Riki Rubio (©Reuters)
Riki Rubio (©Reuters)

Rubiov povratak Špancima zagrejao srca, Letonci ih slamali; Slovenija na Prepeličev turbo pogon

Vreme čitanja: 3min | pet. 23.02.24. | 01:07

Bek Galatasaraja ubacio 30 poena Ukrajincima...

Od trenutka kada je Riki Rubio otvorio dušu i prethodno se vratio na košarci, makar to na početku bilo samo treninzi, svi su čekali samo jedno – da ponovo istrči na teren. Barselona ga je registrovala i za Evroligu, međutim, nije se prvo pojavio na parketu u dresu katalonskog kluba, već reprezentativnom.

Povratak miljenika nacije Špancima je zagrejao srca, ali bilo je i onih koji su se postarali da im ne bude sve potaman. Košarka jeste bila na dobitku, ne i Crvena furija, pošto su Letonci u Saragosi iznenadili ekipu Serđa Skariola na početku kvalifikacija za Evrobasket, a glavnu ulogu odigrao je Rihards Lomaž. Dao je trojku u prelomnim trenucima, doneo baltičkoj selekciji iole osetniju prednost u završnici i pride bio najefikasniji akter meča – 79:75.

Izabrane vesti

Daleko od toga da je šok ili senzacija, ali da su se Španci nadali da će pred oko 10.000 navijača izgubiti, i sve to u trenutku kada je Riki Rubio opet deo porodice, to sasvim sigurno nisu. Mnogo toga im nije polazilo za rukom, ali ono ili boje rečeno onaj koji ih je vadio je – čovek koji je dobio najveći aplauz. Gromoglasan.

Ovacije za Rikija Rubija po ulasku u halu, svaki potez propraćen uzdasima. A, bilo je dobih. Podelio je pet asistecnija, dao 11 poena i u poslednjem minutu trojku zahvaljujući kojoj su se Španci primakli Letoncima na jedna posed razlike. Da bi zatim na scenu stupio Rihards Lomaž. I te kako je u prošlosti znao da maltretira protivnike, Srbiji je pre dve i po godine u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo ubacio čak 33 poena. Sada nije bio tako efikasan, ali je odradio najbitniji deo posla.

Samo što je Riki Rubio zamrsio mrežicu, Rihards Lomaž je uzvratio. Istom merom. Od toga se Španci nisu oporavili, a Janis Tima je u poslednjim sekundama zapečatio sudbinu Crvenoj furiji. Ništa se ne bi promenilo ni da je poslednji šut Rikija Rubija, uz zvuk sirene, prošao kroz obruč.

Rihards Lomaž je sa 18 poena bio junak Letnoje, dok je taj epitet kod Slovenaca pripao – Klemenu Prepeliču. Nema Luke Dončića, ali za Ukrajince nije ni potreban – 87:73. Dovoljni su bili i igrači koji igraju ili su igrali u ABA ligi. Zapažen je bio Zvezdin centar Majk Tobi, kome je malo nedostajalo da ostvari dabl-dabl. Ogroman doprinos dao je i Jaka Blažič, međutim, bek Galatasaraja je bio taj koji je do ludila dovodio protivnika.

Smenjivali su se čuvari na Klemenu Prepeliču i – niko mu ništa nije mogao. Bilo je to jedno od onih njegovih šuterskih izdanja kada skoro sve pogađa. Meč je završio sa čak 30 poena! Niko mu nije bio ni blizu. Nemoćni su bili Ukrajinci, gurnuo ih je u nemali minus, koji je mogao biti i veći da nije bilo opuštanja na kraju. Jaka Blažič je upisao 18 poena i osam skokova, bio je drugi najefikasniji u slovenačkom sastavu, a pratio ga je Majk Tobi. Centru crveno-belih nedostajao je skok za dabl-dabl. Trijumfu je doprineo sa 11 poena i devet uhvaćenih lopti.

Veliku pobedu odneli su Italijani na startu kvalifikacija za Evrobasket, tukli su Turke u pesaru – 87:80. Gostima nije pomoglo ni izvan+redno šutersko veče Tarika Biberovića. Krilo Efesa je ubacilo čak 27 poena, bio je znatno produktivniji od najboljeg italijanskog strelca – Nikola Melija. Igrač Milana dao je 17, međutim, kod domaćina su bili raspoloženi i Marko Spisu, Stefano Tonut, Đampaolo Riči...

KVALIFIKACIJE ZA EVROBASKET

Četvrtak

GRUPA A

Slovenija - Ukrajina 87:73

/Prepelič 30 - Kovlijar 23/

Portugal - Izrael 70:72

/Vilijams 18 - Ginat 17/

GRUPA B

Island - Mađarska 70:65

/Hermanson 17 - Goloman 12/

Italija - Turska 87:80

/Meli 17 - Biberović 27/

GRUPA C

Slovačka - Belgija 60:75

/Brodžijanski 17 - Obasoan 22/

Španija - Letonija 75:79

/Brizuela 16 - Lomaž 18/



tagovi

Kvalifikacije za Evrobasket 2025košarkaška reprezentacija Španijekošarkaška reprezentacija SlovenijeKošarkaška reprezentacija Letonijekošarkaška reprezentacija Ukrajinekošarkaška reprezentacija Italijekošarkaška reprezentacija Turske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara