Adam Silver i Paolo Bankero (Foto: AFP)
Adam Silver i Paolo Bankero (Foto: AFP)

Orlando promenio ploču u zadnji čas, Paolo Bankero prvi pik na NBA draftu

Vreme čitanja: 4min | pet. 24.06.22. | 02:18

Drugi Italijan posle Andree Barnjanija koji je izabran sa prvog mesta

Veče pred NBA draft američki mediji su bili uvereni da će Orlando pravo da prvi bira iskoristiti da u svoje redove preseli Džabarija Smita sa Oberna. Uprava kluba sa Floride se u poslednji čas predomislila - prvi pik je krlini centar Paolo Bankero.

Mladi košarkaš rođen u Sijetlu ima pravo nastupa za italijansku reprezentaciju jer mu otac vuče poreklo sa Apenina, a najavio je i da nameraga da ga iskoristi u bliskoj budućnost. Ne i na predstojećem Evrobasketu.

Izabrane vesti

Proveo je jednu godinu braneći boje Djuka i kao frešmen beležio 17,2 poena, 7,8 skokova i 3,2 asistencije na koledžu. Sada će karijeru u najjačoj konkurenciji na svetu graditi u dresu Orlando Medžika.

On je četvrti igra kojeg je franšiza sa Floride izabrala kao prvog pika. Pre njega su sa prvog mesta na draftu put Floride odlazili Šekil O Nil, Kris Veber i Dvajt Haurad. Drugi je Italijan sa zvanjem prvog pika na Draftu posle Andree Barnjanija (2006).

Na drugom koraku nije bilo iznenađenja. Oklahoma je kao drugog pika odabrala Četa Holmgrena. U pitanju je centar veoma specifičnih fizičkih predispozicija, visok 213 centimetara, a raspon ruku mu ide i do 230. Ipak, na sve to težak je oko 88 kilograma.

Čet Holmgren (Foto: AFP)Čet Holmgren (Foto: AFP)

Nastupa na poziciji centra, procene su da bi mogao da postane vrhunski defanzivac, ali ima i odličnu kontrolu lopte za svoje fizikalije, a ume i da šutira.

Pojedini američki mediji su u najavi drafta istakli da bi sa Aleksejem Pokuševskim mogao da postavi novi standard u NBA kada su u pitanju unutrašnje linije ekipa.

Proveo je minulu godinu na Gonzagi i beležio 14,1 poena i 9,9 skokova po nastupu. Već ga porede sa Kevinom Durantom, Pau Gasolom, Dirkom Novickim, kao i Kristapsom Porzingisom.

Iako je predviđano da će biti prvi pik, Džabari Smit je na kraju završio u Hjustonu kao treći. Krilni centar sa Oberna se smatra jednim od najboljih šutera u ovoj draft generaciji. Na koledžu je beležio 16,9 poena uz 7,4 skokova po nastupu. Van linije za tri poena šutirao je sa 42 odsto preciznosti.

Detalj sa večerašnjeg NBA drafta (Foto: AFP)Detalj sa večerašnjeg NBA drafta (Foto: AFP)

Sakramento, koji je godinama unazad donosio loše odluke na Draftu, odlučio je da sa četvrtog mesta odabere krilnog centra sa Ajove Kigana Marija. U najavi se verovalo da će put Kalifornije otići Džejden Ajvi, ali sjajni bek sa Perdjua je kao peti pik završio u Detroitu. Videćemo da li će Kingsi "skinuti" prokletstvo i sa Marijem, Domantasom Sabonisom, Deronom Foksom i novim trenerom Majkom Braunom konačno stići do plej-ofa.

Pistonsi su dobili možda i najboljeg atletu na ovogodišnjem draftu. Smatra se da će bek sa Perdjua odmah moći da pravi razliku u NBA. Imaće Ajvi puno prostora u Detroitu, s ozbirom da su dan pred draft Pistonsi poslali Džeramija Grenta u Portland u zamenu za pika prve runde na draftu 2025. godine.

Indijana se potom odlučila za krilo iz Kanade - Benedikta Maturana. Ovaj 20-godišnji košarkaš rodom iz Montreala je dve godine proveo na Arizoni pre nego što se prijavio za Draft. Beležio je 17,7 poena, uz 5,6 skokova i 37 odsto van linije za tri poena u minuloj sezoni kao član Vajldketsa.

Sedmi pik je bek sa Kentakija Šejdon Šarp. Interesanto je da nije upisao nastup na koledžu. Njega je izabrao Portland, iako se pred Draft spekulisalo da bi Trejlblejzersi mogli da trejduju pravo da biraju sedmi u zamenu za O Dži Anunobija iz Toronta. Poslednji put kada je tim iz Oregona birao sa prvih sedam pozicija, odlučio se za Demijana Lilarda (2012).

Pelikansi su kao osmi odabrali Dajsona Denijelsa. U pitanju je bek iz Australije koji je minulu sezonu proveo u Razvojnoj ligi i ekipi Ignajt. Treći igrač tima iz Dži lige koji je odabran u prvih osam na poslednja dva drafta.

Džeremi Sohen (Foto: AFP)Džeremi Sohen (Foto: AFP)

San Antonio od 1997. godine nije birao među prvih 10 na draftu. Sada je birao deveti i očekivano iznenadio. Greg Popović se odlučio za poljskog reprezentativca Džeremija Sohena.

Igrao je prošle sezone za Bejlor, a interesantno je da već ima jednu takmičarsku godinu u profesionalnim vodama. Nastupao je za Orandž Akademiju iz druge nemačke lige.

Ovaj 19-godišnji krilni centar je i debitovao za Poljsku u kvalifikacijama za Evrobasket i postao najmlađi igrač u istoriji državnog tima.

Vašington je sa 10. mesta odabrao beka Džonija Dejvisa. Ovaj 20-godišnji košarkaš je dve godine proveo na Viskonsinu i poslednjoj sezoni beležio odlične brojke: 19,7 poena i 8,2 skoka po nastupu.

Pao je i prvi trejd, Njujork je prepustio Oklahomi pravo da bira 11. u zamenu za nekoliko pikova druge runde. Grmljavina se odlučila za krilnog košarkaša iz Francuske Usmana Đenga. On je u sezoni za nama branio boje Nju Ziland Brejkersa.

NBA DRAFT 2022 - PRVIH 10 PIKOVA

1. Paolo Bankero, krilni centar (Djuk) - Orlando

2. Čet Holmgren, centar (Gonzaga) - Oklahoma

3. Džabari Smit, krilni centar (Obern) - Hjuston

4. Kigan Mari, krilni centar (Ajova) - Sakramento

5. Džejden Ajvi, bek (Perdju) - Detroit

6. Benedikt Maturan, krilo (Arizona) - Indijana

7. Šejdon Šarp, bek (Kentaki) - Portland

8. Dajson Denijels, bek (Ignajt, Dži liga) - Nju Orleans

9. Džeremi Sohen, krilni centar (Bejlor) - San Antonio

10. Džoni Dejvis, bek (Viskonsin) - Vašington

* Ime i prezime igrača, pozicija, škola/tim, NBA klub


tagovi

Orlando Medžik

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara