(©AFP/MN Press)
(©AFP/MN Press)

Priča iz Solt Lejk Sitija o draftu 2014: Juta nije želela Embida, pa izabrala Egzuma pre Rendla, Lavina, Jokića...

Vreme čitanja: 2min | sub. 06.05.23. | 01:11

Otkriva novinar iz tog grada Endi Larsen

Poslednjih dana zvezd američkih košarkaških medija je Džoel Embid, novi MVP NBA lige, koji se pošteno iskukao i izlobirao dok nije uspeo da preskoči Nikolu Jokića i osvoji ovo najprestižnije individualno priznanje.

U svetlu događaja, novinar Endi Larsen iz Solt Lejk Sitija, grada iz kojeg dolazi Juta Džez, otkrio je neke zanimljivije detalje uoči drafta 2014. godine, sa kojeg su u najjaču ligu sveta došla dvojica poslednjih MVP-jeva: Nikola Jokić i Džoel Embid.

Izabrane vesti

I dok je srpski as ušao u legendu NBA lige, kao dvostruki MVP, koji je na draftu izabran tek kao 41. pik i to dok su na tv ekranima išle reklame za Tako Bel, Džoel Embid je bio u samom vrhu, jer je procenjen kao jedan od najvećih talenata te „berbe“.

Embida je kao trećeg pika izabrala Filadelfija i učinila sad već uslugu Juti Džez da joj se ne smeje cela Amerika. Jer, kako je napisao novinar Larsen, u Juti su tada uoči drafta odlučili da i ako dođu u poziciju, ne izaberu momka rođenog u Kamerunu.

U klubu su bili zabrinuti zbog istorije povreda u poslednje dve godine pre drafta, pa je njegovo ime bilo označeno crvenom bojom, odnosno, da Juta nije zainteresovana za njega.

Ono što je dodatno interesantno, Džezeri su tada kao petog pika izabrali – Dantea Egzuma. Današnjeg košarkaša Partizana, o kojem se i „preko bare“ pričalo prethodnih dana zbog divljačkog nasrtaja Geršona Jabuselea na njega na drugoj utakmici četvrtfinala Evrolige u Madridu. Možda je i taj detalj vratio Egzuma u sferu interesovanja da bi u „Solt Lejk Tribjunu“ osvanula cela ova priča.

Pet sezona je Australijanac proveo u Juti, potom dve u Klivlendu, napravio je solidnu NBA karijeru, ali svakao da je bilo na draftu momaka koji su bili iza njega, a koji su ostavili mnogo veći trag.

O Nikoli Jokiću, koji je kao 41. pik debelo prešišao celu tu generaciju sa drafta da ne pričamo. Osim Denvera, svi ostali klubovi mogu da se češu po glavi i pitaju su gde su pogrešili, šta su propustili...


tagovi

Dante EgzumDžoel EmbidNikola JokićNBA ligadraftJuta Džez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara