Dejan Radonjić sa igračima Crvene zvezde (©Star Sport)
Dejan Radonjić sa igračima Crvene zvezde (©Star Sport)

Radonjićeve dileme pred gostovanje prvom napadu i najkorisnijem igraču ABA lige

Vreme čitanja: 8min | pon. 22.11.21. | 08:30

Trener Crvene zvezde i dalje se bori sa zdravstvenim problemima u sastavu pred gostovanje jednoj od pet neporaženih ekipa kod kuće

Crvena zvezda u Podgorici i Morači, ali ne zbog Budućnosti već Studentskog centra (TV Arena sport, 18.00).

Godinama, pa i decenijama je prva i praktično jedina asocijacija široj sportskoj javnosti na gostovanje u gradu na reci Morači bio dolazak na noge Budućnosti. Od ove sezone u Jadranskoj ligi polako se stvara i priča o utakmicama kada je domaćin Studentski centar.

Izabrane vesti

18.00: (5,50) Studentski centar /20,0) Crvena zvezda (1,17)

U danima kada supertalentovana deca Mege Mozzart rastavljaju Cedevitu Olimpiju na sastavne delove ili FMP iz Železnika sve ozbiljnije ističe kandidaturu za učešće u doigravanju, mali klub iz Podgorice privlači sve veću pažnju. Jedan je od još pet neporaženih učesnika regionalnog takmičenja na svom parketu, nalazi se na vrhu liste najefikasnijih timova, a u svojim redovima ima trenutno najkorisnijeg igrača ABA lige i prvog strelca - Kajla Vinjalesa.

Dejan Radonjić (©MN Press)Dejan Radonjić (©MN Press)

No, prvo o problemima Crvene zvezde... U najavi utakmice sa Studentskim centrom klub sa Malog Kalemegdana nije hteo previše da otvori karte, niti se previše govorilo o verovatno gorućoj temi među navijačima - ko se od povređenih prvotimaca vraća u pogon?

Podsetimo, Luka Mitrović je zadobio povredu rožnjače u derbiju posle nenamernog kontakta Kevina Pantera. Na istom susretu Nejt Volters je "osetio" preponu, da bi u prvim minutima utakmice sa Baskonijom u utorak Nikola Kalinić doživeo hiperekstenziju desnog kolena zbog čega nije igrao protiv Real Madrida dva dana kasnije. Uoči tog susreta na sličan problem kao Volters požalio se i Ognjen Kuzmić što je Dejanu Radonjiću i pogotovo medicinskom delu stručnog štaba ostavilo pune ruke posla tokom dva dana odmora do sledećeg putovanja na spisku obaveza... Zbog toga i dalje vlada dilema oko toga ko će istrčati na parket dvorane Morača, a kako je objašnjeno, struka će konačnu odluku doneti na dan utakmice, odnosno uoči samog meča.

A, ko je sledeći rival Crvene zvezde? Trener Radonjić je prošlogodišnjeg finalistu ABA 2 lige okarakterisao kao “tim koji je pokazao dobru igru i iznenadio mnoge svojim nastupima u ABA ligi“.

“Uz sve to nisu izgubili meč u Podgorici u dosadašnjem toku lige. Predstavljaju skup iskusnih i vrlo mladih i talentovanih igrača, moraćemo da odigramo dobru utakmicu u ponedeljak u Podgorici kako bismo došli do cilja“, istakao je prvi trener crveno-belih.

Skor 4-4 u dosadašnjih osam utakmica ne otkriva previše. Statistički, ekipa Andreja Žakelja je i dalje najefikasnija u regionalnom takmičenju sa 83,75 poena. Primera radi, drugoplasirani tim na ovoj listi FMP je na 83,33 poena u proseku, uz odigranu utakmicu više.

Andrej Žakelj (©MN Press)Andrej Žakelj (©MN Press)

Bez obzira na, objektivno, skromnu listu pobeđenih rivala, Studentski centar je na početku debitantske sezone u ABA ligi pokazao karakter, želju za nadigravanjem sa svakim protivnikom, čak i kada su isti realno višeg kvaliteta. Dakle, bez preteranog respekta. Što je zapravo samo nastavak uspešne priče započete u nižem rangu prošle sezone kada je osvojen trofej. Zbog toga u Crvenoj zvezdi utakmici, a pre svega domaćinu pristupa sa dozom opreza i poštovanja.

Uprkos tome što u svojoj konfiguraciji ima samo dvojicu igrača viših od 210 centimetara - braća Ivišić, od koji samo Tomislav ima nešto značajniju ulogu u poslednje vreme - zbog čega i jeste u donjem domu ABA lige u aspektu uhvaćenih lopti, Studentski centar je znao da namuči protivnike upravo u skok igri. Partizanu su Studenti pokupili 12 lopti, mada to nisu znali kasnije da iskoriste i ubedljivo su nadigrani, dok su protiv FMP u Železniku pre deset dana uhvatili deset ofanzivnih skokova i tom prilikom ubacili 99 poena. Istina, primili su 104, ali to je verovatno i najveća boljka ove ekipe, bez obzira na činjenicu da je odmah iza Budućnosti u aspektu ukradenih lopti sa blizu osam u proseku. U tom aspektu su Podgoričani izjednačeni sa Crvenom zvezdom, a iza sebe imaju Partizan, Megu Mozzart, FMP...

Studentski centar ni pored etikete novajlije u elitnom regionalnom društvu ne brlja previše sa loptom u poređenju sa ostatkom lige, odnosno ne gubi toliko poseda kao ostali. Iznenađujuće, Studentski centar je treća najbolja ekipa u ovom statističkom parametru sa “samo“ 11,9 lopti, gde su boljeg učinka samo Crvena zvezda (11,6) i Mornar (10,8). Problem za Studente bile su agresivnije timske odbrane, a u tom segmentu igre ne postoji relevantniji faktor od Crvene zvezde, zbog čega će Andrej Žakelj i njegovi igrači biti na posebnom testu.

Kao i mnoge ekipe u današnjoj košarci, opet i u koraku sa velikim brojem ubačenih poena posle nepunih devet kola, Studentski centar živi od šuta za tri poena. Prosek od 9,38 postignutih trojki stavlja Studente uz sam vrh, iza Borca (11,1), Mornara (10,3) i Krke (9,44), mada je u pogledu ispaljenih lopti negde oko ligaškog proseka sa blizu 25 pokušaja.

Najvažnije od svega prethodno navedenog jeste da prvoplasirani tim ABA 2 lige za takmičarsku 2020/21 pogađa u sasvim solidnom procentu - skoro 40 odsto sa distance (37,7%), gde je takođe među najboljima u takmičenju. Tako je, uostalom, protiv Zadra kod kuće već u drugoj rundi priredio pravu šutersku kliniku sa čak 17 ubačenih trojki i to na krajnje respektabilnih 56,7 odsto preciznosti! Nije naodmet istaći ni da Studentski centar u poslednja dva kola ima 22 uspešna hica za tri, odnosno dve partije sa dvocifrenim brojem trojki. Oba rivala bila su iz Srbije - protiv Borca 10, a FMP 12 pogodaka. Opet uz visoke procente.

Veći problem za ovaj tim je to što isti nisu tako dobri kada se na uspeh za tri doda učinak unutar polukružne linije. Studentski centar ne postiže ni celih 40 poena po utakmici iz reketa ili sa poludistance, a nalazi se i u krugu timova sa najslabijim procentom šuta za dva (48,7%) i iz igre (44,5%).

Gledajući sve činjenice srednja vrednost od 1,09 poena po posedu, što je u rangu Partizana, apsolutno nije loše za sastav sa praktično jednim igračem koji odskače kvalitetom - Kajlom Vinjalesom.

Vinjales i Kamenjaš protiv Avramovića (©Star Sport)Vinjales i Kamenjaš protiv Avramovića (©Star Sport)

U velikoj najavi Jadranske lige momka korenima iz Portorika označili smo kao potencijalno iznenađenje u regionalnom takmičenju, a Vinjales svim silama trenutno gura Studentski centar ka krugu kandidata za petu i šestu poziciju koje vode u doigravanje. To ga posle osam utakmica na prvo mesto najkorisnijih igrača lige! Iskusni bek skromne evropske karijere rešeta protivnike redom, pa je tako ne samo prvi po indeksu korisnosti (20,25), već i proseku poena i jedini je u ligi sa bar 20 poena po utakmici. Tačnije 20,25. Osim toga stiže da podeli šest asistencija po nastupu i drugi je u takmičenju zajedno sa Lautarom Lopezom iz čačanskog Borca. Ispred njih samo je Skuči Smit iz Mege Mozzart sa 6,9 završnih dodavanja.

Dosad je svaki put imao dvocifreni učinak, ali će večeras imati poseban izazov jer će naspram sebe imati odbranu sa samog vrha lestvice u Evroligi. Najslabije izdanje je imao protiv Partizana koji nivoom timske odbrane teži gornjem domu evropske košarke. Tada je ubacio 10 poena, uz 4/12 iz igre i 2/5 sa distance. Nije imao ni dobar šuterski dan protiv Borca u Podgorici kada je pogodio samo tri od jedanaest šuteva iz igre i tada ga baš ništa nije išlo.

Kao neko kod koga je lopta najčešće, odnosno ko se oslanja na šut i prodor podjednako, logično je da je Vinjales u celoj ligi potrošio najviše šuteva - bezmalo 14 po utakmici. Poređenja radi, kod Crvene zvezde je to Nikola Kalinić sa 10 pokušaja.

Vinjales je pažljivo biran tokom leta kako bi izvršavao upravo zadatke koji su mu povereni. Uprava Studentskog centra je dugo tražila pravog košgetera na tržištu koji može da podigne kvalitet, shodno mogućnostima kluba. Posle dobre individualne sezone u Lijetkabelisu gde je beležio skoro 17 poena i kratkog boravka u portorikanskom klubu Gigantes de Karolina stigao je u Podgoricu gde je brzo pokazao da je prva violina ekipe.

Kenan Kamenjaš na meču protiv Partizana (©Star Sport)Kenan Kamenjaš na meču protiv Partizana (©Star Sport)

Ono malo igre unutra što Studentski centar dobija stiže od još jednog prijatnog iznenađenja takmičenja - Kenana Kamenjaša. Posle četvorogodišnjeg boravka u sarajevskim Sparsima i proboja do finala ABA 2 lige, Kamenjaš je stigao u Podgoricu gde se dobro snalazi. Treći je strelac ekipe sa 11,6 poena, dok je između njega i Vinjalesa starosedelac Flečer Megi sa blizu 13 poena i skoro tri dalekometna hica po meču. Kamenjaš je prva figura Studentskog centra u reketu i logično najbolji skakač, ali ne samo tima, već i cele Jadranske lige sa okruglo osam pokupljenih lopti! Isto važi i za kolonu defanzivnih skokova sa 6,25 uhvaćenih poseda, ceo jedan više po meču naspram Zeka Ledeja koji je prvi iza njega. Sa svojom 21 godinom ima prostor za dodatni napredak, mada mu u prilog ne ide delimični manjak centimetara, s obzirom na to da centarsku poziciju pokriva sa 207cm. No, to mu dosad nije predstavljalo problem, pa ni u direktnim sudarima sa većim imenima i kvalitetnijim rivalima. Aktivan je u obe faze igre, na polovini utakmica je imao dabl-dabl učinak, pa će Zvezdina unutrašnja linija biti na posebnom zadatku.

Studentskom centru će u nastavku sezone verovatno faliti malo goriva za neki ozbiljniji učinak, osim ako se još neki igrači ne probude. Megi uglavnom igra stabilno, ali Džastin Edvards dosta varira sa formom. Pogotovo šuterskom jer je u klub došao sa namenjenom ulogom vodećeg šutera sa Vinjalesom, ali mu zasad ne ide. Mada se u poslednje dve utakmice podigao i pokazao da može da bude koristan, svega 24 odsto uspešnosti sa distance nije reprezentativan podatak. Ostatak ekipe igra za Vinjalesa i Kamenjaša pre svih, onda Megija i Edvardsa.

Može Studentski centar da se pohvali da je zajedno sa Crvenom zvezdom, Budućnosti, Partizanom i FMP među neporaženim domaćinima u dosadašnjem prvenstvu, večeras se za sve pita upravo branilac titule. Ma u kom sastavu izašla, Crvena zvezda je favorit.

U stručnom štabu Crvene zvezde nadaju se da lista povređenih ubrzo neće ni postojati...

ABA LIGA - 9. KOLO

Četvrtak

Zadar - Igokea 64:77

/Karter 18 - Voler 19/

Subota

Cibona - FMP 66:69

/Gegić 14 - Nevels 27/

Krka - Borac 90:97

/Stipčević 27 - Hejl 27/

Partizan - Budućnost 75:66

/Smailagić 20 - Kobs 16/

Nedelja

Mega Mozzart - Cedevita Olimpija 104:75

/Rudan 23 - Blažič 26/

Mornar - Split 81:65

/Mihailović 16 - Barič 18/

Ponedeljak

18.00: (5,50) Studentski centar /20,0) Crvena zvezda (1,17)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Dejan RadonjićKK Crvena zvezdaStudentski centarABA ligaKajl VinjalesFlečer Megi

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara