Novica Veličković i Rade Zagorac (©MN Press)
Novica Veličković i Rade Zagorac (©MN Press)

Novi vođa crno-belih Rade Zagorac: Prošla sezona ostavila je živu ranu, dolazak Željka može da bude lekovit

Vreme čitanja: 6min | uto. 31.08.21. | 10:02

„Zahvalan sam Novici Veličkoviću što me prethodne tri godine spremao za ovu ulogu“, poručio je kapiten Partizana u razgovoru za Mozzart sport

Naslediti kapitensku traku od igrača i osobe kakav je Novica Veličković, izazov je ogroman sam po sebi. Dodatna težina dolazi zbog neuspešne sezone 2020-2021, koja ostaje upamćena kao jedna od najtežih u istoriji Partizana. Traka dobija još veću vrednost kada se zna da će na klupi sedeti Željko Obradović, trofejni košarkaški stručnjak koji je klubu iz Humske doneo evropsku titulu pre tri decenije. 

Kada se sve to sagleda, jasno je koliko težak zadatak čeka Radeta Zagorca u predstojećoj takmičarskoj godini. Dobio je ogromnu čast da prvi istrčava pred verne navijače, a samim tim i veliku obavezu da dostojno zameni nekadašnjeg učitelja.

Izabrane vesti

Već je čudno bez Novice, tu nema nikakve priče. On je bio neki vid oslonca za sve nas, u neprijatnim situacijama koje su česte kada igrate u Partizanu, služio nam je kao neka vrsta štita. Da se iza njega sakrijemo, dok neprijatnost ne prođe“, priznao je bez zadrške u razgovoru za Mozzart sport novi kapiten crno-belih Rade Zagorac. „Zahvalan sam mu što me tokom prethodne tri sezone spremao za ovu ulogu. Mislim da će mi prijati i dobro je što se sve ovako desilo“.


Nije se Zagorac još oprostio od starog lidera tima, koji će zvanično „zbogom“ reći na prijateljskoj utakmici sa Efesom 16. septembra.

Verujem da će biti posebno i uživanje za sve, a pre svega za njega koji je to zaslužio svojim igrama u crno-belom dresu“.

Pre spektakularnog susreta sa šampionom Evrope, košarkaši Partizana će imati još nekoliko dobrih provera. Prve već od sutra na turniru u Opatiji. Danas će krenuti put Hrvatske, a sutra će odmeriti snage sa Cibonom. Učestvuju još Cedevita Olimpija i Pezaro.

Mene ova predsezona podseća na pripreme pre dve godine kada je Andrea Trinkijeri bio trener. Najbolji način da steknete objektivnu sliku je, koliko god ona može da bude u ovom trenutku, da se izmerite sa najboljima. Mi ćemo to uraditi u ovoj predsezoni. Vidim da su protivnici na pripremama birani planski, veoma pažljivo. Tek posle tih pripremnih utakmica ću moći da pričam o nekim objektivnim dometima ove ekipe“.

Zagorac je jedan od retkih igrača iz prethodne sezone koji je dobio priliku da nastavi priču u crno-belom i da sarađuje sa najtrofejnijim trenerom Evrope. Posle tri nedelje rada izneo je glavne utiske koji su njemu upečatljivi...

Svu onu suvoparnu statistiku, koja ide uz Željka, i sa kojom ste vi novinari veoma dobro upoznati, ne treba da ističem i da ponavljam. Ono što je meni zanimljiv deo je to što su svi igrači na svakom treningu i utakmici konstantno na ispitu. Na ispitu posvećenosti tom pozivu koji svi delimo, na ispitu neke želje da se podredi kolektivu, truda, želje da se promenimo u nekom smeru u kom on to vidi kako bi svako imao ulogu u timu. Moram da kažem da to nije nimalo lako. Prosto izlazak iz zone prijatnosti mislim da je potreban svakom mladom igraču i to je ono što ga čini boljim“.

Iako sada sve izgleda pozitivno u crno-belom taboru, teško da može lako da se zaboravi sve što se dešavalo tokom prošlih 12 meseci.

Prethodna godina je ostavila živu ranu na svakom od nas koji smo prošli tu sezonu. Sticajem okolnosti, nije mnogo igrača prošlo, ali mogu da kažem da će biti potrebno mnogo toga da se uradi kako bi ta rana zarasla. Pobeđivale su nas ekipe koje kvalitetom nisu na našem nivou. Ono što mogu da primetim, svaki tim koji igra u istoj ligi kao mi, sa posebnom motivacijom izlazi na teren protiv Partizana. Žele da nas pobede, neki igrači iz tih timova žele da dokažu da su možda oni ti koji treba da budu u crno-belom dresu. To je nešto sa čime se suočavate na svakoj utakmici... To je nešto na šta pristajete kada obučete opremu ovog kluba i to otežava posao. Mislim da Željkov dolazak može da bude izuzetno lekovit za celu tu temu. Iskreno se nadam da ćemo uspeti da nadomestimo propušteno iz prethodne godine“.

Novog kapitena je veoma obradovala vest da je Željko Obradović stigao ponovo u Partizan.

Saznao sam na moru, bio sam potpuno isključen od svih informacija koje su kružile tokom tih dana. Raspitivao sam se kao i svaki navijač Partizana, nisam imao nikakvu informaciju od 'doušnika'. Bilo mi je drago kao i svakom navijaču i naravno da mi je bilo drago i iz igračke perspektive što ću moći da sarađujem sa njim. Svaki trening je izazov za sebe, bez preterivanja. Naravno da je naporno jer postoji veliki obim rada koji mora da se pokrije u ranoj fazi sezone, pogotovo zato što je veliki broj igrača mlad, mnogo njih ima veliki potencijal. Nisu svi dovedeni da prave razliku odmah“.

Dolaskom Obradovića i nekoliko zvučnih pojačanja, Partizan je unapred proglašen za favorita u svim takmičenjima u kojima će učestvovati.

Ono što sam naučio iz mog mandata u Partizanu je to da svaka izgovorena reč ostavlja trag. Može da se nađe godinama unazad... Zato moram vrlo oprezno da biram šta ću da kažem i da iznosim svoja mišljenja. Pristankom igranja za Partizan, vi ste unapred pokazali da vam je u redu da se od vas traži da osvajate trofeje i konstantno pobeđujete. Ovog puta bih rekao da ćemo ove sezone ići na pobedu na svakoj utakmici. Neću reći na pojedinačno svaki trofej, već će ukupan zbir svih tih pobeda dati neki rezultat“.

Crno-beli tim će biti jedan od najmlađih u ligi, sa najstarijim igračem Nemanjom Dangubićem, koji je rođen u aprilu 1993.

Poslednjih godina je to bio raritet kada je reč o Partizanu, od Duletove ere recimo. Sticajem raznih okolnosti, klub je bio u takvoj situaciji, da više mladost nije bila glavna pokretačka snaga, već su morali da dovode proverenije starije igrače koji su u stanju da donesu instant uspeh, koji bi zadovoljio trenutno rukovodstvo i navijače. Meni je drago što Partizan ponovo ima malo većeg prostora za manevar i u tom smislu i to izuzetno obavezuje igrače koji su ostali tu, koji su prošli neki niz sezona, da imaju lidersku ulogu u edukativnom smislu van terena i na njemu. Momci koji su veoma talentovani treba da se usmere na pravi način. Uspeh u Partizanu u nekom celokupnom zbiru, računam tu i Zvezdu naravno, mnogo je veći nego identičan rezultat u nekom drugom klubu. Zbog težine tog dresa, koja je poznata apsolutno svima. Ono što je veoma važno i što ne sme nikako da se zaboravi, da samo košarkaški kvaliteti momaka koji su sada tu, neće biti dovoljni za konačan uspeh“.

Biće potrebno malo vremena da sve novajlije shvate gde su došle...

Nisu skapirali još kako sve ide, vrlo kratko su tu. Uzorak iz prethodne sezone nije reprezentativan i nije nešto što može da ih pripremi za ono što može da ih očekuje. Mi moramo da im prenesemo šta to može da ih očekuje i na šta treba da budu spremni. Igranje za Partizanove navijače, pored očigledne pozitivne strane, ima i veoma negativne strane. Kada niste na svom nivou i onda od tolike gomile ljudi, ostane samo pritisak. Oni kao stranci će biti zaštiženiji od tog pritiska i očekivanja, ali neće ih zaobići“, zaključio je Rade Zagorac.


PIŠU: Miljana ROGAČ i Đorđe MATIĆ


tagovi

Rade ZagoracKK PartizanNovica VeličkovićŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara