Partizanov pogled u retrovizor: Superkup, dobijen derbi, TOP 16 Evrokupa…

Vreme čitanja: 4min | čet. 21.11.19. | 10:20

Ali i promašaj sa Parahovskim, dolazak pa odlazak Bela, Kilpatrik, tabela ABA lige

Vozi Andrea Trinkijeri crno-beli Parni valjak ove sezone od starta trke, a već sada krajem novembra kada pogleda u retrovizor može da bude zadovoljan. Trka je duga, ali ako sada napravimo mali presek, Partizan je već osvojio ABA Superkup, dobio je derbi protiv evroligaške Crvene zvezde i obezbedio je TOP 16 fazu Evrokupa. Vrlo dobro.

Malo Partizanu sreću kvari činjenica da je u ABA ligi na skoru 5-2 i to je nešto što je sada prioritet crno-belima. Partizan deli treće mesto sa Primorskom i FMP-om dok su Budućnost i Cedevita na prvoj poziciji sa 6-1.

Izabrane vesti

S tim u vezi, Partizanu će biti izuzetno važna utakmica na gostovanju Budućnosti u Podgorici jer će mu posle toga doći, uslovno rečeno, malo lakše utakmice, a i manje gostovanja posle onog pomalo nenormalnog rasporeda.

Ne može se sve do sada okarakterisati kao uspešno u Partizanovoj sezoni. Artjom Parahovski je najveći promašaj i on bi utoliko više boleo samo da Vilijam Mozli nije toliko dobar koliko jeste. Ovako je Art prošao bezbolno koliko je to moguće  po crno-bele. Bel je doveden na poziciju šutera, međutim nije prošao medicinske. Kilpatrik je bio blizu, ali je Budućnost bila izdašnija u ponudi.

Dakle, Partizan je sada u istoj poziciji kao i pred početak sezone - traži centra i beka, odnosno igrača koji bi mogao da igra na pozicijama dva i tri, možda i jedan i dva. A to sve treba prvo dovesti, kasnije i uigrati... Nije jednostavno, ali ako se „ubode“ sa pojačanjima Partizan bi tek onda dobio potrebnu širinu i dubinu u igri. Vremena ima.

Crno-beli su počeli da se navikavaju i na Arenu, pre derbija nisu mogli da treniraju u njoj, i to može da bude vrlo bitno pred izazove koji slede. Partizanu je neophodan dobar domaći teren, a to u Areni nije tako garantovano kao što je u Pioniru.

Posle Superkupa i dobijenog derbija, sada Partizan ima ozvaničen prolazak u narednu fazu Evrokupa, a videćemo sa koje će pozicije tamo. Ako nastavi sa ovakvim partijama verovatno će to biti ili prva ili druga, a problem crno-belima je što Venecija ima bolji međusobni skor, pa ako italijanska ekipa kiksne otvara se prostor Partizanu da dođe do prvog mesta u grupi koje će opet doneti nominalno lakše protivnike u nastavku. S obzirom na način raspoređivanja ekipa po grupama (A1, B2, C3, D4) jako je teško sada prognozirati sa kime bi Partizan mogao da ukrsti koplja u narednoj rundi.

Pitali smo Radeta Zagorca, jednog od junaka pobede nad Ritasom, upravo da napravi kratku rekapitulaciju dosadašnjeg dela sezone.
Ovom pobedom smo i matematički obezbedili plasman u Top 16 fazu. Ostvarili smo glavni cilj, a sledi nam utakmica protiv Budućnosti. Taj meč može da odredi mnogo toga u daljem rasporedu ABA lige, koja nam je podjednako važna. Igra se na njihovom terenu, a posle te utakmice u narednom periodu nemamo mečeve sa konkurentima za plasman u međusobnom duelu, bez potcenjivanja drugih ekipa koje nam dolaze“, rekao je košarkaš crno-belih.

Kakva je generalna ocena dosadašnjeg  dela sezone?
Vrlo dobro, neću da kažem odlično. Imali smo zaista začuđujuće težak raspored na početku što se tiče gostovanja. I onda smo neke utakmice u kojima smo uslovno bili favoriti možda nismo pobedili. Nije vreme za podvlačenje crte, ali ako moramo da je podvučemo, za sada svaki član kolektiva treba i mora da bude zadovoljan“, rekao je Zagorac.

Ima li snage za Budućnost posle ovakve dve prethodne utakmice? To je sada glavno pitanje... Jer, eventualnim porazom u Podgorici Partizan bi došao u neugodnu situaciju na Jadranu.
Veličina dobrih ekipa je da naslanja velike pobede. Ovo su dve  jako velikepobede iz mnogih razloga.Pričao sam i o važnosti derbija koja je dosta iracionalna i koja donosi mnogo  toga dodatnog osim same pobede. Napravili smo važan uspeh i sada ide treća utakmica koja je podjednako važna. Nadam se da ćemo zaokružiti uspešno taj mini-ciklus“.

Naredne dve utakmice u Evrokupu su bitne gledajući borbu za prvo mesto u grupi, ali s obzirom na to koliko je ovo takmičenje izjednačeno, dok se ne dođe do TOP 16 faze apsolutni prioritet crno-belih biće ABA liga na koju sada moraju da bace sve karte i gde ne smeju da dozvole nikakva iznenađenja.

Generalno gledano, Partizan gura muški ovu sezonu. Dosta će toga zavisiti od pojačanja koja će stići i tu bi sve moglo da dobije potpuno drugačiju konotaciju.

A dok pojačanja ne stignu, Parni valjak mora da nagazi gas. I da ne gleda u retrovizor.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara