""
""

Poslednje zajedničko leto i poslednje zajedničko zlato... (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | čet. 29.06.17. | 11:11

Jugoslovenski košarkaški tim raspao se na vrhuncu moći...

Još jedno leto, još jedno zlato. Ipak, bila je to godina u kojoj su svi sportski uspesi, a bilo ih je baš mnogo pali u drugi plan zbog zaglušujuće buke ratnih bubnjeva i talambasa na prostoru bivše nam države. I u takvoj atmosferi košarkaška reprezentacija Jugoslavije uspela je da odbrani titulu evropkog prvaka.

Izabrane vesti

Selekcija koju je maestralno predvodio sa klupe Duda Ivković odigrala je još jedno veliko takmičenje bez poraza. Plavi su upisali svih pet pobeda, uključujući i onu u finalu odigranom 29. juna pred krcatim tribinama hale Palaco delo Sport u koju je tada stalo 12.000 navijača, mahom domaćih.

Ali ništa im nije pomoglo. Ni to što Dražen Petrović te godine nije igrao na EP, ni sramna odluka slovenačke vlade da Zdovcu pred polufinale naredi povlačenje iz reprezentacije Jugoslavije.

Na terenu je u Plavim dresovima dominirao strašni trio Divac-Kukoč-Rađa. Bukvalno niko nije mogao da ih zaustavi, pa ni domaćini Italijani koji su poprilično motivisani ušli u finalnu utakmicu verujući da možda uz podršku sa tribina mogu da naprave senzaciju. Međutim, sve je to bila igra mačke i miša u okršaju za zlato. Od prvog sudijskog podbacivanja Jugoslavija je kontrolisala meč. I koliko god se Italijani trudili, predvođeni Đentileom, Manjifikom i Pitisom da drže ritam sa šampionom Evrope, nisu mogli.

Rađa i Kukoč su bili veoma efikasni sa po 20 i više poena, dvocifren je bio i Divac, a zanimljivo bekovski tandem Đorđević-Danilović koji je tek nadolazio kada je u pitanju reprezentacija, nije bio ofanzivno previše angažovan. A nije ni bilo potrebe kada se pogleda konačan rezultat.

Ovo zlato je bilo oproštaj od zajedničke države, ujedno i oproštaj hrvatskih košarkaša od reprezentacije Jugoslavije. I ono što "žulja" verovatno više od svega, makar u sportskom smislu, ostali smo uskraćeni za odgovor da li je ovaj tim, pojačan Draženom Petrovićem, mogao da napadne i nokautira originalni američki Drim tim u Barseloni 1992. godine...

ITALIJA - JUGOSLAVIJA 73:88 (41:48)

Hala: Palaco delo Sport
Gledalaca: 12.000
Sudije: Kostas Rigas (Grčka) i Ričard Stivs (Kanada)

ITALIJA: Fantoci 12, Đentile 8, Manjifiko 9, Del Anđelo 2, Gracis, Brunamonti 4, Premijer 2, Pitis 12, Riva 4, Pesina 14, Kosta 4, Ruskoni 2.

JUGOSLAVIJA: Danilović 9, Divac 10, Đorđević 4, Jovanović, Komazec 3, Kukoč 20, Paspalj, Perasović 12, Rađa 23, Savić 2, Sretenović 5,


tagovi

dogodilo se na današnji danSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara