Đoan Penjaroja (©MN Press)
Đoan Penjaroja (©MN Press)

Očajna Baskonija vezala peti poraz pred Partizan: Povredili se Hauard i Moneke!

Vreme čitanja: 4min | ned. 29.10.23. | 22:08

Džons prodao foru Ernangomesu za pobedu Valensije nad Barsom, surovi Real vezao i 14. pobedu, Dušan Ristić jedan od meč vinera u Bilbau

Zanimljivo je bilo ovog popodneva u ACB ligi, ipak sve su oči bile uprte ka Andori gde je domaći sastav naneo Baskoniji peti uzastopni poraza u svim takmičenjima! I to sa ubedljivih 85:68 (18:10, 20:14, 27:25, 20:19).

Đoan Penjaroja je na sve tanjem ledu i ne bi se niko iznenadio ako bi Duško Ivanović već do jutra postao novi trener Baska, ipak ono što će još više da boli jeste povreda Markusa Hauarda. Američki strelac povredio se već u četvrtom minutu utakmice. Izašao je sa terena, ali se posle nekog vremena ipak vratio, ali je odigrao samo sedam minuta i delovalo je da je daleko od optimalnog nivoa, čak je jedno vreme i šepao.

Izabrane vesti

Da nesreća bude veća, Penjaroja je za ovo gostovanje na raspolaganju imao samo osmoricu igrača, odnosno sedmoricu od momenta kada se povredio Hauard. U sastavu zbog različitih problema nije bilo Nikosa Rogavopulosa, Danija Dijeza, Kalife Diopa i Nika Meniona. Na sve to, Čima Moneke se takođe povredio u drugoj četvrtini, vratio se kasnije ali videlo se da to nije to.

Andora je od početka do kraja kontrolisala utakmicu i kako je vreme prolazilo, prednost je postajala sve veća. Pred kraj je došla i do 20 poena, jednostavano puleni Naća Leskana nisu dozvolili prostor za povratak Baskonije u život, igrali sa mnogo energije i elana, daleko više od gostiju što se i osetilo u konačnom rezultatu.

Na kraju je Kodi Miler Mekintajer bio najefikasniji igrač utakmice sa 16 poena, dok je jedan manje za 31 minut ubacio Vanja Marinković. Tadas Sedekerskis je imao dabl-dabl sa 13 poena i 14 skokova, dok je Met Kostelo imao 11 poena, ali sve to nije bilo dovoljno ni da se ozbiljnije pripreti Andori koju je Markel Starks predvodio sa 15 poena. Sten Okoje imao je poen manje, Tajson Perez dabl-dabl sa po 10 poena i uhvaćenih lopti, dvocifren je bio i Tobijas Borg.

Penjaroja je govorio o svojoj budućnosti posle utakmice.

“Ne znam ništa. Nisam pričao ni sa kim. Bili smo cele nedelje na utakmica, a svi me pitaju isto pitanje. I reći ću vam isto što sam i drugima – ne znam ništa. Neću da spekulišem o nečemo što ne znam da li će se desiti. Vi novinari sve uzimate zdravo za gotovo. Imate svoje izvore, ali ja sam i dalje tu. Sada idem u Barselonu da probam da podignem duh ekipe koja je psihički i fizički devastirana. Onda putujemo za Vitoriju da se odmorimo i spremamo za Partizan“, rekao je Penjaroja.

Sa sjajnim igrama nastavlja Valensija koja je posle ubedljivog trijumfa u Kaunasu dobio i Barselonu kod kuće – 71:68 (18:19, 27:14, 13:16, 13:19). Presudni faktor derbija ACB lige bio je Kris Džons koji je stavio tačku na obedu.

Amerikanac je prodao trik Viliju Ernangomesu kako bi izvukao faul na nešto manje od pet sekundi pre kraja dok je bio ju fazi šuta sa distance. Sudije su mu dale tri slobodna bacanja i pogodio je sve. Aleks Abrines je promašio šut za izjednačenje i produžetak. Barsa se evidentno mučila bez najboljeg igrača Nikolasa Laprovitole, sada još i više nego protiv Real Madrida pre koji dan. Valensija je početkom drugog poluvremena otišao na 14 poena više posle dominantne druge četvrtine, što je nateralo goste iz Katalonije da jure veliki zaostatak. Uspeli su tri puta da stignu do nerešenog rezultata, ali do preokreta nisu mogli.

Džons je upravo bio i najefikasniji sa 17 poena, dok je Brendon Dejvis ubacio 11, a Džared Harper 10 poena. Stefan Jović je odigrao 19 minuta i imao po četiri poena i asistencije, te dva skoka. Ernangomes bio je prvi na listi strelaca utakmice sa 22 poena, uz osam skokova. Odmah za njim bio je Nikola Kalinić sa 15 poena, osam uhvaćenih i tri podeljene lopte za nešto manje od 30 minuta.

Priča dana ponovo je Real Madrid! Aktuelni šampion Evrope stigao je do 14. pobede u nizu još ne zna za poraz u novoj sezoni. Poslednja žrtva Kraljevića je Palensija koja je preslišana rezultatom 91:68 (30.11, 22:14, 15:18, 24:25). Ekipa Ćusa Matea je već do poluvremena imala ogromnih 29 razlike (52:23), pa je u nastavku utakmice iskoristio priliku da podeli minutažu i rastereti nosioce.

Mario Hezonja je 10 od svojih 16 poena ubacio u poslednjoj četvrtini. Džanan Musa ga je ispatio sa 13, Fakundo Kampaco imao je devet poena uz šest asistencija, Valter Tavares je ugrabio 13 skokova, uz šest od svojih osam poena sa penala. Mateo je odlučio da odmori Rudija Fernandesa, dok zbog povreda nisu igrali Karlos Alosen i Geršon Jabusele, obojica zbog povreda levog kolena.


Važnu rolu odigrao je Dušan Ristić u pobedi Tenerifa na gostovanju Bilbau u produžetku – 94:93 (80:80). Srpski reprezentativac odigrao je nešto manje od 13 minuta, ali je ubacio 11 poena uz četiri skoka, ali je možda i ključne ubacio na 30 sekundi do kraja produžetka, kada su gosti otišli na 91:87. Možda će ovo da bude pozivnica za Čusa Vidoretu da srpskom centru ukaže veće poverenje.

Inače, Haime Fernandes je bio najefikasniji sa 20 poena, Marselinjo Uertas je spakovao 14 poena, osam asistencija i pet skokova. Kod domaćina Adam Smit imao je 19 poena.



tagovi

ACB ligaKK Real MadridČima MonekeMarkus HauardĐoan PenjarojaBaskonijaKK BarselonaDušan RistićKK Tenerife

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara