Panter, Lazić i Madar (©ABA LIGA – Dragana Stjepanović)
Panter, Lazić i Madar (©ABA LIGA – Dragana Stjepanović)

Partizan bez greške, Zvezda bez života, 112 šamara za kaznu

Vreme čitanja: 7min | pet. 03.06.22. | 20:39

Nezapamćeno poluvreme Parnog valjka uz 68 ubačenih poena i 73 odsto iz igre (26/35) odvelo seriju u petu utakmicu, Crvena zvezda indisponirana pred peti meč pred svojom publikom

Treću sezonu zaredom igraće se majstorica u finalu Jadranske lige! Samo, u istom Crvena zvezda neće dočekati Budućnost kao u prethodna dva navrata, već Partizan koji je surovom demonstracijom svemirske košarke i nezapamćenim izdanjem u prvom poluvremenu razbio večitog rivala i zakazao petu utakmicu u kojoj više nijedna strana neće imati pravo na grešku - 112:84 (35:27, 33:16, 20:20, 24:21).

Kao da se inat probudio u košarkašima Partizana, kao da je odluka Disciplinske komisije Jadranske lige da prepolovi broj navijača na tribinama naterala Parni valjak da zaigra duplo bolje, daleko najbolje u dosadašnjih osam sudara sa Crvenom zvezdom i majstoricu dočeka sa maksimalno napumpanim samopouzdanjem! Nikada u istoriji doigravanja ili završnog turnira regionalnog takmičenja nijedan tim nije uradio ono što je Partizan ove junske večeri. Ubacio je 68 poena na nestvarnih 73 odsto šuta iz igre (26/35) i u svakom smislu nadigrao branioca titule koji je umesto lakšeg posla zbog nešto relaksiranije atmosfere u dvorani delovao potpuno izgubljeno na parketu dvorane Aleksandar Nikolić.

Izabrane vesti

Do kraja utakmice Partizan je otišao do 112 poena i 28 razlike, a zanimljivo je da su se svi igrači u protokolu iz oba kluba upisali u listu strelaca. Prednjačio je Aleksa Avramović sa 24 poena uz šest asistencija i dve "krađe", Matijas Lesor imao je 19 poena, pet uhvaćenih i tri podeljene lopte, Jam Madar 12 poena i po četiri skoka i asistencije, a Alen Smailagić 11 poena... Kod Crvene zvezde Ostin Holins upisao je 19, Ognjen Dobrić 16, a Stefan Marković 11 poena.

Crvena zvezda je aktivni učesnik bila samo tokom uvodna četiri minuta. U ostatku utakmice postojao je samo jedan klub - Partizan! Takva sublimaciju košarkaških bravura ekipa Željka Obradovića nije imala cele sezone, baš kao što Crvena zvezda nije izgledala toliko loše praktično ni u jednoj utakmici tokom proteklih devet meseci. I Dejan Radonjić je svojevremeno priznao da je njegov sastav bez mogućnosti da se bori za pobedu ostavili samo Uniks u Beogradu i Baskonija u Vitoriji, od danas tom spisku dopisuje se i Partizan. Jer, ono što su crno-beli napravili odavno nije u večitim derbijima.

Partizan je svojom igrom takav rezultat apsolutno zaslužio. Utisak je bio još jači iz razloga što je domaćinu bilo potrebno tek nešto više od 14 minuta da ubaci 50 poena – uz fascinantnih 73 odsto iz igre – protivniku koji propagira gladijatorsku odbranu po kojoj je prepoznatljiv u evropskoj košarci. Do poluvremena na semaforu je stajalo 68:43, a košarkaši Partizana igrali su kao u transu. Dovoljno je istaći da su od osam strelaca Partizan čak sedmorica imali bar po pet poena, od 17 Matijasa Lesora, preko 16 Alekse Avramovića, do devet Kevina Pantera i po sedam Dalasa Mura i Jama Madara... Ukratko, ceo tim dao je strašan doprinos rezultatu kakav uoči prvog sudijskog podbacivanja lopte verovatno nisu mogli da zamisle ni oni koji su do koske verovali da je tako nešto moguće... Posle poluvremena u kojem se Crvena zvezda prosto ugasila bez ikakvih naznaka pre nego što je znoj zaista probio opremu, do kraja se jedino čekao konačni rezultat. Odnosno, sa koliko razlike će Partizan slaviti. Navijači su imali svojih želja, da to bude (bar) 30 poena, a igrači su im uslišili molbe...

Duel Lesora i Lazarevića (©MN Press)Duel Lesora i Lazarevića (©MN Press)

Svestan da je postavka sa nižom petorkom dala rezultat u drugoj i pogotovo trećoj utakmici, Željko Obradović se i ovog puta odlučio za sličan pristup, samo što je u odnosu na prošli meč na parket od starta poslao Smailagića i Trifunovića kraj Pantera, Ledeja i Mura, dok je Dejan Radonjić ostao veran standardnoj postavi sa Voltersom, Holinsom, Davidovcem, Kalinićem i Kuzmićem.

Partizan je na početku evidentno kuburio sa defanzivnom čvrstinom, što je Crvena zvezda iskoristila da napravi distancu od osam poena (22:14) u ozbiljnom naletu Voltersa i pogotovo Holinsa. Odluka da Smailagića i Mura, koji su solidno otvorili susret u napadu, te Trifunovića odmah je donelo željenu promenu jer su Zagorac, Lesor i Madar dali ekipi potrebnu energiju da se izbori sa strašnim početnim naletom Crvene zvezde.

Zašto je Volters bitan šraf Zvezdinog tima i koliko je nedostajao u trećem susretu videlo se u uvodnoj sekvenci današnjeg meč kada je uprkos povredi stigao da pokrije i uradi apsolutno sve – da optereti Mura na prodoru, da razigra ekipu i bude maksimalno koristan u odbrani. Sa njegovim izlaskom sa parketa i ulaskom Stefan Markovića crveno-belima je boravak na protivničkoj polovini postao statičniji, samim tim i bezopasniji. Što je ubrzo dovelo do potpunog kolapsa. Tu nije bio kraj Zvezdinih muka. Naime, branilac titule je u napadu živeo od Voltersovih minijatura, ali i Holinsovog bombardovanja koša. Energični Amerikanac je uvodna četiri i po minuta započeo sa četiri trojke čime je izvršio jak pritisak na Partizanovu odbranu. Ali, izuzev njegovih i Voltersovih rešenja, Crvena zvezda nije imala gotovo ništa drugo da ponudi. Njih dvojica zajedno su ubacili 20 poena, ostatak ekipe sedam po isteku prvog desetominutnog intervala.

Kada se Partizan adaptirao na sve uslove, prva četvrtina se okrenula naglavačke i otišla potpuno u korist domaćina. Od 22:14 za Zvezdu uz nešto više od četiri minuta na semaforu Parni valjak prebacio je u petu brzinu i pregazio rivala za 35:27 iliti seriju 21:4 čime je preuzeo totalnu kontrolu derbija. Lesor je bio najveća opasnost u napadu i za njegovu pojavu u reketu Mitrović nije imao spreman odgovor zbog čega je Radonjić morao da vrati Kuzmića iako to verovatno nije bilo planirano, baš kao i Voltersa jer je bez njega Zvezda jednostavno ostala impotentna u napadačkom delu. Možda i najbolje defanzivne minute u finalnoj seriji dao je Madar koji je kao pitbul grizao za svaku loptu, a zajedno sa Lesorom uspostavio konekciju kojja je Partizan vukla sve dalje i dalje! Lesor i Madar su očigledno imali posebnu motivaciju da pruže ono najbolje što imaju u svom košarkaškom repertoaru, jer su svaki sekund proveden na parketu igrali sa atomskom energijom u oba smera.

Panter, Lesor i Madar (©ABA LIGA – Dragana Stjepanović)Panter, Lesor i Madar (©ABA LIGA – Dragana Stjepanović)

U kakvoj je situaciji bio domaći sastav najbolje pokazuje to što je i na startu druge četvrtine nastavio tamo gde je stao na početku. Madar je terao Zvezdine kreatore na greške i dodavao tempo napadima, Lesor je pronalazio rešenja iz svih situacija pod košem pa je posle trinaest minuta on imao 15 poena , dok je na semaforu pisalo 47:29. Ubrzo je posle novog pogotka Avramovića distanca iznosila čak 20 razlike (49:29)! Što je, uzimajući u obzir kako je utakmica počela, delovalo krajnje neverovatno. Sa njima razigrali su se Panter, Mur i Smailagić, pa je prednost bila u konstantnom rastu.

Kada su se Volters i Holins izduvali ostali su jedino Marković sa devet i Dobrić sa šest poena, što je bilo apsolutno benigno u poređenju sa onim što se očekivalo. Nikola Kalinić je u svlačionicu na pokušaj šok terapije otišao sa dva ubačena slobodna bacanja, Luka Mitrović je ostao bez učinka, uz četiri faula, Nikola Ivanović takođe je bio na "nuli", najefikasniji igrač Crvene zvezde u ponedeljak Dejan Davidovac imao je samo dva poena... Crveno-beli su ovog puta bila odsečena krila u napadu, pa je posle dvadeset minuta odnos u asistencijama bio 15-6 u korist Partizana, a gosti su imali i devet izgubljenih lopti... Ovog puta je statistika bila dovoljna da se shvati koliko je Obradovićev tim bio u prednosti, mada svaki neutralni posmatrač mogao je još podrobnije da uvidi kakvu je nadmoć demonstrirao Partizan.

-------------------------------

- Četvrta utakmica finala ABA lige -

PARTIZAN - CRVENA ZVEZDA 112:84 (2-2 u seriji)

/35:27, 33:16, 20:20, 24:21/

Dvorana: Aleksandar Nikolić (Beograd)

Sudije: Damir Javor, Sašo Petek, Luka Kardum

Partizan: Panter 9, Vukčević 2, Ledej 8, Zagorac 2, Avramović 24, Koprivica 2, Smailagić 11, Mur 11, Glas 5, Lesor 19, Trifunović 7, Madar 12

Crvena zvezda: Lazarević 1, Volters 8, Davidovac 4, Mitrović 2, Lazić 4, Kalinić 3, Dobrić 16, Holins 19, Ivanović 8, Marković 11, Vajt 2, Kuzmić 6

-------------------------------

Crvena zvezda nije bila psihički, a ni fizički spremna da izađe na teren i privede finale trijumfalnom kraju. Izgubljena, bezopasna, anemična... Rivalu koji je kroz svaki duel išao "u meso", trčao kao da je prva, a ne jedna od poslednjih utakmica sezone, napaljenom da pobedi i to sa što većom razlikom, ovakva Crvena zvezda nije mogla da parira ni u jednom aspektu.

Za kraj, Radonjićeva ekipa je ove sezone samo pet puta primila bar 30 poena za četvrtinu. Triput je to učinio Partizan, jednom u derbiju posle finala kupa, potom i u uvodna dva perioda ove utakmice. Parni valjak sa ovakvom igrom nema čega da se plaši u majstorici, Crvena zvezda ako ne napravi zaokret za 180 stepeni može da ostane i bez mesta na tronu...

Peta utakmica finala igra se u ponedeljak od 20 časova, a domaćin je Crvena zvezda.

FINALE JADRANSKE LIGE

Prvi meč

Petak, 27. maj:

Crvena zvezda - Partizan 90:76

/Ivanović 18 - Panter 15/

Drugi meč

Nedelja, 29. maj:

Crvena zvezda - Partizan 85:81

/Kalinić 25 - Avramović 21/

Treći meč

Sreda, 1. jun:

Partizan - Crvena zvezda 70:67

/Panter 22 - Dobrić 20/

Četvrti meč

Petak, 3. jun:

Partizan - Crvena zvezda 112:84

/Avramović 24 - Holins 19/

Peti meč

Ponedeljak, 6. jun, 20.00: Crvena zvezda - Partizan


tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanABA ligaFinale Jadranske ligefinale plej-ofa Jadranske ligeNikola KalinićKevin PanterLuka MitrovićZek LedejNikola IvanovićAleksa AvramovićNejt VoltersOstin HolinsJam Madar

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara