""
""

Poraz koji ne boli previše! Parkerov hitac prizemljio Srbiju, Bogdan nije uspeo uz zvuk sirene

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.08.16. | 21:02

Posle tri vezana poraza, Petlovi nadjačali srpske Orlove. Ali, tim Aleksandra Đorđevića može biti zadovoljniji, za nijansu

Košarkaška reprezentacija Srbije ponovo nije pobedila, ali ovog puta može se doneti zaključak da poraz od Francuske neće mnogo boleti. Jer, Trikolori su izabrali teži put i minimalnim trijumfom rezultatom 76:75 (26:17, 14:19, 17:24, 19:15) odredili se ka tome da najverovatnije sa trećeg mesta idu na SAD u eventualnom polufinalu. 

Izabrane vesti

Srbija je na kraju pala u pravom trileru posle važnog pogotka Tonija Parkera, koji je bio gotovo neprimetan praktično ceo susret, a onda ubacio jedan jako težak hitac za "pirovo slavlje" Petlova.

Dosta se polemike vodilo pre početka susreta šta je pametnije - ići na pobedu i biti u pol poziciji za treće mesto, ili ne zapinjati i tražiti poslednju kartu za četvrtfinale kako bi se u kasnijim akcijama izbegla američka ekspedicija. Srbija se donekle odredila da čeka rasplet u Grupi B i gotovo sigurno će odmeriti snage sa tamošnjim prvoplasiranim timom. A tamo se ništa neće znati verovatno do poslednjeg meča, posle raspleta u prva dva kola, pritom poslednje mečeve grupne faze igraju dan kasnije. 

Kod Francuske najbolji strelac bio je Nando De Kolo sa 22 koša, dok je kod Srbije Miroslav Raduljica imao 16 poena.

Što se meča tiče, loše je počelo po srpski tim. Selektor Đorđević se odlučio za pomalo iznenađujuću startnu petorku - Jović, Nedović, Kalinić, Birčević, Jokić. Nadao se šef struke da bi tako mogao da iznenadi protivnika, ali to nije bio slučaj. Francuska je, verovatno željna da popravi utisak posle poraza od Australije, ali i da uzvrati udarac Orlovima posle tri uzastopna poraza, rafalnom paljbom zapalila mrežicu i za nepunih pet minuta imala velikih 16 poena prednosti - 20:4.

Doduše, ne treba izbeći ni to da je Francuska u uvodnim minutima utakmice bila praktično bez promašaja. Samo Nikola Batum ubacio je tri uzastopne trojke u tom vremenskom periodu, potom je Nando De Kolo imao simultanku sa šest uzastopnih poena. Ali, ubrzo se sve promenilo. 

Đorđević je bio primoran da okrene ploču, a ulaskom Teodosića, Raduljice i Bogdanovića Srbija se podigla iz startnog nokdauna, a sve linije petorke bile su čvrsto povezane. I odmah se osetilo prisustvo iskusnijih kajli, odnosno nosilaca igre, jer je nivo radne etike bio na značajno višem nivou.

Srpski kapiten bio je u pravom elementu, pa je svog centra i najboljeg strelca tima dosad „hranio“ loptama ispod koša, ali i započeo seriju trojki za podizanje samopouzdanja i radne temperature. Teodosić je počeo, Jović je nastavio, a onda je na strelište izašao Bogdanović. Fenerbahčeov strelac je sa tri brza, dalekometna hica naveliko popravio raspoloženje među Orlovima, što je unelo određenu dozu nervoze kod starog poznanika, pa je zadrhtala ruka dotad nepogrešivim Francuzima. Prava borba mogla je da krene, jer je posle 20 minuta Srbija imala deficit od  samo četiri koša (40:36).

Jedini pravi problem za Srbiju u tom delu bila je slaba igra Nikole Jokića, koji je već u drugom kvartalu uspeo da skupi četiri lične greške, što je dobrano uticalo na rotaciju u nastavku susreta. Ali, ne i na dalji razvoj situacije. 

Treća deonica je u svakom smislu pripala Orlovima - u obe faze igre Srbija je apsolutno dominirala, a to je uticalo i na psihički momenat. Brzo, poletno, hrabro, opušteno i sa jasnim ciljem. Baš kao što je to bio slučaj sve do susreta sa Australijom. Ponovo su Orlovi bili oni stari! Posebno u završnih nekoliko minuta, kada je Francuska ušla u „drobilicu“, a Vensan Kole nije znao kako da zaustavi veliki nalet Srbije. Đorđevićevi igrači su došli do prvog vođstva na meču, a za poslednju četvrtinu poneli su važnih tri poena viška - 60:57.

Trikolori ništa nisu mogli da pogode, izgledali su gotovo kao protiv Australije, prvenstveno jer je odbrambena linija svetskog vicešampiona delovali su poput nepremostivog zida, uz dobru kontrolu skokova. Svaki sledeći ispucani ćorak samo je više zapaljivao nerve već razraženih francuskih igrača, a glavna figura velikog uspona Orlova bio je Marko Simonović. Onako kako on to zna, dok je fokus bio na Bogdanoviću, Teodosiću i ostalima. 

Ali, sve to nije vredelo, jer je Srbija na kraju potpisala kapitulaciju. De Kolo je bio čovek odluke, jer je svojim pametnim potezima uticao da se Francuska pokrene s mrtve tačke, ali i umiri Srbiju. Ušlo se u još jednu neizvesnu završnicu, u kojoj je Toni Parker pokazao pun sjaj klase koju poseduje i izvukao keca iz rukava. Na 30 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene pogodio je praktično sa crte koja deli prostor za tri poena i unutrašnji prostor, i to preko ruke. 

A onda su poslednja dva napada otišla na Bogdanovićevu dušu. Prvu je prepustio loptu rivalu, što Batum nije kaznio, da bi onda uz zvuk sirene pokušao da donese pobednički zaokret. I nije uspeo. Ali, teško da će mu neko zameriti. 


SRBIJA - FRANCUSKA 75:76 (26:17, 19:14, 24:17, 15:19)

Dvorana: Karioka Arena 1
Gledalaca: 6.901
Sudije: Boris Rižik (Ukrajina), Stefan Sejbel (Kanada), Olegs Latisevs (Letonija)

Srbija: Teodosić 10 (9as), Simonović 9, Bogdanović 10, Marković 7, Kalinić 4, Nedović 5, Birčević, Raduljica 16, Jokić 2, Štimac 5, Jović 5, Mačvan 2.

Francuska: Ertel 5, Batum 11, Dio, Lovernj 12, Kaudi, Parker 6, Pjetrus 1, De Kolo 22, Diao 11, Želabal 5, Gober 3, Tili.

(FOTO: Action Images, Star Sport)


tagovi

Rio 2016OI 2016Nikola BatumNando De KoloMiloš Teodosićkošarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija FrancuskeBogdan Bogdanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara