Budućnost je njihova (©Starsport, MN Pres, Fiba)
Budućnost je njihova (©Starsport, MN Pres, Fiba)

Počinje Superliga: Budućnost je njihova, a slava - ničija

Vreme čitanja: 7min | pet. 24.05.24. | 12:02

I Partizan i Crvena zvezda u sastave priključili juniore. Na posebnom skeneru Andrej Kostić, Savo Drezgić kao i dvojac iz Mege Filip Jović i Bogoljub Marković

Završnicom košarkaške Superlige staviće se tačka na sezonu 2023/24. Za trofej prvaka Srbije boriće se branilac trona Crvena zvezda, Partizan Mozzart Bet koji učestvuje nakon dve godine bojkota, Mega, te FMP. Prvi polufinalni mečevi se igraju danas, a u njima se sastaju najpre crno-beli sa ekipom iz naselja Braće Jerković od 18.30 u Areni, pa potom u dvorani "Aleksandar Nikolić" crveno-beli dočekuju Pantere (20.30). Serije se igraju na dve pobede, kao i finale.

Posle završetka borbi u regionalnoj ABA ligi u kojoj je Zvezda brže i lakše od očekivanog počistila Patizan sa 3-0, na izazove u domaćem takmičenju se ne gleda sa tolikom važnošću i imperativom. Kako kod večitih tako i kod ostalih. I za takav stav ih ne treba kriviti jer je liga odavno izgubila svaku relevantnost i odavno nikoga nije lansirala u zvezde, a pogotovo je teško naći motivaciju posle naporne sezone, toliko odigranih utakmica i svih emotivnih rolerkostera kroz koji se prolazilo u prethodnih osam meseci.

Izabrane vesti

Zbog svega toga, sem prestiža i osvajanja novog pehara, ovi mečevi treba da posluže najviše kao audicija za neke nove mlade asove koje šira javnost još nije upoznala, a u čiji talenat može da se uveri. Kao i da sami klubovi vide na koga mogu da računaju u budućnosti. U tome je umnogome pomoglo i pravilo o ograničenom broju stranaca koji mogu da nastupaju (po četiri u svakom klubu).

ZVEZDINA BUDUĆNOST: KOSTIĆ, RADOVANOVIĆ I MARJANOVIĆ

Andrej Kostić (©Starsport)Andrej Kostić (©Starsport)

Zato je na spisak prijavljenih igrača za ovo takmičenje, Zvezda uz standardne prvotimce stavila i trojicu juniora koji bi minute mogli i trebali da dobiju u duelu sa FMP. U pitanju su Andrej Kostić, Relja Radovanović i Stefan Marjanović koji su uskočili na mesta prekobrojnih Majka Tobija, Džavontea Smarta i Fredija Gilespija, dok je Adam Hanga od ranije povređen.

Od tog trija, debitantske minute u prvom timu je za sada ostvario samo Kostić koji je učestvovao na ovogodišnjem Kupu Radivoja Koraća u Nišu na kojem su crveno-beli odbranili trofej. U polufinalu protiv Čačka 94 je za nekih šest minuta ubacio sedam poena i zavredeo ovacije niške publike. Perspektivni 17-godišnji plejmejker se smatra najtalentovanijim klupskim prospektom, u juniorskom timu je vodeći strelac i lider te se očekuje da dobija sve više prilike da trenira i nastupa za seniore. Sada će biti u prilici da deli loptu sa svojim idolom Milošem Teodosićem i tako pomogne timu da osvoji istorijsku petu triplu krunu.

Za Kup je među prijavljenima bio i Stefan Marjanović, međutim on tada šansu da zaigra nije dobio. Sada će se to verovatno promeniti. U pitanju je centar 2007. godište, visok 210 centimetra koji je prošlog leta stigao na Mali Kalemegdan iz Vojvodine. Kao i Kostić je deo mlađih reprezentativnih selekcija. Odlikuje ga izvanredna igra u oba pravca i ogroman potencijal koji će moći sada da prikaže. Kada ga je Zvezda dovela prošlog septembra predstavila ga je kao jednog od najtalentovanijih centara Evrope u svom uzrastu.

Što se tiče Radovanovića, on je potpuno novo lice. Igra na poziciji beka, krasi ga sjajan pregled igre i odličan osećaj za asistenciju. Ima 19 godina i učestvovao je sa Kostićem i Marjanovićem na kvalifikacionom turniru Evrolige.

DREZGIĆEVA POTVRDA I DIMITRIJEVIĆEVA PROMOCIJA

Savo Drezgić protiv Fuenlabrade (©Starsport)Savo Drezgić protiv Fuenlabrade (©Starsport)

Kada je pak reč o crno-belima, oni među 13 prijavljenih igrača imaju dvojicu junoša - povratnika iz Amerike Savu Drezgića i Aleksu Dimitrijevića. O Drezgićevim kvalitetima se zna pošto on već dve godine ima kratka pojavljivanja u prvom timu kako na Kupu tako i u ABA ligi (ove sezone odigrao tri meča). Prethodne mesece je proveo preko Atlantika u Akademiji na Floridi gde je svoje veštine dodatno unapređivao, a ostvario je neke više nego zapažene partije. Sada se vratio u crno-belo jato i pokušaće da pomogne četi Željka Obradovića da osvoji utešni trofej u sezoni. Može se slobodno konstatovati da je 17-godišnji momak već prerastao svoje vršnjake pošto neretko beleži i 25+ partije, a posebno je briljirao na evroligaškom kvalifikacionom turniru gde je bio uvršten u najbolju petorku i pomogao Partizanu da osvoji treće mesto.

Deo tog tima bio je i Dimitrijević koji je tada u proseku beležio 14,3 poena uz sedam skokova. U juniorskoj ABA ligi je odigrao dva meča sa ličnom statistikom od devet poena, 9,5 skokova i tri asistencije. U pitanju je momak na poziciji krilnog centra visok 213 centimetra rođen 2006. godine koji će se sada po prvi put predstaviti Partizanovoj publici.

Drezgić i Dimitrijević će zameniti Pi Džej Dožera, Džejmsa Nanelija i Frenka Kaminskog čiji ugovori sa timom iz Humske su istekli.

MEGA BEZ PLAVŠIĆA, ALI SA INOSTRANIM POJAČANJEM

Nelson Filips (Foto: Mega)Nelson Filips (Foto: Mega)

Sem večitih, imaće šta da pokažu i Mega i FMP. Ekipa u ružičastim dresovima je kao najmlađa u ABA ligi ove sezone stigla do polufinala, a sada će u nešto izmenjenijem sastavu da pokuša da napravi novo čudo. Neće trener Marko Barać moći da računa na kapitena Uroša Plavšića koji je dogovorio saradnju sa Zvezdom za narednu sezonu, dok se pritom još oporavlja od povrede nosa iz plej-ofa regionalne lige. Ipak, sa druge strane, u tim se posle NBA kombajna gde se pripremao za izlazak na draft u kojem se očekuje da bude izabran u prvoj rundi, vratio Nikola Đurišić i predvodiće saigrače u pokušaju da ostvare novo čudo.

U pauzi između dva takmičenja, Mega je potpisala čak tri nova igrača - dvojicu za Superligu i jednog za juniorski sastav. Iz Nemačke je stigao perspektivni Džek Kajil koji igra na poziciji organizatora igre. Rođen je 27. januara 2006. godine u Berlinu, a visok je 191 centimetar. Prethodne sezone je nastupajući za juniorski tim Albe izabran u najbolju petorku ANGT kvalifikacionog turnira u Minhenu, gde je u proseku beležio 18,5 poena, 4,8 skokova, 3,5 asistencija i 3,8 ukradenih lopti po utakmici. Prošlog leta je prešao u redove Rasta Fehte, a ove sezone je nastupajući za B tim u drugoj nemačkoj ligi beležio u proseku 10,5 poena i 2,8 asistencija. Ove sezone je nastupio i za Next Generation selekciju na ANGT kvalifikacionom turniru u Podgorici, gde je takođe bio izuzetno zapažen sa 15 poena, 7 asistencija i 2 ukradene lopte u proseku. Prošlog meseca je bio deo juniorske reprezentacije Nemačke sa kojom je osvojio bronzanu medalju na „Albert Švajcer“ turniru koji je održan u Manhajmu, a gde je izabran i u najbolju petorku turnira, pošto je u proseku beležio 13,3 poena, 4,5 asistencija i 1,8 ukradenih lopti po utakmici. Upravo on je trenutno sa juniorskom ekipom na završnom turniru Evrolige u Berlinu, dok bi od naredne sezone mogao dobiti šansu u prvom timu.

Posle njega je stigao doskorašnji igrač Vršca, Nelson Filips (25) i on će predstavljati snagu u Superligi. Ne spada u grupu mlađih igrača, ali je neko ko i te kako može da pomogne timu. Ove sezone je pružao sjajne partije u Košarkaškoj ligi Srbije, gde je na kraju izabran u najbolju petorku lige. U proseku je beležio 20 poena (65,2% za dva poena) uz 5,8 skokova i 2,2 asistencije i 2,3 ukradene lopte po utakmici, a sa ukupno 693 indeksna poena zauzeo je drugo mesto na listi najkorisnijih igrača lige.

Prethodno je proveo četiri godine u NCAA, od kojih tri igrajući igrajući za Džordžija Stejt Univerzitet i jednu za Troj Univerzitet.

Ugovor je potpisao i Mihailo Petrović (21), momak koji je prošao mlađe selekcije Partizana, a u aktuelnoj takmičarskoj godini je nastupao za OKK Beograd gde je bio jedan od najboljih igrača. Upisao je 25 nastupa u KLS i prosečno beležio 21,2 poena i 6,8 asistencija, za indeks korisnosti po meču 22,1. Igra na poziciji plejmejkera i zameniće povređenog Stefana Miljenovića.

Takođe, u prvom timu su od ranije nalaze i dva mega talenta Filip Jović i Bogoljub Marković koji su nastupali u doigravanju jadranskog šampionata, a sa juniorskim timom su osvojili domaću i regionalnu krunu. Iako su mogli da budu deo tima koji se trenutno u Berlinu bori za evropski trofej, odlučeno je da oni steknu iskustvo u seniorskoj košarci baš kroz Superligu čime su dodatno obogatili plejadu mladih momaka koji će prodefilovati ovogodišnjim izdanjem takmičenja.

Nikola Šaranović (©MN Press)Nikola Šaranović (©MN Press)

Na kraju tu je i FMP, ekipa koja jedina nije direktno izborila mesto među četiri najbolja tima već je morala da igra razigravanje u kojem je najpre bila bolja od Vojvodine, pa čačanskog Borca. Ukupno su slavili u četiri meča i tako stigli na megdan sa Zvezdom u kojoj kao jedinu želju imaju tu da se pokažu u što boljem svetlu.

U odnosu na neke ranije godine, sada imaju nešto iskusniji sastav. Od mlađih snaga tu su Nikola Šaranović, Lazar Gagić i Nikola Gašić. Od legionara su prisutni Slovenac Matej Rebec te Amerikanci Nejt Votson i Demetre Roberts koji je posebno upečatljiv učinak ostavio u drugom duelu sa Borcem kada je ubacio 42 poena uz osam asistencija za indeks 49 čime je zavredeo posebnu pažnju na sebe. Sigurno je da će biti na oku Zvezdinih igrača u polufinalnom obračunu koji za tim iz Železnika sam po sebi već predstavlja ispunjen cilj kako je trener Saša Nikitović i naglasio pred početak takmičenja.

Zaključak je takav da se malo kome ove utakmice igraju, što se vidi i po načinu kako su njima u razigravanju pristupili subotički Spartak, Vojvodina i Borac iz Čačka koji su na teren slali praktično juniorske sastave. I iz toga sigurno izvukli nešto pozitivno pre svega za te mlade momke, pa onda i za celu organizaciju. Tako bi valjalo da rezonuju i ova četiri preostala tima, posebno Partizan i Zvezda pa da ako ništa drugo na taj način barem daju novi smisao i značaj takmičenju koje je nažalost izgubilo svaku reputaciju.

SUPERLIGA (POLUFINALA)

Prvi mečevi:

Petak

18.30: (1,07) Partizan (25,0) Mega (8,50)

20.30: (1,85) C. zvezda (hen -17,5) FMP (1,85)

Drugi mečevi:

Ponedeljak (27.05.)

18.00: FMP - C. zvezda

20.00: Mega - Partizan

*Treći mečevi:

Četvrtak (30.05.)

18.00: Partizan - Mega

20.00: C. zvezda - FMP

* Ako bude potrebno



tagovi

KLSKK PartizanKK Crvena zvezdaKK MegaKK FMP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara