Ivanović, Volters, Kalinić, Avramović, Lesor i Panter (©Star Sport, ©MN Press)
Ivanović, Volters, Kalinić, Avramović, Lesor i Panter (©Star Sport, ©MN Press)

Okom statistike: Avramović #1, Ivanoviću lakše kod kuće, Lesor dominira u dva elementa, Kalinić oscilira

Vreme čitanja: 10min | pon. 06.06.22. | 08:40

Panter i Dobrić najčešće faulirani među igračima iz spoljne linije, Ledej i Kalinić najviše greše, Volters najsmireniji

Tokom ovogodišnjeg finala Jadranske lige "psihologija" je termin koji je najčešće upotrebljavan. Može li Partizan da se oporavi posle dva uvodna poraza i da li će Crvena zvezda da iskoristi dve prilike da osvoji titulu, zatim kako će oba večita rivala da se pokažu u četvrtoj utakmici, a u danu majstorice dva su pitanja na koja se čeka odgovor - hoće li branilac titule moći da se oporavi posle najslabijeg izdanja u sezoni i može li šestostruki prvak regionalnog takmičenja da ponovi najbolju partiju i, kako to reče Duško Vujošević, pokaže da je mangup i u tuđem dvorištu?

A, šta je sa učinkom igrača kroz ove četiri utakmice? Ko je iskočio, ko je držao nivo tokom cele serije, a ko ostao nedorečen? Čija je pojava najviše zabrinjavala protivnika, ko se pokazao kao najsigurniji izbor, a koga je nervoza onemogućila da pokaže realan kvalitet?

Izabrane vesti

Okom statistike, a i opštim utiskom na parketu, Aleksa Avramović ostavio je najbolji utisak u dosadašnjem finalu. Ukupni indeks korisnosti 87, najefikasniji strelac u oba sastava sa ukupno 69 poena na fantastičnih 62 odsto iz igre, što je nešto više od 17 poena na gotovo šest pogodaka i deset ispaljenih lopti. Osim toga u krugu je igrača koji su podelili po 13 asistencija - još Nejt Volters, Nikola Kalinić i Kevin Panter - jedan od tek dvojice uz Ostina Holinsa sa sedam ukradenih poseda i deli treću poziciju po broju uhvaćenih lopti (13) iza Matijasa Lesora sa 22 i Luke Mitrovića sa 17. Ono što Avramovića izdvaja od svih učesnika finala je dvocifreni učinak u svim pojavljivanjima na parketu, a jedini je i sa (bar) dve 20+ utakmice. Čak i u napadački najslabijem izdanju, 10 poena na startu finala, srpski reprezentativac bio je najkorisniji igrač Partizana sa pet skokova, četiri asistencije i jednom "krađom".

20.00: (1,60) Crvena zvezda (14,5) Partizan (2,55)

Avramovićev "all-round" učinak i pre svega kontinuitet nešto je na čemu je Željko Obradović insistirao od prvog dana povratka u Partizan, odnosno da se levoruki bek iz Čačka otarasi uloge klasičnog šutera i preuzme veću odgovornost, da iskoristi sav potencijal i postane maksimalno koristan igrač u oba smera. Dugo se tražio na parketu posle 33 poena u onom večitom derbiju posle finala Kupa Radivoja Koraća, uspeo je da bljesne u tesnom porazu od Cedevite Olimpije u Ljubljani, nije ga slušala ruka u polufinalu protiv Budućnosti, ali je onda zagospodario parketom u okršajima sa Crvenom zvezdom. Zbog toga sa punim pravom navijači Partizana gledaju u njega i nadaju se još jednom njegovom momentu čiste inspiracije. Kako bilo, Avramović je zasad najbolji pojedinac finala.

Kod Crvene zvezde najvažniju ulogu imao je - Nejt Volters. Možda to statistika ne pokazuje, ali crveno-beli sa i bez Voltersa nisu isti sastav. To se najbolje videlo u trećem i pogotovo na startu četvrtog meča kada je Dejan Radonjić imao velikih problema da nadomesti njegov izostanak zbog povrede skočnog zgloba. Šampion Jadranske lige iz 2017. praktično nije ni igrao na prvom gostovanju Partizanu jer je povreda još bila sveža, probao je Radonjić da ga koristi u nekim kraćim intervalima tokom prvog poluvremena i nije išlo, zbog čega se kasnije nije vraćao na parket.

Njegove minute dobio je Stefan Marković koji je u prvom meču odigrao tri minuta, dok u narednom nije ni ulazio na parket i odmah se osetila razlika. Ispomoć u prenosu lopte bio je Dejan Davidovac koji je i sam pokazao svoju verziju svestrane partije, od sekundarnog kreatora, preko "petice" u niskoj postavi, do nekog kome lopta ide u završetku akcija... Kako nije dobio mnogo vremena za igru ni u polufinalu sa Cedevitom Olimpijom, videlo se da srebrnom reprezentativcu iz Rija i Madrida nedostaje takmičarske rutine. Probao je da odmeni Voltersa i u tom trećem meču podelio pet asistencija, ali Zvezdi je nedostajala Voltersova karakteristična opasnost u prodoru, zbog čega je delimično otupela oštrica, a napadi su postajali manje organizovaniji. Poraz u tom meču bio je jasan znak za Voltersa da mora da stisne zube i pokuša da odigra maksimalno što je na početku imalo efekat jer je uz Holinsa bio najopasniji igrač Zvezde tokom onih uvodnih šest minuta u kojima su gosti imali vođstvo. Od trenutka kada su Volters, potom i Holins izašli sa terena, sve se srušilo kao kula od karata i Crvena zvezda posle više nije imala mehanizam da se vrati u utakmicu. Volters je ujedno igrač koji, srazmerno odigranim minutima, ima najveću sigurnost sa loptom u rukama jer je "prodao" samo dve lopte u celom finalu.

Ledej i Kalinić (©Star Sport)Ledej i Kalinić (©Star Sport)

U tom segmentu najviše problema imali su Nikola Kalinić i Zek Ledej. Srpski reprezentativac igra kompletnu seriju sa mnogo oscilacija u napadu, mada sve propuste na Partizanovom delu terena uspevao je da nadoknadi ogromnom energijom i požrtvovanjem, pogotovu u fazi odbrane. Nedostatak poena delimično je uspeo da kompenzuje sa 13 asistencija, mada podatak da je izgubio 11 poseda šalje fokus na drugi kraj skale. Navijači su od njega najviše očekivali zbog nakupljenog iskustva i realnog kvaliteta, ali koliko njegove vrline i mane poznaje Dejan Radonjić, toliko ih zna i Željko Obradović. To se jasno i vidi kroz Partizanovu defanzivnu postavku gde je ofanzivno najviše iskočio u napetom drugom okršaju kada je uzastopnim trojkama "gasio" Partizanove juriše ka preokretu i eventualnom brejku. Tada je ubacio 25 od svojih 40 poena, a pre i posle onih 5/5 sa distance pogodio je samo jedan šut za tri iz osam pokušaja.

“Ne želim ni na koga da stavljam pritisak, ali dobro znam Kalinićev i Lazićev mentalitet, koliko je Mitrović sazreo kao igrač, Kuzmić igra sve bolje i bolje, Marković ima ogromno iskustvo, Dobrić je dobar igrač, Davidovac ulazi i radi prave stvari na parketu... Sve su to momci koji prave razliku. Nadam se da nisam nikoga zaboravio i da neće neko da se uvredi i ako jesam, znaju oni da ih sve podjednako volim i poštujem, prava su ekipa“, poruka je Vladimira Štimca u javljanju za naš sajt.

Ledej je posle javnih pohvala struke da je protiv Budućnosti igrao sa najvećim mirom u glavi i tako pokazao klasu u kontinuitetu, sada možda najnervozniji Partizanov nosilac igre i kroz prve tri utakmice forma mu je bila u padu. U drugom gostovanju je sve dobre poteze odmah kvario greškama i direktnim slanjem lopte u ruke protivniku, u prvom susretu pred svojim navijačima brzo je ispao iz rotacije zbog četiri faula. Na sve to skupio je devet prodatih lopti, dok u duelu od petka pritisak su izneli neki drugi saigrači...

Posle Avramovića najefikasniji igrač Partizana je Kevin Panter sa 54 poena. Ništa neočekivano za prošlogodišnju vedetu milanske Olimpije, kao ni to što je u redovima Parnog valjka izvukao najviše prekršaja protivničke odbrane među igračima iz spoljne linije, odnosno što je najveći fokus Crvene zvezde bio na tome da zaustavi šutera čiji su kvaliteti i te kako poznati. Interesantno, Panter je u ovom segmentu na vrhu liste zajedno sa Ognjenom Dobrićem, inače najboljim strelcem crveno-belih sa 58 poena. Obojica su naterali rivala da napravi 17 faulova u ove četiri utakmice. Logično, obojica su najviše vremena proveli na liniji za slobodna bacanja. Panter ih je izveo 17 uz maksimalan učinak, dok je Dobrić ispalio 25 penala, uz šest promašaja, s tim da su obojica imali po jedan nastup bez odlaska na crtu. Srbin u prvom, Amerikanac u zasad poslednjem duelu.

“Kada se igra derbi uvek iskoče Dobrić i Davidovac. Uvek su tu kada treba, rade veliki posao. Trojka u pravom trenutku, skok, odbrana Dobrića... Davidovac ima specifičnu smirenost na terenu, pregled igre, dobar prodor, obojica su izneli dobro sve utakmice. Zvezda ima dobar sistem i svaki igrač ima svoju ulogu, pogotovo u odbrani. Mitrović mi je posebno ostavio utisak jer se cele godine odlično snalazi kao centar. Dosta dobro je iskorišćen na parketu, bolje izgleda kao centar, nego četvorka, pogotovo sada kada je izgubio šut koji je imao kada je prvi put bio u Zvezdi. Radonjić ga pametno koristi, on zna da prati igru, uz dobru leđnu tehniku iskoristio je sve što mu se nudilo“, analizira nekadašnji kapiten Crvene zvezde Tadija Dragićević za naš portal.

Nikola Ivanović neko je ko je kompletan plej-of odigrao daleko bolje pred Zvezdinom, nego gostujućom publikom. Jedan od najzaslužnijih za trijumfe nad Cedevitom Olimpijom u oba beogradska dvoboja, crnogorski reprezentativac takođe je mnogo više pokazao u prve dve utakmice finala. Pogotovo je to bio slučaj na početku bitke za titulu, kada je zabeležio 18 poena i pet asistencija, a vezanim trojkama sredinom četvrte deonice odbio poslednji napad rivala. Od 41 poena, 30 je ubacio kod kuće, uz devet iznuđenih faulova i 14 slobodnih bacanja, da bi pod pritiskom punih tribina večitog rivala bio fauliran četiri puta uz isto toliko šutnutih penala.

“Zvezda ima jako iskusan sastav, pogotovo domaći igrači koji su godinama naviknuti da igraju u ovakvim uslovima. Nekoliko je igrača koji su prošli put od FMP do Zvezde, plus Kalinić koji se vratio, Ivanović jako dobro zna još iz Podgorice šta znači igrati protiv večitih rivala. Ne očekujem da će Zvezda ponoviti onakav meč, mnogo je to iskusan sastav da bi se to desilo. Biće mnogo agresivniji, opasniji nego što su bili u četvrtom duelu“, kaže Aleksandar Rašić za Mozzart Sport i nastavlja:

“Teško da može da se izdvoji neko ko se već nije pokazao tokom sezone. Imamo dva trenera sa kvalitetnim sistemom. Neće biti nikakvog mesta za iznenađenje, igraće se isto kao i cele sezone. Realno je očekivati iste igrače koji su nosili oba tima da se istaknu i u ponedeljak uveče“.

Dobrić i Panter (©Star Sport)Dobrić i Panter (©Star Sport)

Ono što su Panter i Dobrić u spoljnoj liniji, to je Matijas Lesor ne samo među centrima, već svima koji su zaigrali ovogodišnje finale. Francuski atleta zaustavljen je uz reakciju sudija čak 25 puta i po tome je bez premca! Triput je imao bar šest iznuđenih faulova, a izveo je 21 slobodno bacanje. Takođe je najdominantniji u skoku sa 22 uhvaćene lopte, pet više od Luke Mitrovića na drugoj strani. Za razliku od nekadašnjeg kapitena Crvene zvezde kome forma pada - posle 28 poena u prva dva odmeravanja snaga samo četiri u sledeća dva - Lesor je zajedno sa Jamom Madarom kumovao Partizanovoj eksploziji u petak i obojica su odigrali dve možda i najbolje role ove sezone. Apostrofirao je Duško Vujošević na značaju ulaska Radeta Zagorca na parket odmah pošto je Holins zatrpao koš vezanim trojkama, ali Lesor i Madar uspostavili su odličnu saradnju i delovali su kao da iza sebe imaju bar pet zajedničkih sezona jer su se savršeno razumeli. Eksplozivni u odbrani, komplementarni u napadu.

“Kada su večiti derbiji u pitanju nikada ne bih nikoga izdvajao. Avramović jeste najkonstantniji, ali ako uđemo u dublje analize videćemo da, na primer, Madar igra jako dobro i kada ne postiže veliki broj poena, što je veliki plus za ekipu. Ledej je pokazao mirnoću kroz duel protiv Budućnosti, sada je sigurno drugačije skautiran od strane Dejana Radonjića i limitiran sa svojim mogućnostima. Sve je to od utakmice, do utakmice. Mirnoća dobija večite derbije i naravno - tim. Nikada to ne čini individualac, zato se nadam da ćemo odigrati kao u petak“, poručio je Saša Pavlović za Mozzart Sport, na šta se nadovezao Dragićević:

“Kod Partizana Lesor me iznenadio. Da ne zvuči loše, malo je neobuzdan igrač, ali kada uđe u ritam igra odlično. On je baš taj tip koji igru vuče iz velike energije, daje podsticaj ekipi sa snažnim zakucavanjima, željom i borbom. To je njima nedostajalo do njegovog dolaska. Panter kada uđe u svoj ritam je skoro nezaustavljiv. Ali, opet, on je takav da nekada može da ne pogodi ništa, a nekada ubaci 20 kao od šale. Od domaćih igrača, Avramović je zaslužio pohvale, jer igra dobro u derbijima već neko vreme u kontinuitetu. I on daje ekipi potrebnu energiju i agresivnost“.

Statistika neretko krije ono što samo golim okom može da se vidi. Na primer, koliko su truda potrošili Holins, Madar, Lazarević i Zagorac da igra jednog i drugog beogradskog kluba bude na adekvatnom energetskom nivou, kakve zadatke dobijaju Davidovac ili Smailagić... To su detalji koji košarku čine tako kompleksnom i zahtevnom igrom, a predstojeću majstoricu toliko iščekivanom. I opet se krug vraća na termin "psihologije", jer tu leži ključ individualnih izdanja koji bi mogli da donesu titulu na jednu ili drugu stranu, odnosno da meč učine neizvesnijim...

STATISTIČKI UČINAK SVIH IGRAČA U FINALU

CRVENA ZVEZDA            POENI  SKOKOVI            ASIST.  UK. LOPTE         IZ. LOPTE

Lazarević                       3            11                          4            3                            1

Volters                         25          4                            13          2                            2

Davidovac                    33          13                          7            2                            1

Mitrović                        32          17                          4            1                            5

Lazić                               9            8                            3            2                            5

Kalinić                           40          11                          13          3                            11

Dobrić                           58          11                          6            1                            3

Holins                           40          10                          3            7                            5

Ivanović                       41          7                            11                                         5

Marković                      16          5                            9            1                            5

Vajt                                 6            3                            1                                            1

Kuzmić                          23          12                          2            4                            2

Legenda: Ime, prezime, poeni, skokovi, asistencije, ukradene lopte, izgubljene lopte.

PARTIZAN          POENI  SKOKOVI            ASIST.  UK. LOPTE         IZ. LOPTE

Panter            54          8                            13          2                            6

Vukčević       2                                                                                           1

Ledej             37          13                          3            2                            9

Zagorac          10          9                            3            1                            2

Avramović   69          13                          13          7                            6

Koprivica      14          8                            1                                            3

Smailagić      17          12                          1            2                            6

Mur                46          5                            5            2                            4

Glas                5            1                            5                                            1

Lesor             48          22                          6            1                            7

Trifunović    7            1                            2                                            4

Madar             29          12                          7            2                            7

Legenda: Ime, prezime, poeni, skokovi, asistencije, ukradene lopte, izgubljene lopte.


tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanABA ligaFinale Jadranske ligeAleksandar RašićTadija DragićevićVladimir ŠtimacSaša PavlovićNikola KalinićNikola IvanovićKevin PanterAleksa AvramovićMatijas LesorDejan DavidovacOgnjen DobrićDejan RadonjićŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara