Vili Ernangomez (©FIBA Basketball)
Vili Ernangomez (©FIBA Basketball)

ŠAMPIONI! Maestro Skariolo prešao igricu, Furiji niko nije ni do kolena

Vreme čitanja: 5min | ned. 18.09.22. | 22:19

Francuski kompleksi sve veći, Vensan Kole i dalje ne zna kako da pobedi svog kolegu u bitnim mečevima...

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Berlina)

“Campeones, campeones, olé, olé, olé...“

Izabrane vesti

Zapevao je Berlin na španskom poslednjeg dana Evropskog prvenstva, Crvena furija je ponovo gospodar Starog kontinenta! Niko im nije ni do kolena, to je košarkaška institucija, to je velesila, to je šampionski DNK... Nazovite kako hoćete, Španija je četvrti put šampion Evrope, francuski kompleksi samo rastu - 88:76 (23:14, 24:23, 19:20, 22:19).

Nema braće Gasol, Navara, Ćaća, Ljulja, Rejesa, Rubija, Garbahose, nema u ovom španskom timu igrača koji može da se nazove ekstraklasom, ali cela reprezentacija je klasa iznad svih i svega što možete da zamislite na ovoj strani Atlantika. Serđo Skariolo je prešao igricu! U ekipi jma trojicu NBA košarkaša, Lorenza Brauna i Rudija Fernandeza, te ekipu punu debitanata iz klubova ranga Evrokupa, ali on nastavlja žetvu medalja. Španija je sada aktuelni svetski i evropski šampion, a Italijan je osvojio osmu medalju sa Furijom, petu evropsku i četvrtu najblistavijeg sjaja...

Nekada braća Gasol, sada Ernangomez! Huančo je odigrao najbolju partiju u dresu sa nacionalnim grbom i sa SEDAM trojki uz 27 poena potpuno izvrnuo sliku današnjeg finala. Vili je imao još jednu MVP rolu uz 14 poena i osam skokova, a pravi meč viner još jednom je bio Lorenzo Braun! Zapušio je usta svima koji su kritikovali i bili protiv njegove naturalizacije, jer je odigrao utakmicu za istoriju. Na 14 poena dodao je 11 asistencija i tako postao prvi igrač još od Dražena Petrovića 1989. sa dvocifrenim brojem završnih dodavanja.

Zanimljivo, Huančo je večeras napravio ono što mnogi pre njega nisu - ubacio je bar pet dalekometnih hitaca u finalu, što je poslednji uradio Saša Đorđević 1995. godine u onom kultnom meču za zlato sa Litvanijom. Logično, bio je igrač utakmice, dok se njegov brat našao u idealnoj petorci zajedno sa Janisom Adetokunbom, Lorenzom Braunom, Rudijem Goberom i Denisom Šrederom. Vili je takođe izabran i za MVP celog turnira!

Francuska je upala u špansku zamku i brzo je bila samlevena. Vraćali su se nekoliko puta Trikolori na posed-dva zaostatka, ali nijednog trenutka nisu zaista pripretili da učine ovo finale neizvesnijim. Jednostavno, ne znaju i ne umeju da igraju velike utakmice protiv pirinejskog giganta. Bez obzira što je u pitanju najveće rivalstvo u trećem milenijumu, reklo bi se da u istom potpuno dominira samo jedan tim...

Kod Francuske je večeras postojao samo Evan Furnije. Kapiten je igrao koliko je mogao, ubacio četiri trojke za 23 poena, ali nije mogao sam. Kasno se uključio Toma Ertel sa 16 poena i sedam asistencija, Geršon Jabusele je skupio 13 poena i šest završnih dodavanja, ali je mnogo nedostajao učinak Rudija Gobera koji je bio potpuno isključen iz utakmice. Samo šest poena jednog od najdominantnijih centara sveta. Daleko od šampionskog nivoa.

Huančo Ernangomez (©FIBA Basketball)Huančo Ernangomez (©FIBA Basketball)

Zamislite samo koliko bi dosadno bilo da se Francuska nije uspravila, pošto je celu bitku za zlato umalo obesmislio Huančo Ernangomez. Kakav je dar-mar napravio član Toronto Reptorsa koji pride igra za minimalni "veteran" ugovor, to će se pamtiti i prepričavati dugo. Čak ŠEST trojki za četvrtinu, bez promašaja, sve pre odlaska velikog odmora. Čak 18 poena na poluvremenu! Pucao je kao u transu, bez greške, a njegovi saigrači maksimalno su iskoristili njegovu impozantnu seriju koja je dovela i do 21 poena više. Ukratko, igrao je kao u Netfliksovom filmu "Hustle". Ko je gledao, zna.

Počeo je sa promašajem u prvoj deonici, a onda su njegove strele počele da bole sve jače... Francuski igrači nisu znali šta ih je snašlo. Osim toga što na početku nisu mogli da se snađu u Skariolovim kombinovanim odbranama sa zamkama, zbog čega je kretnja lopte bila potpuno usporena što je dovelo do velikog broja izgubljenih lopti – 10 za poluvreme –, nisu su imali odgovor na Huančovu šutersku kliniku.

---------------------------------------------------

FINALE EVROBASKETA

ŠPANIJA - FRANCUSKA 88:76

/23:14, 24:23, 19:20, 22:19/

BERLIN - Dvorana: Mercedes Benz Arena. Sudije: Boris Krejič, Martins Kozlovskis, Ademir Zurapović

ŠPANIJA: Brizuela 3, Braun 14 (11as), Dijaz 8, R. Fernandez 7, H. Fernandez 13, Garuba 2 (4as), V. Ernangomez 14 (8sk), H. Ernangomez 27 (5sk), Lopez-Arostegi (4sk), Para, Pradilja, Sajz.

FRANCUSKA: Albisi 1, Fal, Furnije 23, Gober 6 (6sk), Ertel 16 (7as), Luvavu-Kabaro, Maledon, Mbaje, Okobo 9, Poaje 4, Tarpi 4 (9sk), Jabusele 13 (6as).

-----------------------------------------------------

Francuska je još imala sreće što je na poluvremenu zaostatak iznosio samo 10 poena (47:37), jer da se Koleovi igrači nisu opasuljili u poslednja dva minuta pre odlaska u svlačionicu, bukvalno bismo gledali finale sa samo jednim učesnikom. Kada je Huančov brat Vili izvukao koš uz Goberov faul za 47:26 sve je ukazivalo da se sprema prava katastrofa Trikolorima. Vili je zatim promašio dodatno slobodno bacanje, posle čega je Francusku pokrenuo niko drugi do – Teri Tarpi.

Košarkaš Le Mana ponovo poslužio kao važan energetski generator, prvo je razigrao Jabuselea za lake poene, potom uhvatio važnu loptu pod svojim košem, da bi iz krađe Braunu dobio faul za dva penala koja je iskoristio. Kako su promašaji Španaca nizali, otvorile su se dizne i Francuzima. Bitnu trojku iz naskoka unazad pogodio je Furnije, da bi na samom kraju poluvremena zakucao posle novog skoka Tarpija i serijom 11:0 ponovo smo imali živo finale! Bila je prava muka, ali su olimpijski vicešampioni pokazali da u njima ima života da što se odmah pokazalo na semaforu.

Potpunu rezultatsku neizvesnost, samo nakratko doduše, dobili smo na startu drugog poluvremena. Ertel i Jabusele su odlično funkcionisali i eksploatisali uspavanost španske odbrane, pa je sa novih devet poena zaredom već posle tri minuta stajao rezultat 49:46. Skariolov tajm-aut vratio je Španiju na noge, serija 9:0 ponovo je nabila pritisak na leđa francuskih igrača. Razigrao se Haime Fernandez, a braća Ernangomez su samo sipali so na otvorenu ranu Francuza i razlika ponovo bila dvocifrena.

I to je bilo to, u suštini. Španija je do kraja utakmice konstantno odbijala nalete protivnika kojeg je ponovo nadigrala, može se reći čak i rutinski. Neverovatno! Ali, tako je to kada se košarke igra institucija...

Sledeće Evropsko prvenstvo igraće se leta 2025. na Kipru, te Letoniji, Finskoj i Poljskoj.

EVROBASKET

Meč za treće mesto

Nemačka - Poljska 82:69

Finale

Španija - Francuska 88:76


tagovi

Evrobasket 2022košarkaška reprezentacija Francuskekošarkaška reprezentacija ŠpanijeRudi GoberLorenzo BraunToma ErtelVili ErnangomezHuančo ErnangomezEvan Furnije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara