(©FIBA)
(©FIBA)

Pobeda za kraj Evrobasketa: Srbija deklasirala Nemačku i zauzela peto mesto

Vreme čitanja: 2min | ned. 25.06.23. | 15:57

Izabranice Marine Maljković upisale i drugi trijumf u razigravanju…

Na Evrobasket su košarkašice Srbije stigle sa krunom, sa kontinentalne smotre se vraćaju bez nje. Od medalje su ovoga puta bile daleko, iako su se nadale da bi ponovo kući mogle da se vrate sa odličjem. Možda bi sve bilo drugačije da je pobeđena Mađarska, put do završnice bio bi lakši, ali kada se podvuče crta – primarni cilj je ispunjen.

Srpkinje će se pojaviti u kvalifikacijama za Olimpijske igre, nisu ostale bez te prilike. Stoga ni utisak sa Evrobasketa nije nezadovoljavajuć. Valja na to pridodati i da su izabranice Marine Maljković turnir završile sa dva trijumfa. Pobeda protiv Crne Gore, pa i nad Nemicama za kraj – 78:62.

Izabrane vesti

U najbitnijoj utakmici na šampionatu dvostruke evropske prvakinje krenule su iz minusa, načisto su potonule i ni teoretske šanse nije bilo da uhvate Belgijanke. Platile su ceh srpske košarkašice zbog užasnog otvaranja, da bi u meču za peto mesto i konačan plasman sve bilo drugačije u odnosu na četvrtfinalni duel. U prvoj četvrtini ubacile su bezmalo koliko i za celo poluvreme u sudaru sa Belgijom.

Nisu paničile košarkašice Srbije, birale su jednostavna rešenja u napadu. Išle su na prodor – prednjačila je Ivon Anderson – ili se posle driblinga dizale na šut sa poludistance i – pogađale. Ruka je bila mirna, Jovana Nogić u uvodnim minutima izuzetno raspoložena, kao i Aleksandra Crvendakić, koja je ubacila prvu trojku.

Upravo su dalekometni šutevi bili jedino oružje na koje su se Nemice oslanjale. I dok je ono funkcionisalo, bile su u igri. Imale su kakvu-takvu šansu, ali i tada bile u zaostatku. Alina Hartman je vezala trojke, u kvartkom vremenskom intervalu Nemačka je pogodila četiri, ali je do kraja prvog dela igre promašila sijaset šuteva. Što otvorenih, što preko ruke.

Takva taktika nije imala prođu…

Izabranice Marine Maljković pročitale su nameru suparnica, išle su na lake poene i forsirale igru u tranziciji, a kada bi na šutu za tri ostajale same – završavalo se pogocima. Svaki treći je do finiša bio realizovan. Saša Čađo je, uz Aleksandru Crvendakić, bila zadužena za pogotke sa distance, dok su ogroman posao u reketu odradile Dragana Stanković i Mina Đorđević.

Najveći teret standardno je iznela Ivon Anderson. Ubedljivom trijumfu – veći deo meča Nemice bile na dvocifrenom zaostatku – i osvajanju petog mesta doprinela je sa 16 poena, šest asistencija i četiri skoka. Ponovo je bila najefikasnija u srpskom timu. Pratila ju je Mina Đorđević sa 12 poena, dok su 10 upisale Aleksandra Crvendakić i Dragana Stanković.


tagovi

ženska košarkaška reprezentacija Srbijeevropsko prvenstvo u košarciEvrobasket za košarkašice 2023Marina MaljkovićIvon AndersonJovana NogićAleksandra Crvendakić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara