Viktor Oladipo (©AFP)
Viktor Oladipo (©AFP)

Pre godinu dana živeo u neizvesnosti, danas mu ceo Majami kliče! Podseća na Viktora iz Indijane...

Vreme čitanja: 5min | sre. 27.04.22. | 09:26

Oladipo od dana provedenih u mračnoj sobi i iščekivanju druge operacije, do herojskog plašta i utakmice koja ga vraća u košarkaški život

Bilo je to, otprilike, pre godinu dana. Viktor Oladipo je saznao da mora na drugu operaciju desne noge i kroz njegovu glavu prolazila je prava oluja misli i pomešanih osećanja. Frustracija, strah, tuga i bes izbijali su iz njega. Nije izdržao...

Izabrane vesti

“Dotakao sam dno“, priznao je Oladipo.

Biće to vreme koje dvostruki Ol star očigledno nikada neće zaboraviti. Oladipo je nakon prolaza Majamija u polufinale Istoka preko Atlante podsetio sve kroz šta je prošao. Imao je i razlog pošto je odigrao utakmicu koju će, takođe, dugo pamtiti. Utakmicu koja ga je vratila u košarkaški život. Bio je najefikasniji strelac ekipe sa 23 poena u svom prvom ulasku u startnu petorku posle više od godinu dana.

04.00: (1,30) Golden Stejt (15,0) Denver (4,00)

Oladipu je ovo bila tek deseta utakmica u sezoni, uključujući i ligaški deo. Uskočio je na parket umesto povređenog Džimija Batlera, koji je ispao u poslednji čas zbog upale kolena, nije bilo ni Kajla Laurija i Majamiju je bio potreban neko ko će da preuzme odgovornost u petom okršaju serije sa Atlantom. Oladipo, koji je najbolje dane karijere proveo kao vedeta Indijana Pejsersa, imao je plan da konačno eksplodira i pokaže zašto je važio za jednog od najboljih igrača lige u vremenu pre nego što su ga problemi sa tetivom kvadricepsa izbacile iz koloseka, zbog čega je odigrao svega 66 utakmica tokom protekle tri sezone.

“Ne mogu zaista da objasnim zašto sam prošao sve ovo kroz šta sam prošao“, počeo je monolog Oladipo i nastavio:

“Isto tako ne mogu da objasnim ni zašto sam ovde danas. Ali ostajem u ovom trenutku i trudim se da mi svaki trenutak znači nešto. Sada samo želim da izađem na parket i igram čvrsto. Ostvarili smo veliku pobedu u odličnoj seriji. Ali, posao još nije završen. I dalje ostaje još dosta košarke da se igra, a mi moramo da se trudimo da budemo bolji“.

Majami sada čeka boljeg iz duela Filadelfije i Toronta, gde vlada prava drama uoči šeste utakmice serije koja se igra u Kanadi u noći između četvrtka i petka. Za Oladipa biće to prvo učešće u polufinalu doigravanja. Odigrao je dosad 18 plej-of mečeva, ali je svaki put završavao takmičenje u prvoj rundi.

“Sve ovo je poput blagoslova za mene, što ponovo mogu da se bavim igrom koju volim. Pre oko godinu dana čekao sam sledeću operaciju. Sećam se da sam u ovo vreme prošle godine sedeo u mračnoj sobi, sam. I slomio sam se. Ne zato što sam hteo da odustanem, već zato što sam zaista bio na dnu. Bog me je sada stavio u ovu poziciju i zahvalan sam mu na tome“, kroz suze je pričao Oladipo.

Trener Erik Spolstra je osetio da može da računa na beka rodom iz Nigerije. Pružio mu je veliku šansu, poverio mu ozbiljan zadatak, koji je on odradio gotovo bez greške.

“Iskreno mu se divim. Zaista je tako, zbog svega što je prošao kroz prethodne tri godine, posle svih povreda i frustracija, našao je snagu da ponovo radi na sebi kako bi se vratio, iako mu niko nije garantovao da će ponovo igrati“, izjavio je Spolstra i dodao:

“Toliko se daje za ovaj tim. Zbog toga svi navijaju za njega. Svaki dan dolazi na treninge sa osmehom na licu i podiže atmosferu u svlačionici“.

Posle skoro dvanaest meseci rehabilitacije, Oladipo je prvu utakmicu ove sezone odigrao 7. marta. Bio je to prvi od ukupno šest nastupa, koliko ih je imao u naredne četiri sedmice. Beležio je 6,3 poena. Spolstra ga je stalno rotirao, bio je između klupe i uloge gledaoca u civilu, što je za igrača sa Ol star etiketom frustrirajuće. Majami je već imao postavljen sistem, kompletnu rotaciju i spremljen plan za ovaj plej-of. Ali, Oladipo nije odustajao. Čekao je svoj trenutak da zablista. I dočekao!

Pre ovih 23 poena - i po tri asistencije i ukradene lopte - Atlanti ubacio je 21 poen Torontu 3. aprila, a onda još 40 u svom sledećem izlasku na parket, protiv Orlanda u poslednjoj utakmici ligaškog dela 10. aprila. Debi za Majami u plej-ofu zabeležio je u tek četvrtom meču, gde je pokazao da i te kako može biti od koristi Spolstri i celoj ekipi. I tako dolazimo do petog okršaja sa Hoksima. Pogodio je uvodna četiri šuta i tako zapalio publiku na Floridi, zbog čega je dobio stojeće ovacije kada je susret završen.

“Jako sam ponosan na njega. Mnogo toga je prošao, a psihička stabilnost koju pokazuje... Prošao je kroz pravo nevreme emocija. Vi to ne vidite, ali iza zavese on svakodnevno radi jako kako bi se vratio i bio još bolji. Dva ili tri puta dnevno trenira, a mi mu pružamo maksimalnu podršku. U plej-ofu nikada ne znaš šta može da se dogodi. Naš trener uvek baci nekog novog u vatru. Bio je spreman za ono što ga je dočekalo sada, a iskreno podsetio me je na Viktora iz dana kada je bio u Indijani“, rekao je Bem Adebajo.

I vredi se podsetiti koliko je Oladipo iz Indijane bio dobar. Dvostruki Ol star, član najbolje defanzivne petorke lige, igrač koji je zvanično ostvario najveći napredak, najbolji kradljivac u sezoni 2017/18... I sve to pre nego što je doživeo prvu povredu kvadricepsa, u januaru 2019. Vratio se na parket godinu dana kasnije ali je svima bilo jasno da je daleko od onog starog Oladipa. Zbog toga ga je Indijana trejdovala u Hjuston januara 2021. U Teksasu se nije zadržao dugo već je ustupljen Majamiju, da bi odigrao samo četiri utakmice pre nego što je lani preživeo i drugu tešku povredu... Nova operacija, nova mukotrpna rehabilitacija, još više neizvesnosti...

U utorak je izgledalo kao da je sve u redu. Kao da je spreman da pruži još više, poučen svim događajima kroz koje je prošao u ovih godinu i kusur. Nije mogao da kontroliše ono što se desilo, niti koliko dugo ga neće biti, ali je zadržao mentalnu snagu, ne samo da se još jednom oporavi u potpunosti, već da odgovori na poziv trenera i ekipe i bude ponovo najbolji.

Čini se da može još više. Odigrao je premalo utakmica kako bi dostigao vrhunac, kako bi se našao u svojoj zoni komfora. Ali, ide ka tome...


tagovi

Viktor OladipoMajami HitNBA ligaNBA plej-of

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara