Davidovac i Dobrić pored Pantera (©ABA LIGA – Dragana Stjepanović)
Davidovac i Dobrić pored Pantera (©ABA LIGA – Dragana Stjepanović)

Preveliki teret na leđima Davidovca i Dobrića, Zvezdin udarni kvartet ostao na osam poena za poluvreme

Vreme čitanja: 5min | čet. 02.06.22. | 08:19

Ivanović se nije upisao u listu strelaca u drugom poluvremenu, Kalinić četiri, Mitrović i Holins po dva...

Propustili su košarkaši Crvene zvezde veliku šansu da finale Jadranske lige završe u tri koraka, a za manje od 48 sati imaće drugu priliku za brejk koji donosi titulu. Utakmica kao takva nije ponudila poseban kvalitet i daleko veći fokus bio je na nesportskim stvarima o kojima su na konferenciji za novinare govorili Željko Obradović i Dejan Radonjić, sa zajedničkom porukom da se neke scene više nikada ne ponove u srpskoj košarkaškoj svetkovini, te da ostatak finalne serije protekne u fer i korektnom, takmičarskom duhu.

Osvrtom na dešavanja iz šestog ovosezonskog večitog derbija Crvena zvezda je u dvoboju na manji broj poena pokušala da stavi tačku, ali su nijanse presudile u korist Partizana koji je izbegao metak i produžio život bar do petka. Možda obaranje ukupnog broja poena nije bio prvobitni cilj, ali je konačni rezultat ostao ispod granice u poređenju sa onom iz prva dva susreta. Uticale su na to taktičke postavke dva stručna štaba, možda i više od toga tipično visoka vlažnost vazduha u krcatoj dvorani što je dovelo do čestih pauza zbog brisanja parketa po kojem su se igrači oba sastava klizali i jedva izbegli teže povrede, dok su ostali "spoljni" faktori dodatno umanjili napadački potencijal, ali i naružili sliku srpske klupske košarke...

Izabrane vesti

Koliko je ceo ambijent oblikovao pristup Crvene zvezde vidi se kroz prizmu pojedinačnog i timskog učinka, ali i odgovora na protivničku igru. Kod crveno-belih glavnu reč nedvosmisleno su vodili Dejan Davidovac i Ognjen Dobrić sa 39 od ukupno 67 poena. Samo u drugom poluvremenu Davidovac i Dobrić skupili su 23 od 36 Zvezdinih poena, a u poslednjoj deonici sedam od trinaest. Govorio je u najavi prvog duela u "Partizanovom" Pioniru Vlade Đurović da Crvena zvezda u svojim redovima ima više rutinera, igrača sa velikim utakmicama u nogama i osvojenim trofejima. Među njima su univerzalac iz Zrenjanina i levoruki šuter iz Knina. Uprkos ranijem, velikom iskustvu iz večitih derbija i šampionskih pohoda kroz proteklih nekoliko godina, pokazalo se da je na njihova leđa ipak stavljen preveliki teret. I nije stvar u tome da oni nisu odigrali dobro, već ih drugi nisu adekvatno ispratili. Ne energijom i odbranom, pogotovo u trećoj četvrtini koja je donela potpuni rezultatski preokret, već hladnom glavom u napadu.

Kada se učinak Zvezdinih košarkaša razloži na prostije činioce dolazimo do sledećeg detalja: u poslednjoj četvrtini Zvezda je postigla 13 poena, od čega Dobrić samo kroz dva realizovana slobodna bacanja. Davidovac je ubacio pet, gotovo koliko Nikola Kalinić, Luka Mitrović i Ostin Holins koji su svi zajedno dopisali poen više.

Dobrićev napadački učinak od 20 poena sveo se polovinom na realizacije sa slobodnih bacanja (10/13) jer je bio targetiran od strane odbrane, mada je Zeku Ledeju, Jamu Madaru i Aleksi Avramoviću “prodao“ istu fintu na šutu za tri poena, gde je dvaput izvlačio po tri penala i jednom “3+1“. U poslednjoj četvrtini je ostao bez municije, mada ni ostatak ekipe nije se proslavio u napadu osim Davidovca koji je 14 od svojih 19 poena skupio po povratku sa velikog odmora. Nije jedini imao petlju da šutne, ali je jedini pogađao.

Ekipa je dodatno morala da se adaptira na igru bez Nejta Voltersa koji je zbog povrede skočnog zgloba proveo na terenu samo četiri minuta. Njegovi minuti otišli su Stefanu Markoviću koji je u polufinalu odigrao deset i po minuta - majstoricu odgledao sa klupe - dok je u finalu skupio tri minuta na početku, jer u drugom okršaju takođe nije nastupao.

Koliki je pritisak bio na Davidovcu i Dobriću suštinski se vidi kroz učinak kvarteta koji je imao najveći uticaj na Zvezdine dve pobede. Ceo tim je posle 8/13 iz igre u trećem delu šutirao 5/17 iz igre u završnih deset minuta, uz dva slobodna bacanja. Nikola Kalinić je u drugom poluvremenu pogodio dva od šest pokušaja iz igre i ostao na samo četiri poena – ukupno devet – što je drastičan pad nakon 25 poena u prošlom meču i savršenih 5/5 za tri. Srpski reprezentativac koji je nedavno postao i otac tako je ponovo došao na drugi kraj amplitude u pogledu napadačkog učinka, pošto je finale otvorio sa tri poena i 1/5 iz igre.

Luka Mitrović je jedini je igrač Crvene zvezde pored Davidovca i Dobrića ubacio nešto tokom najvažnijih pet minuta na kraju. To mu je bio jedini koš, posle ofanzivnog skoka za 63:63, uz nešto više od 160 sekundi na semaforu. Istina, odigrao je najmanje minuta u dosadašnjoj seriji, zabeležio samo dva pokušaja iz igre. Prva dva susreta podvukao je sa po 14 poena. Nikola Ivanović nije se ni upisao u listu strelaca u drugom delu sinoćnog duela, dok je Ostin Holins poput Mitrovića jedini koš iz igre ubacio u 34. minutu utakmice. Doduše, njegov primarni cilj bio je da zaustavi Kevina Pantera, a kako je brzo ušao u probleme sa faulovima Radonjić ga je jedno vreme koristio u varijanti kroz "leteće" izmene.

Uz jedan njegov penal iz prvog poluvremena, pomenuta četvorka (Kalinić, Mitrović, Holins, Ivanović) sakupila je zajedno osam poena za drugo poluvreme.

Njihov energetski, defanzivni i psihološki angažman nijednog trenutka nije bio sporan, štaviše u značajnoj meri učinili su da se Partizan nađe u nekošenom kroz treću deonicu gde je sve ukazivalo da će se pehar vratiti na Mali Kalemegdan već u sredu na četvrtak. Parni valjak je u osam minuta do poslednje male pauze ubacio samo četiri poena, imao i četvorominutni post, te šest izgubljenih lopti samo u ovom intervalu utakmice, koliko za celo prvo poluvreme! Zvezdina odbrana dostigla je gornju granicu i bila baš po ukusu Dejana Radonjića. Enormna potrošnja goriva jeste dovela da se -8 (31:39) pretvori u +7 (54:47), ali su se posledice osetile u poslednjem desetominutnom periodu. Prvo kroz brz izlazak iz bonusa, onda i slab učinak pod košem rivala.

Dovoljno je samo povući paralelu na drugoj strani i postaće jasno da su Kevin Panter i Aleksa Avramović sami ubacili 15 poena u četvrtoj deonici, dva više od kompletnog Zvezdinog tima za isto vreme. Što, opet, pokazuje da ni domaćin nije imao previše raspoloženih opcija na napadačkoj polovini, samo je njegov uži krug napravio bolji posao. Još jedan važan element su slobodna bacanja. Parni valjak ih je u odlučujućoj četvrtini izveo deset uz jedan promašaj. Ona Panterova trojka za 68:65 na 57 sekundi do kraja bila je tačka na "i", jer sve ono što je viđeno do kraja posle onoliko dugog prekida bilo je čisto mučenje za obe strane.

Crvena zvezda može dosta toga da nauči iz jučerašnjeg derbija. Četvrti finalni sudar biće miks čiste psihologija i fizičke izdržljivosti. Jer, ko se bolje adaptira na realne uslove igre i odmori bolje - imaće više argumenata za pobedu.


tagovi

KK Crvena zvezdaDejan DavidovacOgnjen DobrićNikola KalinićLuka MitrovićNikola IvanovićABA ligaplej-of ABA ligeFinale Jadranske ligeOstin HolinsNejt Volters

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara