Kevin Panter (©Star Sport)
Kevin Panter (©Star Sport)

Šansa za Pantera da se reši malera, Partizan Mozzart Betu treba kapiten iz finala ABA lige

Vreme čitanja: 4min | sub. 17.02.24. | 11:29

Momak iz Bronksa ima priliku i da povrati šuterski ritam

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Partizan Mozzart Bet je ne preterano blistavom igrom stigao do finala Mozzart Kupa Radivoja Koraća - doduše, nije se ni Crvena zvezda proslavila - i pored toga što je dobio sve četvrtine tokom dosadašnjeg boravka u Nišu, nema mnogo razloga za zadovoljstvo pruženim kvalitetom.

Izabrane vesti

Crno-beli su i pre dolaska u Čair bili u najtežem momentu rada pod komandom Željka Obradovića i pre ubedljivog izdanja u Laktašima kuburio je sa serijom od pet poraza. U gradu na Nišavi Partizan Mozzart Bet je kroz mečeve sa Hercegovcem iz Gajdobre i Vojvodinom uradio dovoljno da se stigne do finala, mada je utisak da je izdanje u polufinalu bilo nešto bolje. Ipak, ne u okviru onoga što crno-beli mogu.

21.00: (2,10) Crvena zvezda (15,0) Partizan Mozzart Bet (1,90)

Jedan od razloga zašto je Partizan 'štucao' i u prethodne dve utakmice je i evidentan pad šuterske forme Kevina Pantera. Suprotno onom što je radio u pomenutoj seriji poraza, kada je u četiri nastupa prosečno beležio 19 poena, Panter je protiv Igokee, Hercegovca i Vojvodine skupio tek 17 poena, uz ne tako dobre procente šuta.

Duel u Laktašima šuter iz Bronksa završio je sa šest poena za nepunih 17 minuta, ali i samo dva pokušaja iz igre uz polovičan učinak i tri realizovana slobodna bacanja. Panter je na toj utakmici više bio okrenut razigravanju saigrača, pa je podelio šest asistencija, od toga četiri već u prvoj četvrtini. Utakmice u Nišu bile su daleko ispod standarda jednog od najboljih bekova Evrolige. Protiv Hercegovca je za 21 minut imao četiri poena (1/4 iz igre, 1/4 slobodna bacanja), ali i četiri asistencije, po tri ukradene i izgubljene lopte, te dva skoka. Duel sa Vojvodinom završio je sa sedam poena, ali i 1/9 sa parketa, odnosno svih pet promašaja za dva i 4/5 sa linije slobodnih bacanja.

Bez pogotka sa poludistance i u regiji reketa, te dve ubačene trojke iz sedam pokušaja, Kevin Panter nije pokazao značajnu šutersku formu. I pored toga Partizanova srećan se okrenula, odnosno počele su da se ređaju pobede uprkos smanjenom učinku kapitena.

Nisu te dve stvari toliko direktno povezane, koliko je raspored šampionu Jadranske lige išao naruku, da povrati samopouzdanje i efikasnost pred očekivani peti večiti derbi ove sezone, koji je na programu u dvorani Čair pred navijačima oba kluba.

Bilo da ga kvalitet protivnika nije motivisao ili da je došlo do pada forme, Partizan Mozzart Betu je sada neophodan kapiten iz prošlogodišnjeg finala ABA lige, koji je kroz pet utakmica imao učinak od 17,2 poena! Samo u majstorici Panter je ubacio 32 poena i vratio Partizanu titulu posle decenije čekanja.

Kao što Crvena zvezda ne može bez Miloša Teodosića, tako ni Partizan Mozzart Bet ne može bez svog kapitena. Jeste Džejms Naneli u stabilnijoj šuterskoj formi, dok Pi Džej Doužer i Zek Ledej nose veliku odgovornost na kritičnim pozicijama, niko pak ne može da spori da je Kevin Panter vezivno tkivo svlačionice. Bez prepoznatljivog ’plesa’ pre nego što izgradi poziciju i hladnokrvnih realizacija Partizan bi imao dosta teži zadatak protiv večitog rivala...

Biće ovo savršena prilika za Kevina Pantera ne samo da povrati šutersku stabilnost, već i da se reši malera Kupa u Nišu. Tri puta je bio učesnik takmičenja koje nosi ime slavnog srpskog košarkaša i dosad nije imao sreće da podigne Žućkovu levicu.

Pre četiri godine je u dresu Crvene zvezde doživeo poraz od Partizana o kome se i danas priča. Zvezda je na 35 sekundi do kraja imala šest poena prednost (76:70), a Panter je ostao upamćen po onom faulu u napadu na osam sekundi pre isteka vremena. Nedugo zatim Markus Pejdž je pogodio dva bacanja i odveo meč u produžetak posle čega je Partizan slavio sa 85:84. Panter je taj susret završio sa 12 poena (2/9 iz igre, 1/6 za dva) i tri skoka za nepunih 17 minuta.

Dve godine kasnije, sada u opremi crno-belih, Panter je igrao finale Kupa Radivoja Koraća u kojem je Crvena zvezda odigrala jednu od najubedljivijih utakmica u novijoj istoriji nadigravanja za Žućkovu levicu. Tim sa Malog Kalemegdana slavio je sa 85:68, a Panter je za 29 minuta imao 14 poena (4/11 iz igre, 3/7 za tri), te četiri izgubljene lopte, tri asistencije i dva skoka.

U prošlogodišnjem polufinalu, Crvena zvezda je dobila Partizan Mozzart Bet koji je u jednom trenutku imao i 18 poena više! Konačni rezutlat bio je 83:75, a Panter je duel okončao sa 12 poena, uz trojku na dva minuta do kraja, kojom je umalo uveo meč u potpunu dramu.

Nije Kevin Panter dosad imao sreće na Kupu Radivoja Koraća, tačnije u niškim susretima večitih, sada ima dobru priliku da to sve ostavi za sobom i donese trofej koji bi Partizan Mozzart Betu mnogo značio pred odlučujuće sedmice u Evroligi i ABA ligi.

MOZZART KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALA

Sreda, 14. februar

Č1 - Borac Mozzart - Čačak 94 64:73

/Segu 21 - Grojić 20/

Č2 - Crvena zvezda - FMP Železnik 80:75

/Nedović 20 - Kuzmić 18/

Četvrtak, 15. februar

Č3, Mega - Vojvodina 92:100

/Plavšić 21 - Ašćerić 22/

Č4, Partizan Mozzart Bet - Hercegovac Gajdobra 92:67

/Vukčević 15 - Dimić 14/

POLUFINALA

Petak, 16. februar

P1, Čačak 94 - Crvena zvezda 52:87

/Lakić 11 - Mitrović 15/

P2, Vojvodina - Partizan Mozzart Bet 67:80

/Kaningem 17 - Kaminski 15/

FINALE

Subota, 17. februar

21.00: (2,10) Crvena zvezda (15,0) Partizan Mozzart Bet (1,90)


tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetKevin PanterMozzart Kup Radivoja KoraćaKup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2024.

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara