Kostas Slukas (©AFP)
Kostas Slukas (©AFP)

PAO umalo ispustio 15 razlike u grčkom derbiju: Petrušev odličan, Milutinov završio na rendgenu

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.01.24. | 22:01

Odlični Nan, Grent, Lesor, Grigonis i Mitoglu kod domaćina, na kraju zaslužena pobeda

Najveći grčki derbi prošao je u znaku trijumfa Panatinaikosa u OAKA Areni posle završnice u kojoj je tenzija mogla da se seče nožem. PAO je slavio pred svojim navijačima, ali je isto tako umalo prokockao 15 poena razlike sa šest i po minuta do kraja susreta. Olimpijakos je igrao do poslednje kapi znoja i bio nadomak preokreta koji bi se pamtio i prepričavao, ali je na kraju domaći sastav ipak nekako izneo veliki teret i dobio rezultatom 85:80 (23:18, 21:24, 19:12, 22:26).

Panatinaikos je vodio glavnu reč i držao prednost u svojim rukama tokom svih 40 minuta. Treba to posebno istaći, PAO je živeo i dobio utakmicu najviše zahvaljujući startnoj petorci koja je postigla 77 od 85 ekipnih poena. Svi su bili na dvocifrenom učinku, Džerijan Grent je utakmicu završio sa 19 poena uz pet asistencija, te po tri ukradene i izgubljene lopte. Poen manje od njega dao je Marijus Grigonis, dok je Kendrik Nan posle odlične partije u trijumfu nad Partizan Mozzart Betom imao 16 poena (6/14 iz igre, 1/5 za tri). Matijas Lesor je za gotovo 30 minuta imao 11 poena, sedam skokova i dve asistencije za indeks 17, dok je Dinosu Mitogluu jedan skok nedostajao za dabl-dabl sa 13 poena.

Izabrane vesti

Veliki peh za domaćina je povreda primicača kod Kostasa Slukasa. Kapiten Zelenih odigrao je samo sedam minuta, pre nego što je izašao sa parketa i više nije bio sposoban da pomogne saigračima.

Najbolju utakmicu u dresu pirejskih crveno-belih odigrao je Filip Petrušev. Srebrni srpski reprezentativac bio je najefikasniji pojedinac u gostujućem sastavu sa 18 poena (6/10 iz igre), uz šest skokova i tri završna dodavanja. Pokazao je nekadašnji košarkaš Crvene zvezde, Efesa i Mege da zaslužuje veće poverenje Jorgosa Barcokasa.

Nažalost, veliko je pitanje kakav je zdravstveni status Nikole Milutinova. Odlični srpski centar i osvajač svetskog srebra u Manili doživeo je nezgodnu povredu levog skočnog zgloba pošto je stao na Kostasa Papanikolaua. Ljudi iz stručnog štaba pomogli su mu da izađe sa parketa, a kako je potvrdio Jorgos Barcokas posle utakmice, centar iz novog Sada odmah je prevezen u bolnicu kako bi uradio rendgenski snimak. Nikako ove sezone da se ustali Milutinov i igra u kontinuitetu, jer je već imao nekoliko problema sa povredama. Ova poslednja desila se samo nekoliko dana pošto je odigrao monstruoznu partiju u pobedi nad Makabijem, kada je imao po 20 poena i skokova, za indeks 40. Grčka Gazeta piše da postoji strah od ozbiljnije distorzije, što bi verovatno značilo i (bar) mesec dana pauze.

Panatinaikos se dobro poigrao sa živcima svojih navijača. Posle realizovanog slobodnog bacanja Matijasa Lesora na šest i po minuta do kraja na semaforu je stajalo 76:61, a onda je usledio drastičan pad domaćina. Vođen Najdželom Vilijams Gosom i Kostasom Papanikolauom, Olimpijakos je serijom 19:5 stigao na samo poen zaostatka (80:81) uz deset sekundi do isteka vremena i tada je nastala potpuna drama u Oaki. Da nije Marijus Grigonis realizovao dva slobodna bacanja posle Vilijams Gosovog faula, ko zna šta bi bilo. Ovako, posle tih penala Jorgos Barcokas je zatražio tajm-aut, a iz njega Tomas Vokap napravio je veliku grešku u dodavanju, Panajotis Kalaicakis je bio priseban i zatim dobio faul od Papanikolaua, da bi sa penala overio trijumf. Pokušao je Janulis Larencakis da trojkom vrati nadu, ali je promašio...

PAO je ostao jedini neporaženi tim u ligi, Olimpijakos je sada na 13-2 i ovaj derbi je možda već rešio pitanje toga ko će imati prednost domaćeg terena do kraja.



tagovi

KK PanatinaikosKK OlimpijakosNikola MilutinovFilip PetruševKendrik NanDžerijan Grent

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara