svedoka događaja, poludeli od sreće zbog toga. Papas ima poseban odnos sa publikom koji nema neko jasno utemeljenje, ali očigledno je da postoji neka tajna veza...

U Grčkoj predstojeći duel sa Srbijom gledaju više kao kontrolni susret, ali to ne treba i neće da zavara nikoga u svlačionici Orlova. Naime, ideja Itudosovog pomoćnika od početka je da testira mlađe snage, momke koji bi mogli da budu konkurentniji za sledeći ciklus kvalifikacija, ali pre svega Mundobasket krajem leta. Izuzev trlinga Godikas - Calburis - Kuzeloglu, preostala imena koja su se našla u protokolu za meč sa Srbijom imaju 25 godina ili manje. Iz tog razloga nema bivšeg igrača Olimpijakosa, iskusnog plejmejkera Dimitrisa Kacivelisa, za kojeg se među kolegama sa juga Evrope očekivalo da će biti na spisku. Umesto njega uskočio je 21-godišnji plejmejker Aeka, debitant u ovoj predigri za Svetski kup Dimitris Flionis.

Mlado krilo Merkezefendija Nikos Kogavopulos karakteriše dobar skok, lopta će verovatno dosta vremena provesti kod Vasilisa Muratosa iz Lavrija i Dimitisa Moraitisa iz Peristerija, Jorgos Calburis i Kostas Godikas nosiće centarsku liniju, dok Toliopulos čeka svoju šansu da debituje u ovim kvalifikacijama, kao i dvojac visokih krila Nikos Hugaz - Emanuil Hacidakis.

Dakle, nema previše iskustva u sastavu, ali to nikako ne znači da će Grčka izaći sa belom zastavom na parket. S obzirom na šansu koja se ukazuje reprezentativcima i novajlijama, da igraju protiv Srbije i dokažu se pred čovekom od Itudisovog poverenja, imaće za šta da igraju grčki reprezentativci. Nas interesuje samo pobeda, posle čega bi okršaj sa Velikom Britanijom u ponedeljak izgubio tu vrstu takmičarske napetosti i ne bi bilo potrebe za igrače večitih, te Marka Gudurića koji je ostao u Beogradu, da se dodatno troše.

Neka Atina ponovo bude talična!

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET - 5. kolo druge faze

Grupa I

Petak

18.00: (3,90) Grčka (16,0) Srbija (1,30)

18.00: (1,60) Turska (14,5) Letonija (2,55)

20.30: (2,55) Velika Britanija (14,5) Belgija (1,60)

Grupa J

Petak

13.30: (2,70) Izrael (14,5) Finska (1,55)

16.00: (2,55) Estonija (14,5) Slovenija (1,60)

19.30: (1,45) Nemačka (15,0) Švedska (3,05)

Grupa K

Četvrtak

Litvanija - Mađarska 89:64

/Kuzminskas 14 - Hopkins 17/

Češka - Francuska 59:72

/Kižlink 23 - Vembanjama 22/

Bosna i Hercegovina - Crna Gora 74:66

/Roberson 17 - Peri 19/

Grupa L

Četvrtak

Holandija - Gruzija 80:88

/Krag 23 - Šengelija 25/

Island - Španija 61:80

/Hlinason 13 - Salvo 18/

Italija - Ukrajina 85:75

/Manion 28 - Sanon 15/



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija GrčkeNikola MilutinovSvetislav PešićOgnjen JaramazStefan JovićDejan Davidovac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara