Paolo Bankero (Foto: AFP)
Paolo Bankero (Foto: AFP)

Paolo Bankero odjavio Italiju, igraće za Amerikance na Svetskom prvenstvu

Vreme čitanja: 2min | sub. 24.06.23. | 16:53

Veliki udarac za Azure, ali ovakva odluka i nije tako neočekivana

Nadali su se Italijani da bi sa Paolom Bankerom mogli da napadnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020, ali im je planove pokvarila pandemija virusa korona. Talentovani košarkaš je potom proveo sezonu na Djuku, pa ga je Orlando odabrao kao prvog pika na NBA draftu 2022, a Azuri su verovali da bi sa njim u svojim redovima mogli da krenu po svetsko odličje. Ipak... Kako prenosi Šams Čaranija, najbolji ruki iz prethodne NBA sezone odlučio je da nastupa za reprezentaciju SAD na predstojećem Mundobasketu.

Utisak je da kako je Bankero napredovao u najjačoj ligi sveta, da se tako smanjivala i njegova šansa da brani boje Italije, čiji pasoš poseduje od 2020. godine, s ozbirom da mu je otac italijanskog porekla.

Izabrane vesti

Pričali su Đanmarko Poceko i ljudi iz KS Italije sa mladim krilnim centrom u decembru, ali je pred kraj takmičarske godine Bankero otkrio da se i dalje premišlja za koga će igrati. Sada je jasno da je odabrao državu u kojoj je rođen.

Da, vuče 20-godišnji košarkaš korene iz Italije i nema sumnje da bi bio prva zvezda Azura, ali osim porodične istorije, nema mnogo povezanosti sa Čizmom. Rođen je u Sijetlu, tu je pohađao i srednju školu, počeo da se bavi košarkom. Stigao je na Djuk 2021, ubrzo je postalo jasno da je jedan od najvećih talenata u SAD, što je Orlando potvrdio kada ga je izabrao na draftu.

Čitav život je Paolo proveo u Americi i kada se otvorila prilika da brani njene boje, ne čudi što ju je izabrao. Posebno jer će Stiv Ker ovog leta na raspolaganju imati prilično mlad roster i Bankero bi mogao da dobije ozbiljnu priliku.

Čaranija navodi i da je momak italijanskih korena bio velika želja direktora američke reprezentacije Grenta Hila. Iskoristio je status legende Djuka i vrbovao ga otkako je stigao u najjaču ligu sveta.

Iako ništa još nije zvanično, selekcija SAD dobija obrise pred Svetsko prvenstvo u Japanu, Indoneziji i na Filipinima. Još ranije su ameirčki mediji istakli da su reprezentaciji ovog leta na raspolaganju Defanzivac godine iz Memfisa, Džeren Džekson, Entoni Edvards iz Minesote, Tajris Halibarton iz Indijane, Brendon Ingram iz Nju Orleansa, Džejlen Branson iz Njujorka, Ostin Rivs iz Lejkersa, Mikal Bridžis i Kem Džonson iz Bruklina, Milvokijev Bobi Portis i talentovani centar Jute, Voker Kesler.

Imaće Amerikanci po svemu sudeći veoma mladu ekipu, ali ni malo naivno. Posebno sa regrutovanjem Bankera. A Italijani... Moraće da se okrenu drugim opcijama.


tagovi

Paolo Bankerokošarkaška reprezentacija SADkošarkaška reprezentacija ItalijeMundobasket 2023

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara