Miroslav Raduljica (© Star sport)
Miroslav Raduljica (© Star sport)

Raduljica za MOZZART Sport: Želeo sam u „prozor“, nije bilo moguće

Vreme čitanja: 3min | sub. 07.11.20. | 12:18

„Ako vam je ograničeno kretanje, nije um“, savetuje iz Kine srpski centar

Dolazio je Miroslav Raduljica iz Kine na sva četiri kvalifikaciona „prozora“ za Mundobasket 2019. koja su bila tokom sezone (novembar 2017, februar i decembar 2018, februar 2019). Isti put je prevalio i zbog prvog „prozora“ (februar 2020) za Eurobasket 2022. Ali, iskusnog centra neće biti na reprezentativnom okupljanju u Finskoj krajem novembra, iako su i on i selektor Igor Kokoškov imali drugačije planove.

Izabrane vesti

Kao uvek, imao sam želju da dođem i igram za nacionalni tim. Razgovarao sam sa selektorom. Ali, zdravstvena situacija u svetu stvara velika ograničenja prilikom putovanja...“, rekao je Raduljica za MOZZART sport.

Nije bilo potrebno potpitanje...

„Kina će tokom „prozora“ napraviti čak mesec dana pauze u šampionatu. Međutim, problem bi mogao da bude povratak, odnosno novi dvonedeljni odlazak u karantin po ulasku u Kinu, a znate šta sve to nosi u jeku sezone, od pauze od bilo kakvih ozbiljnih fizičkih aktivnosti, serije propuštenih utakmica za tim, novog hvatanja ritma...“

Kada pominje probleme, Raduljica ne priča napamet, jer je sve to već iskusio na početku sezone na koji je „zakasnio“ upravo zbog svih preventivnih mera koja sprovode kineske vlasti kako bi obuzdale pandemiju korona virusa.

Vode računa o svakom detalju, tako da sam prilikom povratka u Kinu morao da prođem sve protokole u šta spada i pomenuti karantin od 14 dana. I to strog, bez ikakvog izlaska iz sobe, osim što su me posle trećeg dana prebacili iz jednog u drugi grad. A sve se to događalo neposredno pred početak sezone. Da li možete da zamislite da posle toliko vremena u kom sam bio usmeren da održavam aktivnost u hotelskoj sobi, praktično odmah zaigram takmičarski meč?“

Sa poslednje akcije reprezentacije (© Star sport)Sa poslednje akcije reprezentacije (© Star sport)

Statistički je dobro izledalo na terenu.

OK, ako tako kažete. Trudio sam se da se posledice karantina ne osete. Mada, iskreno nije bilo lako, praktično od februara nisam odigrao ne samo takmičarski meč, nego nisam odradio timski trening „pet na pet“, s obzirom na to da je posle tadašnjeg „prozora“ bio prekid kineskog šampionata. Ali, jesam trenirao individualno“.

Kina se prva u novoj sezoni odlučila za „balon“.

„Zasad izgleda dobro, a nema razloga da ne verujemo da će tako biti i nadalje. Nije to klasičan „balon“ kao NBA, više je poluotvorenog tipa, možemo ponekad da odemo do prodavice, naravno uz najavu. Mere predostrožnosti su velike. Već sam rekao da se pazi na svaki detalj“.

Raduljica nema problem da to vreme provede u relativno ograničenom prostoru.

„Kad sam bio u karantinu mnogi su me pitali kako je. Sve je do vas, odnosno sposobnosti prilagođavanja. Taj segment života sagledate kao jednu vrstu izazova. Ako vam je ograničeno kretanje, nije um. Možete da čitate, razmišljate, analizirate... i na kraju se potrudite da iz svega toga izađete jači“.

Ekipa Guangša je sa Raduljicom nesumnjivo jača. Nalazi se u gornjem delu tabele CBA lige, iako se trenutno oslanja na kvalitete samo jednog stranca, srpskog reprezentativca, dok većina ostalih koriste znanja dvojice.

„Uskoro bi trebalo da nam se priključi Vilson Čendler. Kao svi, i on mora da prođe sve zdravstvene protokole, tako da sam za sada jedini stranac“.

Ta činjenica, po novim pravilima, dozvoljava Raduljici da provede svih 48 minuta na parketu, ukoliko druga ekipa ima bar jednog stranca.

„Da, to su nova pravila po kojima, ako druga ekipa nema stranca, ja mogu da igram maksimalno 24 minuta, ali u samo dve četvrtine, što zna da bude problem za ekipu i stručni štab. Do sada smo to dobro hendlovali. Imamo mlad, ali talentovan tim, koji brzo uspeva da se adaptira na sve okolnosti, čak i da odlično odigra u 11 sati ujutro. Nekome ko se nije profesionalno bavio sportom, možda izgleda čudno što pominjem vreme, ali, naše telo je tokom godina zapamtilo u kom periodu dana bi trebalo da pruži maksimum, tako da u te jutarnje utakmice kreće usporenije. Sve brzo dođe na mesto“, završava Raduljica.

Piše: Đorđe Matić


tagovi

Miroslav RaduljicaKinakošarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara