Detalj sa meča (© Reuters)
Detalj sa meča (© Reuters)

Poslastica Slovencima: Luka razigrao ceo tim, Čančar i Tobi za preokret protiv Španije

Vreme čitanja: 2min | ned. 01.08.21. | 12:26

I bolju startnu poziciju uoči žreba za četvrtfinale

Šlager poslednjeg kola grupne faze košarkaškog turnira pripao je Slovencima. Sastav selektora Aleksandra Sekulića je savladao Španiju u jednoj od najuzbudljivijih utkamica olimpijskog turnira – uz onaj deul Francuske i Sjedinjenih Američkih Država na otvaranju – i na taj način osigurao bolju startnu poziciju pred početak nokaut rundi.

Prvak Evrope iz 2017. slavio je 95:87, pa će se u žrebu za četvrtfinale naći na povolašćenoj strani, što znači da ne može da igra sa Francuskom, SAD-om, Australijom. Podrazumeva se, i Crvenom furijom, s kojom je bio u Grupi C.

Izabrane vesti

Do slavlje u Siatama areni Slovence je vodio Vlatko Čančar. Saigrač našeg Nikole Jokića u Denveru postigao je 22 poena (osam od 12 iz igre), pogodio četiri trojke iz sedam pokušaja i bio ključna figura derbija poslednje runde. Slovenci su pokazali izvanredan timski duh, nisu posustajali ni kad su zaostajali 12 poena, mic po mic topili su prednost aktuelnog šampiona sveta i istakli ozbiljnu kandidaturu za medalje.

Imaju lidera ove generacije u liku Luke Dončića. As Dalasa nije bio učinkovit kao na mečevima sa Argentinom i Japanom, zaustavio se na 12 poena (ubacio samo dva od sedam pokušaja iz igre), međutim, za divljenje je njegovo razigravanje ostatka tima. Bivši as Real Madrida meč je okončao sa 14 skokova i devet asistencija, samo jedna mu je nedostajala da postane tek treći košarkaš koji je na olimpijskom turniru upisao tripl-dabl, ali od individualnih ostvarenja Luki je važnije kako deluje ekipa.

A deluje skladno. Fantastičnog Čančara pratio je Klemen Prepelič sa 15, a pogotovo Majk Tobi sa 14 poena i isto toliko skokova. Možda i odlučujući faktori u trenucima kad su Slovenci jurili prednost Španaca. Dvocifren je bio još Jaka Blažić sa deset, dok je bivši košarkaš Partizana Edo Murić postigao osam poena.

Na krilima Rikija Rubija i Alberta Abaldea Španci su bolje otvorili meč, kontorlisali dešavanja na parketu sve do sredine treće četvrtine, u jednom trenutku proradio im je šut sa distance, ubacili su četiri vezane trojke (dve veteran Pau Gasol, po jedno Serhio Ljulj i Abalde), pomoć su imali u liku Rudija Fernandeza (12 poena), ali su u završnici posustali, skratila im se ruka i najviše svojim glupostima (od kojih je najupečatljivija da su kaženjeni slobodnim bacanjem i napadom za Slovence zato što su prilikom povratka sa tajm auta imali na parketu šestoricu igrača) izgubili su meč.

Rubio je utakmicu završio sa 18, a Abalde sa 14 poena. Falilo je još raspoloženih pojedinaca.

OLIMPIJSKE IGRE, KOŠARKAŠKI TURNIR ZA MUŠAKRCE

Treće kolo

Grupa C

Argentina – Japan 97:77

/Skoola 23 – Baba 18/

Španija – Slovenija 87:95

/Rubio 18 – Čančar 22/



tagovi

košarkaška reprezentacija SlovenijeOlimpijske igreOlimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021košarkaška reprezentacija ŠpanijeRiki RubioKlemen PrepeličVlatko ČančarLuka Dončić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara