Karim Abdul Džabar (Foto: AFP)
Karim Abdul Džabar (Foto: AFP)

Pre 52 godine novčić poslao Džabara u Milvoki, hoće li sreća sada pogledati Finiks?

Vreme čitanja: 4min | uto. 06.07.21. | 12:26

Večeras počinje NBA finale, koje prati veliki broj zanimljivosti

Teško da je iko pred početak sezone mogao da pretpostavi da će se u velikom finalu NBA lige sastati Milvoki Baksi i Finiks Sansi (03.00). Ipak, njihov plasman u samu završnicu i borbu za Leri O'Brajen trofej nikako nije slučajnost, a nema sumnje da nas očekuje sjajna košarka i više nego uzbudljiva finalna serija. Ne povezuje mnogo toga ove dve franšize, ali jedna stvar je ozbiljno obeležila istoriju oba kluba. Pred draft 1969. godine novčić je usrećio Milvoki, koji je dobio pravo da bira prvi i iskoristio ga na Karima Abdul Džabara (tada Lju Alsindor).

Naime, pre 52 godine Baksi i Sansi su priključeni ligi. Svoje prve sezone završili su kao poslednji u konferencijama (tada divizijama). Bio je običaj da poslednjeplasirani timovi bacaju novčić kako bi se odlučilo ko će prvi birati na draftu.

Izabrane vesti

Iako su Sansi imali lošiji skor (16-66), Baksi su imali sreće (27-55). Dobili su pravo da biraju prvi, a svima je bilo jasno na koga će ga iskoristiti. Novčić se te godine nije bacao za pravo biranja sa prvog mesta, već za Karima Abdul Džabara.

Legendarni centar je izrastao u jednog od najboljih košarkaša svih vremena. Još uvek je najbolji strelac u istoriji NBA sa 38.387 poena. Baksi su, zahvaljujući Džabaru, već u svojoj trećoj sezoni postojanja došli do NBA prstena.

Sansi su draftovali Nika Voka. Proveo je pet godina u ekipi, te nije bio deo ekipe koja je 1976. godine stigla do prvog NBA finala u istoriji (izgubila ga od Bostona posle šest utakmica). Interesantno je da je MVP finala bio Džo Džo Vajt, koji je 1969. godine biran kao deveti pik, što znači da su ga Sansi preskočili.

Sada će sastav iz Arizone imati priliku da se osveti. U finale ulazi sa prednošću domaćeg terena. Pritom, trener Monti Vilijams ima kompletan roster na raspolaganju, dok sa druge strane nema Dontea Divinćenca i prve zvezde Janisa Adetokunba. Grčki košarkaš bi ipak trebalo da se vrati u toku serije, ali se šanse da nastupi u prvoj utakmici mere promilima.

Sansi nikada nisu osvojili titulu. Poslednji put su u finalu igrali 1993. godine (pre toga još 1976. godine). Sa druge strane, Baksi imaju jednu titulu. Igrali su dosad u tri finala, ali poslednji put 1974. godine.

Predstojeće finale je specifično i po tome što ga je samo jedan od aktera ranije već igrao. U pitanju je iskusni krilni košarkaš Finiksa Džej Krauder, koji je minule sezone izgubio u borbi za prsten od Lejkersa. Svi ostali akteri debituju u samoj završnici sezone. Manje igrača sa iskustvima iz finala nije viđeno od 1977. godine. Naravno, treneri Vilijams i Majk Bundeholzer će po prvi put samostalno predvoditi ekipe u finalnoj seriji.

Sve oči će biti uprte u Krisa Pola. Veteran je u svojoj 16. sezoni prvi put u borbi za prsten. Već važi za jednog od najboljih plejmejkera u istoriji NBA lige, ali mu nedostaje titula. Sa 36 godina igra fantastično i nema sumnje da će od njega mnogo zavisiti na parketu. Tek je treći igrač koji se domogao svog prvog finala posle 16 ili više sezona. Pre njega su to izveli Kevin Vilis (18 sezona) i Džuvan Hauard (17 sezona).

Nije slučajnost što su Baksi i Sansi napravili uspeh. Milvoki je leta 2013. godine napravio tandem Adetokunbo - Midlton. Najpresu draftovali Janisa, a potom u trejdu iz Detroita doveli Midltona. Već osam sezona su zajedno u Viskonsinu, izrasio su u jedan od najubojitijih tandema lige, a sada su na pragu velikog uspeha. Izmicao im je minulih sezona, ali su ostali zajedno i učiniće sve da ostvare veliku želju.

Sansi su sa druge strane pametno draftovali prethodnih godina. Najpre su 2015. godine angažovali Devina Bukera, potom 2018. Deandre Ejtona i Mikala Bridžisa, a zatim 2019. godine i Kem Džonson.

Nije ovo prvo put da se Milvoki i Arizona sastaju u plej-ofu. Razlog za to je što su Baksi svojevremeno bili deo zapadne konferencije, pa su im se putevi ukrstili u doigravanju i pre finala. Ova dva tima povezuje i Pi Džej Taker, koji je u periodu od 2012. do 2017. godine nastupao za Sanse. Upravo se u Finiksu i dokazao u najjačoj ligi sveta, posle pet godina u inostranstvu. Tori Kreg je tekuću sezonu počeo u Milvokiju, kasnije se preselio u Sanse u trejdu, pa će se kakav god da bude ishod finala okititi šampionskim prstenom.

Interesantno je da istoriju imaju i dva rivala iz finala: Mikal Bridžis i Donte Divinćenco. Zajedno su igrali za Vilanovu i osvojili dva nacionalna prvenstva. Italijan ipak neće igrati u finalnoj seriji zbog povrede.

Pečat na ovo finale će ostaviti i Greg Popovič, kako će koplja ukrstiti dva njegova učenika. Bio je mentor i Montiju Vilijamsu i Majku Budenholzeru. Vilijams je igrao pod Popovičevom vođstvom u San Antoniju, a potom je bio i deo i njegovog stručnog štaba. Budenholzer je čak 17 sezona sarađivao sa iskusnim stručnjakom u Sparsima, zajedno su osvojili čak četiri šampionska prstena. Poklopili su se treneri Milvokija i Finiksa u Popovičevom stručnom štabu, pa su zajedno 2005. godine stigli do titule.



tagovi

Karim Abdul DžabarFiniks SansMilvoki BaksNBA plej-ofNBA ligaMonti VilijamsKris PolMajk BudenholzerGreg PopovičJanis AdetokunboKris Midlton

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara