Košarkaši Srbije (Starsport)
Košarkaši Srbije (Starsport)

Pešićev pobednički start: Letonci imali celo leto, Srbija tri dana i izbegla sudbinu Grčke, Turske, Nemačke

Vreme čitanja: 5min | pet. 26.11.21. | 10:49

Košarkaše već za dva dana čeka druga utakmica u kvalifikacijama

Čudan sistem kvalifikacija, malo vremena za uigravanje i pripremu, nov selektor, sastav koji prvi put istrčava na teren zajedno, šest debitanata, opravdan izostanak vodećih igrača, protivnik kome u napadu sve polazi od ruke… Kad se sve sabere i oduzme - košarkaši Srbije su sinoć u Beogradu zabeležili veoma bitan trijumf protiv Letonije i na najbolji način započeli dugačko putovanje, čiji je krajnji cilj – Mundobasket (25. avgust – 10. septembar 2023, domaćini: Japan, Indonezija, Filipini).

Kada se baci pogled na ostale rezultate uvodnog kola – Belorusija je srušila Tursku, Velika Britanija dobila Grčku, Estonija nadigrala Nemačku – onda nije ni čudo što su reprezentativci Srbije bili prilično zadovoljni pobedom od pola koša razlike (101:100).

Izabrane vesti

Igru će retko ko pamtiti – važni su upisani bodovi. Moglo je kvalitetnije, sigurnije, čvršće, sa manje drame... Ali ovako je možda slađe. Presudni poeni bili su delo igrača koji je u 35. godini prvi put obukao dres Srbije – Marka Jagodića Kuridže. Sa linije slobodnih bacanja doneo je reprezentaciji 101. poen za prvu pobedu u novom ciklusu kvalifikacija. Uspešno debitantsko izdanje završio je sa 16 poena (4-3 za dva, 1-1 za tri, 9-7 sl. bacanja).

"Nije moglo da bude lepše…", srećan je bio Jagodić Kuridža zbog pobede na debiju. "Plan pre utakmice je bio da se dobije meč bilo kako, jer su oni u prednosti - celo leto su proveli zajedno, a mi smo se skupili pre četiri dana. Probali smo da sa što manje kretnji dođemo do pobede i uspeli smo, to je bilo najvažnije za nas. Celu utakmicu smo jurili rezultat, mnogo smo energije potrošili, hvala bogu - mislim da smo zaslužili da pobedimo. Sada treba da se odmorimo i idemo u Belgiju po još jednu pobedu“.

Jagodić Kuridža je postigao ključne poene, ali zasluge za trijumf idu još nekolicini igrača. Pre svega Milošu Teodosiću, koji je kapitenski koračao po parketu Pionira, aplauzima nagrađivao saigrače, bodrio ih kad nije išlo, ustajao sa klupe u svakom bitnom trenutku. Bio je najefikasniji sa 21 poenom, uz odlične procente: 8-6 za dva, 2-1 za tri, 6-6 sa penala. Imao je i dva skoka i devet asistencija.

Istakao se i tandem iz Partizana SmailagićAvramović. Mladi centar je prvi put zaigrao za reprezentaciju, doživeo je i povredu, posle koje je samo odmahnuo rukom kada ga je selektor Pešić pitao da li da napravi izmenu, ali sigurno da će po lepom pamtiti debi. Do tog trenutka je postigao 15 poena, uz dva skoka i tri uspešna dodavanja.

StarsportStarsport

Avramović je u prethodnim kvalifikacijama nosio i kapitensku traku, tako da je sada kao jedan od najiskusnijih preuzeo odgovornost, nanizao 17 poena, zabeležio pet skokova i sedam asistencija i značajno pomogao da se dođe do pobede. On je posle meča imao samo reči hvale za saigrače...

Mnogo teška utakmica protiv ekipe koja je uigrana. Bez Bertansa i Porzingisa – ovo je njihov najjači sastav. Mi smo generalno znali neke akcije koje igraju, ali imali smo kratak vremenski period da pohvatamo sisteme u odbrani. U napadu smo igrali fantastično - 101 dat koš, mnogo poena iz tranzicije, mnogo otvorenih trojki… Veoma važni poeni Dangubića i Ristića - dva plus jedan, Kuridža za dva iz ćoška, Teov iznuđen faul, veoma bitni koševi da bismo ostali smireni. Letonci su pogađali neke neverovatne šuteve u prvom poluvremenu, onda se otvorio ovaj Lomaš koji je odigrao fantastičnu utakmicu. Brzo je stigao do dvocifrenog učinka… Bilo ga je vrlo teško zaustaviti, ali bože moj. Mi smo odigrali koliko smo mogli u ovom trenutku, svaki igrač je dao maksimum. Svi dolazimo iz klubova, iz drugačijih sistema, imali smo tri dana da se spremimo, mozak nam je bio pun informacija. Izborili smo se, doneli trijumf i idemo u Belgiju da pobedimo“.

Zbog pobede i uspešnog debija bio je srećan i Dušan Ristić, koji je sasvim svestan da mnogo toga mora da se popravi...

Videli ste sve. Utakmica nije bila sjajna za nas, dopustili smo im da daju sto poena. U jednom trenutku su izgledali kao da su imali šuterski trening, nisu mogli da promaše, pogotovo za tri“, proanalizirao je posle pobede centar Dušan Ristić. „U sledećoj utakmici ćemo sigurno ispraviti neke stvari, svakako važna pobeda za ovaj tim jer se prvi put nalazimo u ovakvom sastavu. Imali smo malo vremena da se uigramo, tako da će nam ovo sigurno značiti za samopouzdanje i verujem da ćemo već protiv Belgije izgledati mnogo bolje“.

Naredni izazov za Pešićevu četu je duel sa Belgijancima u gostima, zakazan za nedelju od 15 časova i 30 minuta.

Ne očekujem lak posao“, naglasio je Marko Jagodić Kuridža. „Igrao sam u Belgiji, znam te igrače, znam da će biti sigurno teško. To je sastav koji igra dugo zajedno. I u reprezentaciji, a i u klubu - svi su igrali u Ostendeu. Taj trener Dario Đerđa je selektor reprezentacije, sigurno da su uigrani. Znaju šta hoće i biće nam teško, ali nadam se pobedi“.

Sinoć su reprezentativci u bitnim momentima dobili jak vetar u leđa sa tribina. Gledaoci su prepoznali da im je podrška potrebna i odreagovali su na pravi način. U Belgiji neće moći da računaju na taj adut, ali veruju da će sada kada su probili led, mnogo lakše igrati i funkcionisati na gostovanju.

Oni su još uigraniji tim od Letonije. Svakako mislim da smo kvalitetom ispred njih. Imamo sjajnog plejmejkera Miloša Teodosića, koji nosi reprezentaciju godinama, koji se uvek odaziva - nebitno da li su u pitanju Olimpijske igre ili kvalifikacije za EP i SP, njemu svaka čast. On je primer kako treba da se odnosi prema reprezentaciji i to nas mlađe podiže i moramo da damo maksimum. Sa ovim pristupom i sa malo manje grešaka sigurno ćemo pobediti“, ubeđen je u trijumf Aleksa Avramović.

Kapiten Miloš Teodosić je rekao da mu je bilo važno između ostalog, i da šest debitanata prvu zvaničnu utakmicu u dresu reprezentacije pamte po trijumfu. Sigurno da istu želju ima i za drugu.

Nova era Svetislava Pešića na užarenoj klupi počela je trijumfom... Pa neka se niz i nastavi u Monsu.



tagovi

Aleksa AvramovićMarko Jagodić KuridžaSvetislav Pešićkošarkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara