Partizan ide ka nečem velikom

Vreme čitanja: 4min | čet. 06.02.20. | 16:14

Savlada li Trento imaće prednost domaćeg terena do kraja Evrokupa

Mnogo puta, košarkaški analitičari širom Evrope, isticali su da je najveća prednost Partizana u Evrokupu domaći teren. Vođeni hukom glasnih navijača, igrači Andree Trinkijerija su ove sezone srušili Virtus iz Bolonje, Lokomotivu Kubanj, Limož, Ritas, Tofaš i Darušafaku. Lek za crno-bele u Beogradu za sada je pronašla samo ekipa Venecije.

Zbog toga će se sve pristalice crno-belog tima obradovati zbog činjenice da bi Partizan do samog kraja takmičenja mogao da ima prednost domaćeg terena, što znači da bi i u eventualnom finalu mogao da se uzda i u podršku publike. Stanje je takvo da jedino Unikaha može da ih ugrozi u toj nameri, ali se može reći da momci Andree Trinkijerija ovde faktički zavise isključivo od sebe samih.

Izabrane vesti

Pobedom protiv Trenta, Partizan bi skočio na skor od pet pobeda i jednog poraza, uz minimalnu koš razliku od +56 (ukoliko bi trijumfovao samo jednim poenom razlike), a to bi značilo da Unikaha mora da savlada Huventud u poslednjem kolu sa prilično nemoguća 32 poena razlike na gostujućem parketu, kako bi obezbedila prednost domaćeg terena do samog kraja takmičenja. Poraz crno-belih protiv Trenta komplikuje stvar, jer bi u tom slučaju garantovanu prednost domaćeg parketa imali samo u četvrtfinalu. Za polufinale ćemo videti.

Ono što je najvažnije istaći jeste da je jučerašnjom pobedom protiv Virtusa, Partizan već obezbedio prvo mesto u grupi, što znači da sada na narednom koraku ka finalu čeka drugoplasiranog iz Grupe G, u kojoj se epilog još uvek ne nazire i moguća su tri sasvim realna ishoda.

Tako bi Partizan u četvrtfinalu igrao protiv Uniksa, ukoliko bi ruski sastav izgubio u poslednjem kolu protiv Monaka na gostujućem terenu. Isto tako, mogao bi da igra protiv ekipe iz Kneževine, ako bi ova poklekla protiv tima iz Kazanja, a istovremeno Galatasaraj u drugom meču bio poražen od Ritasa u Litvaniji. Tu je i treća opcija, gde iz prikrajka vreba upravo Galatasaraj, koji bi morao da čeka pobedu Uniksa, uz sopstveni trijumf protiv Ritasa.

Bilo kako bilo, čini se da bi Partizan u četvrtfinalu imao daleko teži posao nego što bi to bio slučaj u eventualnom polufinalu, gde ga čeka pobednik okršaja između Tofaša i prvoplasiranog tima iz Grupe F. To bi mogao da bude baš bilo ko, pošto se pred poslednje kolo tamo slabo šta nazire. Trenutno najbliži vrhu tabele u toj grupi je Promiteas iz Patre, koji će i obezbediti prvo mesto u slučaju da trijumfuje protiv nemačkog Oldenburga u gostima. Iz prikrajka šansu vreba i Venecija, koja će morati da trijumfuje u Breši i čeka poraz grčkog sastava kako bi se dograbila samog vrha tabele. Oldenburg i Breša tu imaju ponajmanje šanse, pošto bi u poslednjem kolu morali da dođu do izuzetno ubedljivih pobeda kako bi se u eventualnom krugu četiri ekipa sa skorom 3-3, popeli na sam vrh.

Jasno je da svaki od tih rivala pojedinačno deluje znatno slabije, a naročito se mora istaći da svi raspolažu sa dosta manjim budžetom u odnosu na prebogati Uniks ili Monako koji sa klupe predvodi iskusni Saša Obradović. Crno-beli su imali prilike da Kneževima prošle sezone u Evrokupu, ali sa ruskim timom još nisu. Svakako Beograđani znaju da ih i u jednom i u drugom slučaju čeka lavovski težak posao i da će prva utakmica pred domaćom publikom biti od ključne važnosti za nastavak serije.

Što se tiče drugog dela žreba i eventualnog protivnika u finalu, za sada se kao jedini siguran tim u ovom delu žreba iscrtava Unikaha, koja se od samog starta i kotirala kao jedan od glavnih favorita za osvajanje trofeja. Naravno, u ovaj deo kostura upašće pobednik meča između Darušafake i Virtusa u Turskoj koji će imati eliminacioni karakter. Tu će se naći i prvoplasirana ekipa iz Grupe G, a to će rekosmo već biti Uniks ili Monako. Uglavnom, deluje da sastav iz Malage na prvom koraku neće imati pretežak posao, jer će igrati protiv drugoplasiranog iz grupe u kojoj se nalaze Promiteas, Venecija, Oldenburg i Breša.

Ako bismo išli nekim uslovno rečeno „najrealnijim“ ishodima, odnosno ukoliko bismo sve ređali po nahođenju da bi blagi favoriti uvek odnosili pobede, tada bi Partizan po sadašnjem stanju u četvrtfinalu igrao sa Uniksom, u polufinalu bi ga sačekao grčki Promiteas iz Patre, dok bi se za evropsku titulu borio sa Unikahom iz Malage.

Međutim, Evrokup je već ove sezone pokazao da se ništa ne može jasno proceniti i da se sve može obrnuti za tren oka. Partizan je to sam iskusio, doduše na znatno lepši način, protiv Darušafake i Virtusa u Bolonji, pa osokoljen time čeka protivnike na svom pragu. Uglavnom, sve će se znati kroz mesec dana, kada se igra poslednje kolo Top 16 faze i kada će biti iscrtan put momaka Andree Trinkijerija ka cilju, trofeju i učešću u Evroligi.

PAROVI POSLEDNJEG KOLA

Grupa E

Partizan – Trento
Darušafaka – Virtus

Grupa F

Oldenburg – Promiteas
Breša – Venecija

Grupa G

Monako – Uniks
Ritas – Galatasaraj

Grupa H

Huventud - Unikaha
Tofaš - Andora

Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara