(© FIBA)
(© FIBA)

Pero Kameron protiv Brajantovog klona: Cela hala skandirala „Kobi, Kobi, Kobi“ (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 28.08.23. | 13:00

Sjajna partija naturalizovanog Jordanca nije bila dovoljna da se nadmudri Novi Zeland

Kao da je neko ušao u vremensku kapsulu u vratio nas dve decenije unazad. Na turniru u Indijanapolisu, kad je naša reprezentacija, tad pod imenom Jugoslavija, poslednji put bila prvak sveta, pažnju košarkaških zaljubljenika na sebe je skrenula selekcija Novog Zelanda. Po više osnova: haka plesom pre utakmica, četvrtim mesto na kraju takmičenja i uticajem Pera Kamerona, jedinog igrača van NBA u idealnoj petorci Svetkog prvenstva. Na tom takmičenju nije bilo Kobija Brajanta, jer su Sjedinjene Američke Države potcenile konkurenciju i to im se osvetilo, ali je sudbina udesila da se momak koji likom podseća na slavnog atletu pojavi u Manili. I nameri baš na sastav Novog Zelanda koji s klupe predvodi Pero Kameron.

U pitanju je Rondej Holis Džeferson, koga je Jordan tokom leta naturalizovao i dobio sjajno pojačanja za Mundobasket. Na uvodnom susretu sa Grcima njegovi potezi su, uprkos porazu, oduševili publiku u Manili, u njemu je videla kopiju Brajanta, kako zbog broja 24 na poleđini dresa, tako i pokreta nalik nekadašnjem asu Los Anđeles Lejkersa. Snimci na kojima se vidi kako Holis Džeferson podseća na Brajanta postali su viralni i zato je susret Kamerona i „Brajantovog klona“ privikao mnogo veću pažnju nego da je azijski tim bio bez tog vrednog pojačanja.

Izabrane vesti

------------

200.000 dinara i danas čeka na tebe, izađi na crtu!

------------

Na kraju se ispostavilo da je Novi Zeland dobio tek u produžetku (95:87) i tako sačuvao šanse za plasman u narednu fazu takmičenja. Tanke, ali ipak šanse,. Presudan susret u Grupi C igraće protiv Grčke, kad će ulog biti drugo mesto, iza neprikosnovenih Amerikanaca.

Selekcija iz Okeanije se sve vreme vodila, uglavnom desetak razlike, oslonovši se na Ajzaju Lijafu. Reč je o malo poznatom košarkašu, čija je karijera isključivo vezana za australijske i novozelandske timove (imena vam ništa ne znače), ali je spakovao 23 poena i vodio sastav napred. Mada, pored raspoloženog Holis Džefersona ni to nije bilo dovoljno za miran završetak, jer je nekadašnji član Bruklina, Toronta i Portlanda bio toliko raspoložen da je naterao publiku u Manili da skandira:

„Kobi, Kobi, Kobi...“

Tada jeste promašio dva bacanja, ali je gledaoce oduševio, između ostalog, spektakularnim zakucavanjem.

S obzirom na značaj Holis Džefersona i ne baš širok kadar Jordana, samo trojica momaka u ekipi su postizali poene u prvom poluvremenu: Amerikanac je ubacio 19, Fredi Ibrahim 11, a Ahmet Duverioglu devet. Ovog poslednjeg se sećate iz vremena dok je igrao za Fenerbahče kod Željka Obradovića, ali u Jordanu nastupa pod imenom Ahmad Dvairi. Njih dvojica su predstavljala sjajnu podršku Holis Džefersonu i jedini su bili dvocifreni. Ibrahim se zaustavio na 22, a Duverioglu je dao 19. Problem je bio što je Novi Zeland postigao više od 30 poena zahvaljujući igračima s klupe. Onima na koje Jordan nije mogao da se osloni.

Prvo ime susreta svakako je Amerikanac, pošto je na deset sekundi pre kraja ubacio trojku pod faulom, odmah zatim realizovao dodatno bacanje i poravnao na 85:85, što je malo ko mogao da pretpostavi kad je Novi Zeland imao plus 12 početkom poslednje četvrtine. No, favorit je smogao snage da uzvrati posle predaha, u produžetku povede 6:0 i tako stigne do premijerne pobede na Prvenstvu sveta. Za utehu Holis Džefersonu ostaje da je meč završio sa 39 poena, što je najbolji učinak u dosadašnjem toku Mundobasketa. Time je oborio rekord ovog prvenstva koji je držao Luka Dončić na meču sa Venecuelom (37).

MUNDOBASKET, 4. DAN

Ponedeljak

Kina - Južni Sudan 69:89

/Anderson 22 - Džons 21/

Venecuela - Zelenortska Ostrva 75:81

/Kubiljan 15 - Gomes 22/

Novi Zeland - Jordan 95:87 (85:85)

/Lijafa 23 - Holis Džeferson 39/


11.45: (1,35) Obala Slonovače (16,0) Iran (3,70)

13.30: (4,10) Gruzija (17,0) Slovenija (1,30)

14.00: (1,90) Portoriko (hendikep 18,5) Srbija (1,90)

14.40: (1,90) Grčka (23,5) SAD (1,90)

15.30: (5,50) Brazil (19,0) Španija (1,20)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

FIBAMundobasketMundobasket 2023košarkaška reprezentacija Novog ZelandaPero Kameron

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara