Foto: KSS.rs
Foto: KSS.rs

Orlići posle pet godina ponovo mogu na vrh Evrope kao nekada Petrušev, Pecarski i Trifunović

Vreme čitanja: 3min | ned. 30.07.23. | 09:10

Selekcija Srbije do 18 godina večeras u Čairu igra finale Evrobasketa protiv Španije (20.30, Sport Klub 1)

Posle pet godina pauze, ponovo je došao trenutak da košarkaša Srbija u mlađim kategorijama pokaže ko je i šta je. Posle pet sušnih godina, selekcija do 18 godina se ponovo našla u finalu Evropskog prvenstva.Izabranici Nenada Stefanovića će ukrstiti koplja sa Španijom od 20 časova i 30 minuta u niškom Čairu.

Izabrane vesti

"To je to. Svi u Čair, košarka se vraća kući", kratko je rekao Stefanović posle veličanstvene pobede u polufinalu.

Kapiten Nikola Topić i družina do sada nisu osetili gorčinu poraza na ovom šampionatu, ali u finalu sledi najteži mogući protivnik - Španija. Dvostruki uzastopni šampion u generaciji igrača do 18 godina. Špancu su odavno preuzeli primat od nas koji smo nekada dominirali u juniorskom šampionatu. Pre pet godina, ekipa predvođena Markom Pecarskim, Urošem Trifunovićem, Filipom Petruševim, Daliborom Ilićem se popela krov Evrope 2018.godine, ali od tada Španija blista, uz napomenu da se Evropsko prvenstvo u ovom uzrastu nije igralo 2020. i 2021. zbog pandemije.

Naša država je u ovom uzrastu osvajala pet zlatnih medalja. Sve je počelo sa izvanrednom generacijom koju je predvodio Miloš Teodosić zajedno sa Milenkom Tepićem, Draganom Labovićem i Miroslavom Raduljicom. Oni su 2005.osvojili zlato. Dve godine kasnije, Filip Čović, Branko Lazić, Stefan Stojačić i Milan Mačvan su uradi isto.

Srbija je bila šampion i 2009.godine kada su ekipu predvodili Nemanja Jaramaz, Danilo Anđušić, Branislav Đekić, Dejan Musli... Usledio je sušan period koji je prekinut 2017.godine kada su u ekipi bili Balša Koprivica, Stefan Momirov, Aleksa Uskoković, Filip Petrušev i Marko Pecarski.

Sada nešto slično mogu da urade neki novi momci.

"Finale je bio cilj na početku. Naporno smo radili mesec i po dana za ovo. Mislim da smo zaslužili. Česititao bih momcima na odličnom turniru. Mislim da možemo da budemo zadovoljni, ali posao nije završen. Imamo još jednu utakmicu, da probamo da uzmemo zlato. Pripremićemo se za tu utakmicu", rekao je kapiten Nikola Topić.

Andrej Mušicki takođe igra sjajan turnir, a posebno je prokomentarisao polufinalni susret.

"Igramo finale. Odigrali smo stvarno sjajnu utakmicu, sjajana odbrana koja nas je krasila čitav turnir, danas se pokazalo da je veliki i bitan faktor ako želiš da igraš bitne turnire. Što se toga tiče, stvarno, svaka nam čast. Nemamo puno vremena za odmor, spremićemo se za Španiju idemo da igramo i da dobijemo to finale".

Treba napomenuti i da Stefanović ponovo u polufinalu nije mogao da računa na Filipa Jovića koji ima problema sa povredom. Mladi košarkaš Mege je dominirao na početku turnira i njegov izostanak je veliki hendikep, ali je Srbija uspela da ga prevaziđe i dođe do finala.

Što se Španaca tiče, zna se gde preti glavna opasnost. Centralna figura je Adaj Mara, momak visok neverovatnih 220 centimetara. On u proseku do sada ima 14 poena i 9,5 skokova. Međutim, najslabija partija mu je bila baš u polufinalu kada je zaustavljen na samo devet poena.

Ipak, daleko od toga da Španija ima samo jednog kvalitetnog igrača. To je ekipa prepuna talenta,a moramo da istaknemo i krilnog košarkaša Huga Gonzalesa, člana Real Madrida koji takođe u proseku ubacuje 14 poena.

Završnicu juniorskog Evropskog prvenstva u dvorani Čair prati i predsednik FIBA Evropa Horhe Garbahosa u društvu predsednika KSS Predraga Danilovića, generalnog sekretara Zlatka Bolića, potpredsednika za mušku košarku Milenka Tepića i potpredsednika za takmičenja Dušana Projovića, kao i članova Skupštine i Upravnog odbora KSS.



tagovi

juniorska košarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara