Košarkaši Crvene zvezde i trener Duško Ivanović (©KK Crvena zvezda)
Košarkaši Crvene zvezde i trener Duško Ivanović (©KK Crvena zvezda)

Nema vremena za reset, ali neke stvari moraju da se menjaju: Ivanović da nastavi koracima Vukoičića, Topića i Šakote

Vreme čitanja: 6min | čet. 17.11.22. | 11:33

Od trenera koji su preuzimali Crvenu zvezdu tokom sezone trijumfalno debitovala trojica

Košarkaši Crvene zvezde su pre nekoliko dana dobili novog trenera. Duško Ivanović je nasledio Vladimira Jovanovića, odmah zasukao rukave i pripremio debi protiv Asvela u osmom kolu Evrolige (19.00).

Iskusni stručnjak je u ponedeljak zvanično predstavljen. Prvo izlaganje je kratko trajalo, jer je bio nestrpljiv da se upozna sa igračima i počne sa radom. Poznat po rigoroznim, ali dokazano učinkovitim metodama, odmah se bacio na posao. Odradio tri, kako se može čuti, temeljna treninga sa košarkašima Zvezde, kako bi usvojili što više novih informacija i spremili se za izazove koji slede.

Izabrane vesti

Pročulo se i da je jedan trajao pet sati (od 17.00 do 22.00), na šta je Ivanović kroz osmeh prokomentarisao:"Radili smo do pola 12".

Zadovoljan je dosad viđenim i ističe da nije pravio velike korekcije.

"Momci imaju predispoziciju da rade, kao što sam video i ranije - čvrsti su. Ono što sam primetio na dosadašnjim utakmicama i za ova dva treninga, potrbeno im je strpljenja i vere. Kada bi to imali sutra, mnogo bi nam pomoglo. Nisam pokušavao mnogo da menjam, jer ne bi imalo efekta. Neki detalji moraju da se menjaju, u odbrani i napadu, ali su strpljenje i vera na prvom mestu", rekao je 65-godišnji stručnjak pred debi.

Jasno je da je potrebno vremena da stvari dođu na svoje posle promene na klupi, ali i da je neophodno da što pre crveno-beli pronađu rešenje za probleme koji su ih morili u prvih 12 utakmica i koštali većine poraza. Padovi u ključnim trenucima bili su karakteristični za sve neuspehe, pa se uprava odlučila da okrene list i tim poveri trofejnom treneru, poznatom po napornom radu i disciplini. Boljeg za "šok terapiju" teško da je mogla da izabere.

Čini se da je promena napravljena i u pravom trenutku. Reprezentativna pauza dala je nešto više vremena Ivanoviću i ekipi da se upoznaju i pripreme za prvi izazov.

"Sve se brzo izdešavalo, trener ima malo vremena da uspostavi svoj sistem i da ga razumemo i shvatimo šta traži u igri. Da igramo dosta agresivno, uz puno kontakta, ali najbitnije je da verujemo da možemo to da uradimo i pobedimo. Svi su došli spremni da rade i prihvataju nove informacije", rekao je Filip Petrušev.

Centar Crvene zvezde je dodao da treninzi nisu bili previše naporni, ali kapiten Branko Lazić dodaje da se početku sa novim trenerom ozbiljno radilo.

"Zasad treniramo punom parom, dosta je pažnje posvećeno detaljima koje ćemo pokušati već sutra da primenimo na utakmici. Nadam se da ćemo uz pomoć navijača i tih stvari koje smo radili u prethodna tri dana zabeležiti pobedu", istakao je Lazić.

Daleko od toga da je Crvena zvezda prvi put promenila trenera usred sezone. Pre Ivanovića su "vruć krompir" u ruke uzimali Vlada Vukoičić, dva puta Dejan Radonjić, Dragan Šakota, dok su Milenko Topić i Andrija Gavrilović kao asistenti nasleđivali Dušana Alimpijevića i Milana Tomića.

Nisu promene uvek davale željeni efekat na samom startu, a na debijima su slavili Vukoičić, Topić i Šakota. Na Ivanoviću je da nastavi njihovim stopama.

TRENERI KOJI SU PREUZIMALI CRVENU ZVEZDU TOKOM SEZONE I NJIHOVI DEBIJI

Vlada Vukoičić

Crvena zvezda - Petrol Olimpija 87:76 (ABA)

Dejan Radonjić

Metalac - Crvena zvezda 82:77 (Superliga)

Igokea - Crvena zvezda 85:65 (ABA)

Milenko Topić

Crvena zvezda - Borac 84:74 (Superliga)

Andrija Gavrilović

Crvena zvezda - Barselona 65:73 (Evroliga)

Dragan Šakota

Crvena zvezda - Mornar 105:82 (ABA)

Iako je novi trener odradio tek tri treninga, došlo je vreme za prvi ispit. Posle Asvela, sve će manje biti vremena za treniranje, pošto crveno-beli ulaze u paklen ritam. Već u subotu dočekuju Cibonu u ABA ligi (16.00), dok ih sledeće sedmice čeka duplo kolo Evrolige - gostovanje u Berlinu i meč sa Makabijem kod kuče (utorak i četvrtak). U ponedeljak 28. novembra je na programu i prvi večiti derbi protiv Partizan Mozzart Beta.

Ipak, prvo Asvel.

"Nezgodna ekipa, koja igra veoma agresivno, sa pritiskom na loptu, uz sprečavanje prijema lopte...Najpre na to treba da odgovorimo. Moramo i da zatvorimo reket, oslanjaju se dosta na prodor igru iz koje nalaze rešenja, pasove za tri poena. Potrebno je da odgovorimo na njihovu agresivnost i da uspostavimo našu", priča Petrušev o francuskom protivniku.

Ekipa iz Vilerbana je pretrpela velike promene preko leta, ali je još jednom sastavila atletski sjajnu ekipu, kojom obiluju igrači gladni pobeda i željni dokazivanja na najvećoj sceni. Napravila je uprava francuskog šampiona odličan spoj mladosti i iskustva, a kao lidera na terenu postavila jednog od najistaknutijih bekova Evrolige u protekloj deceniji - Nanda De Koloa.

"Naravno, biće fokus odbrane na njemu, ali i na svim ostalim igračima. Košarka je timski sport i ne može jedan pojedinac da napravi razliku u odbrani. Moraćemo timski da odigramo na obe strane parketa, kako bi mogli da se nadamo pozitivnom rezultatu", rekao je Lazić koji se često sastajao sa 35-godišnjim bekom na najvećoj evropskoj pozornici.

Vratio se Francuz kući i pokazao da nikako nije za staro gvožđe. U elitnom takmičenju je na proseku od 12,7 poena i četiri asistencije, a četa Ti Džej Parkera je ostvarila tri pobede, uz četiri poraza. Dva puta je slavila na strani (Valensija 77:76 i Virtus 84:79). U Beograd stiže posle poraza od Žalgirisa kod kuće 76:93, iako je sve do poslednjih pet minuta bila u egalu sa sastavom iz Kaunasa.

Zvezda i Asvel su šest puta delili megdan u Evroligi, a oba tima su ubeležila po tri trijumfa. Interesantno je da su i jedni i drugi bili uspešniji na strani. Asvel je dobio prva dva gostovanja u Beogradu (74:72 i 81:78), ali je prethodne sezone srpski šampion slavio pred svojim navijačima 73:67.

"Zasad je sve kako treba. Akcenat je na detaljima, pokušaćemo već protiv Asvela da ih primenimo. Ekipa koja zaista igra brzu i agresivnu košarku. Videli smo u nekim utakmicama bez ozbira na rezultatsku razliku da su u stanju da preokrenu u nekoliko minuta i dođu do pobede. Shodno tome, moraćemo da ih pritiskamo tokom čitavog meča i po čitavom terenu, da im ne dozvolimo tranziciju i slobodu igre", zaključuje Lazić.

Dobra vest je i da Nikola Ivanović nije pretrpeo težu povredu nastupajući za reprezentaciju Crne Gore. On je morao da napusti duel sa Litvanijom u poslednjoj četvrtini zbog problema sa skočnim zglobom, ali je po povratku u Beograd trenirao sa ekipom i jasno je da nema većih posledica. Obaveze su tokom prekida imali i Ognjen Dobrić i Luka Mitrović, koji su pomogli Srbiji da ostvari dva velika trijumfa u kvalifikacijama za Mundobasket, ali rade sa timom i novim trenerom već od utorka.


tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićBranko LazićFilip PetruševAsvelNando De Kolo

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara